列印

[本港新聞評論] 傘運勇武派為少年重上前線:覺得欠咗佢哋 - 雅虎香港新聞

傘運勇武派為少年重上前線:覺得欠咗佢哋 - 雅虎香港新聞 E-mail 此主題給朋友

傘運勇武派Jasper,為少年重上前線:「係我哋,欠咗佢哋。」他在訪問中不止一次這樣嘆息。

差不多半年了。6月12日,Jasper(化名)和友人坐在龍和道。五年前,這是他最後衝刺的地方,也是曾經讓他滑進絕望的地方。
「我哋(雨傘運動時的前線抗爭者)當中有好多人,包括我,當時諗住輸咗呢世咁就玩完,乖乖哋做隻港豬算。」Jasper回想。「100萬人遊行前,我很灰,心諗係咪都過㗎啦。但後來因為坐車食飯見到好多黑衫,心裡有了一絲絲希望。」
他不曾想過自己會再上前線——傘運時,有兩個多月時間,Jasper曾在警察的防線前夙夜匪懈。後來,沒有後來。付出最多的人也輸得最多。「但今次見到咁多人持續出嚟,仲有手足捨身成仁。如果我唔出嚟,真係無面目面對佢哋。」
於是,Jasper手上的傘,現在變成了磚頭、行山杖、腳架、伸縮棍,甚至是「雞尾酒」。

傘運初期,Jasper只是個站得很前的和理非。真正讓他開始覺得有需要採取和理非以外的手段的,是當年10月初的旺角黑夜。
當晚,示威者被藍絲打但堅持不還手,只耐心等待警方執法。「當時,我同眼前數名警員講話有人打人,佢哋(起碼300人警力)竟然叫我打電話報警。我當刻真係忍無可忍,唯有自己除暴安良。」繼暗角七警事件後,Jasper終於對警察徹底失去信任。

堵路,火燒、私了、圍毆街坊,用磚擲死阿伯,燒店舖,破壞港鐵...
畜性何來有人性 唔好講到咁偉大
香港人冇欠你哋!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E5%82%98%E9%81%8B%E5%8B%87%E6%AD%A6%E6%B4%BE%E7%82%BA%E5%B0%91%E5%B9%B4%E9%87%8D%E4%B8%8A%E5%89%8D%E7%B7%9A-%E8%A6%BA%E5%BE%97%E6%AC%A0%E5%92%97%E4%BD%A2%E5%93%8B-160001634.html

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
传:“勇武”做坏事唔好诿过他人!养不教,父之过!
利申:支持警方扫平暴徒!

可以還就還啦,好似殺人碎屍犯噉想自守都唔得就一世唔安樂了。

http://hk.myblog.yahoo.com/peterwong827

回覆 引用 TOP

欠左佢地,可以系物質上回饋返佢地,例如比錢佢地或家人(吾好話放低一百)

無人欠佢地,
遲下續個判十碌
一定要找數

引用:
原帖由 50524934 於 2019-12-3 09:59 AM 發表
欠左佢地,可以系物質上回饋返佢地,例如比錢佢地或家人(吾好話放低一百)
藉口啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 得棚牙 於 2019-12-3 09:53 AM 發表
传:“勇武”做坏事唔好诿过他人!养不教,父之过!
利申:支持警方扫平暴徒!
唔僅係父之過
學校亦有責任

引用:
原帖由 色情變態佬 於 2019-12-3 10:03 AM 發表
無人欠佢地,
遲下續個判十碌
一定要找數
暴徒感動左自己

引用:
原帖由 lkj362398 於 2019-12-3 11:34 AM 發表

暴徒感動左自己
所以司法機關一定要找數
償還比班年輕人,無十碌都4,5碌
懲教署養班友仔幾年
包生養死葬,要公道d

不要講到自己好偉大,只不過是一個叫人衝自己鬆的人渣,突然良心發現推年青人去送死自己去嘆世界覺得唔安樂,口講就話重上前線,但有沒有上....邊個知﹖

引用:
原帖由 色情變態佬 於 2019-12-3 11:37 AM 發表

所以司法機關一定要找數
償還比班年輕人,無十碌都4,5碌
懲教署養班友仔幾年
包生養死葬,要公道d
昨日區諾軒朱凱廸兩隻犯狗提案建議將「非法集結罪」及「暴動罪」的最高監禁刑期,分別降至6個月及3年!
真係無救

回覆 引用 TOP

有病又唔撚食藥, 早死早著啦曱甴~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-12-3 11:40 AM 發表
不要講到自己好偉大,只不過是一個叫人衝自己鬆的人渣,突然良心發現推年青人去送死自己去嘆世界覺得唔安樂,口講就話重上前線,但有沒有上....邊個知﹖ ...
Ching分析透徹!

回覆 引用 TOP

希望警方快啲捉埋你呢條耳屎🤭🤭🤭!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50524934 於 2019-12-3 09:59 AM 發表
欠你老母個H!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #港鐵
 52 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]