列印

[本港新聞評論] 修例風波:理大成政府代罪羔羊林大輝指復修費全負責於理不合

修例風波:理大成政府代罪羔羊林大輝指復修費全負責於理不合 E-mail 此主題給朋友

警方封鎖被示威者佔據的理工大學校園13日後於上周五(11月29日)解封,校方接收校園後,繼續封閉修復校園,只限校方授權人...

至於復修費用方面,林認為理大在事件中十分無辜,示威者的對象並非理大師生而是政府,只是「借個場」去表達訴求,理大因為政府管治問題成為代罪羔羊,全部費用由理大「找數」是於理不合,政府有責任承擔有關費用。而社會問題不是只由教育問題造成,說服建制派的責任在於政府。
理大校董會主席林大輝,無承擔一味推卸責任!邊個整爛咪搵邊個索賠囉?咩都賴落政府果度?連校董都咁嘅態度?真係不知所謂,臭罌出臭草,乜都賴人哋!不如以後改名叫「理虧大學」啦!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191202/mobile/bkn-20191202084949463-1202_00822_001.html

熱賣及精選
話借場就借場呀?人地問你借場來製毒,你洗唔洗上身?

呢D真係大種乞兒的極品😔

回覆 引用 TOP

追討暴徒。。。。有40幾個理大暴徒。

回覆 引用 TOP

大學點解唔徵詢法律意見,向被捕人士索賠呢?

如果校方在暴徒佔領學校初期,便報警求助,并譴責暴徒,我同意政府可以考慮負擔維修費。因為你可以話係政府之下的警察沒有盡保護校園的責任。

引用:
原帖由 gogo21 於 2019-12-2 12:00 PM 發表
警方封鎖被示威者佔據的理工大學校園13日後於上周五(11月29日)解封,校方接收校園後,繼續封閉修復校園,只限校方授權人...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191202/photo/bkn-20191202084949463-1202_00822_001_01b.jpg?20191202101614

至於復修費用方面,林認為理大在事件中十分無辜,示威者的對象並非理 ...
咁理大咪叫警方俾個千零人名單,去民事起訴佢地追討賠償...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-12-2 12:01 PM 發表
話借場就借場呀?人地問你借場來製毒,你洗唔洗上身?
林大輝借佢間屋出黎俾我地小市民訴求下家居面積太少既苦況...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogo21 於 2019-12-2 12:00 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191202/photo/bkn-20191202084949463-1202_00822_001_01b.jpg?20191202101614

至於復修費用方面,林認為理大在事件中十分無辜,示威者的對象並非理 ...
4個大字 - 姑息養奸
最後結果 - 後患無窮

如果你係特首..中央同你講 :
2047後的法例真空, 都由中央法例填補或解釋
你會想立法會不能立法嗎??

回覆 引用 TOP

警方都冇攻入理大,點解理大入面會變左廢墟咁?

回覆 引用 TOP

咩都係政府,政府班子係有錯,但佢無叫你班暴徒破壞校園!咁樣,我哋班普通市民都可以問政府claim錢補償身心疲累和傷害!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安迪2000 於 2019-12-2 12:11 PM 發表
如果校方在暴徒佔領學校初期,便報警求助,并譴責暴徒,我同意政府可以考慮負擔維修費。因為你可以話係政府之下的警察沒有盡保護校園的責任。
本末倒至, 自招滅校咁濟,
家陣仲扮受害者..
唔怪得養出咁多曱甴

如果你係特首..中央同你講 :
2047後的法例真空, 都由中央法例填補或解釋
你會想立法會不能立法嗎??

回覆 引用 TOP

一開始有冇報警?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安迪2000 於 2019-12-2 12:08 PM 發表
大學點解唔徵詢法律意見,向被捕人士索賠呢?
因為林大輝怕咗曱甴暴徒,驚俾曱甴暴徒尋仇私了佢同佢全家

回覆 引用 TOP

條撚樣第一個落台先啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]