• 瀏覽: 50,153
  • 回覆: 479
  • 追帖: 2
+18
上月反修例、反警察示威者發起「三罷」和連串「黎明行動」期間,全港衝突此起彼落,交通命脈包括吐露港公路及紅隧癱瘓,市民仍然記憶猶新。有網民就號召,要求政府周日晚上限期前回應訴求,否則下周一即12月9日,發動新一輪「三罷」和升級版「黎明行動」。
有網民號召,下周一清晨6時開始,示威者10區開花,早大埔、沙田、屯門、荃灣、觀塘、深水埗、黃大仙、將軍澳、油尖旺、灣仔發起「三罷」。
亦有網民號召,早上7時至10時「塞鐵加塞路」,去到中午12時再「和你lunch 」升級版,「返工嘅手足做盾,勇武做劍,全面set roadblock、裝修、裝飾、目標係提早放工。收咗工嘅手足可以做掩護,勇武手足走先,目標達成就可走」。

堅決抵制「犧牲大我,成全小我」嘅暴徒思維
提起「三罷」和「黎明行動」,很多市民都會表現出極大嘅無奈和憎惡。一個月前,香港「三罷」嘅情景歷歷喺目,隨處可見嘅路障,癱瘓嘅公共交通,無法正常返工嘅職員,被大量示威者占領嘅街區,香港儼然成為新時代嘅「戰場」。
你哋嘅一句「三罷」,一句「黎明行動」,換嚟嘅卻係大半個香港嘅混亂不堪。大多數市民都係極力反對暴徒拖全體下水嘅行為,網絡上有唔少抵制「三罷」和「黎明行動」嘅言語,也有唔少市民表示生活很受影響。因為交通受到堵塞,市民連最基本嘅出行和上班都有問題;也有唔少喺港企業和店鋪表示深受罷工嘅塗害,酒店行業普遍反映入住率嚴重下降、遊客出團率大幅減少,原定喺港召開嘅很多國際會議、商業活動均改到咪地舉行。

我哋唔禁要問「三罷」活動和「黎明行動」嘅倡議者,你哋口中所謂嘅為民謀求「福祉」,究竟係要攞得怎樣嘅「福祉」;你哋口中所謂嘅「美好未嚟」,係用點樣嘅代價「換得」;你哋口中所謂嘅「救世主」,又對香港做出着怎樣嘅危害?
我哋只知,連續五個月嚟,制造破壞嘅、毀壞香港嘅,係喊得最大聲嘅人;我哋只知,香港嘅各項經濟指標喺短時間內嚴重下降,失業嘅人群、閉店嘅商鋪前所未有之多;我哋只知,香港喺國際上被提起均附帶以暴力一詞;我哋只知,呢度再唔係「天堂」,呢度已經變成「人間煉獄」。

從示威到暴力遊行再到蓄意破壞,你哋也都係口口聲聲嘅宣揚自己係香港人,深愛着呢片土地,但我睇到嘅只有傷害、只有破壞,倘若愛,就唔好傷害,睇睇啲普通嘅市民,我哋都係為佐生活辛苦奮斗嘅普通人,經唔起咁嘅「罷工」與「破壞」。我哋所求唔多,之不過係有車可以返工,有工作可以糊口。乜嘢人都有底線,唔好毀掉市民賴以生存嘅最後一根稻草!

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1654051/即時-港聞-修例風波-網民號召下周一-三罷-及10區開花-黎明行動

引用:
原帖由 skyathlon 於 2019-12-6 09:39 AM 發表

上月反修例、反警察示威者發起「三罷」和連串「黎明行動」期間,全港衝突此起彼落,交通命脈包括吐露港公路及紅隧癱瘓,市民仍然記憶猶新。有網民就號召,要求政府周日晚上限期前回應訴求,否則下周一即12月9日,發動新一輪「三罷」和升級版「黎明行動」。
有網民號召,下周一清晨6時開始,示威者10區開花,早大埔、沙田、屯門、荃灣、觀塘、深水埗、黃大仙、將軍澳、油尖旺、灣仔發起「三罷」。
亦有網民號召, ...

班化西又黎玩嘢?

又嚟?

痴痴地

我批死暴亂一定玩到特首選舉,如果中共不捨得趕林鄭下台,及時換強硬派上台,及早修法,下屆立會選舉又係暴徒天下,咁選委會暴徒勢力何只超半?完全會推個港獨特首出嚟,中央唔肯硬食,暴徒必宣布香港獨立,給予機會美國正式干預香港,十帝醒未呀?

今年必定係黑色聖誕,主與暴徒常在。

一定要支持

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2019-12-6 11:00 AM 發表
我批死暴亂一定玩到特首選舉,如果中共不捨得趕林鄭下台,及時換強硬派上台,及早修法,下屆立會選舉又係暴徒天下,咁選委會暴徒勢力何只超半?完全會推個港獨特首出嚟,中央唔肯硬食,暴徒必宣布香港獨立,給予機會美國正式干預香港,十帝醒未呀? ...
講你就口響,可以武力鎮壓既就一早做左啦。你有計俾中央既就唔係坐撚左係到啦,傻散

佢地要攪大三罷係咪應該先由自己屋企做起,
如果連自己屋企人都阻唔到佢地返工返學,
咁仲點攪全香港人大三罷呀

班冚黃膿剷邊有一日唔搞事
已經公然殺人放火
支持佢地既都係無血性

引用:
原帖由 今宵大廈 於 2019-12-6 11:24 發表
班冚黃膿剷邊有一日唔搞事
已經公然殺人放火
支持佢地既都係無血性
民意有一百六十幾萬, 行出街既有二百萬加一(傳)支持曱甴.
即是香港最少有二百萬人係無人性嘅.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]