• 瀏覽: 5,793
  • 回覆: 69
+6
吹女旦本身係用來趕走人群,唔向人群射有咩用?

引用:
原帖由 brazil0630 於 2019-12-1 10:09 AM 發表
(星島日報報道)近月示威衝突不斷,警方在各區施放大量催淚彈,市民擔心催淚彈會產生致癌物二噁英。雖然政府多番解釋催淚彈不會產生二噁英,但市民普遍抱有懷疑。有中大學者表示,催淚彈透過爆炸形式散發催淚物質,包括CS(氯代苯亞甲基丙二腈)和OC(辣椒素),當中CS含有氯和苯環,氯若長時間高溫燃燒,即在高達攝氏四百至六百度燃燒達十分鐘,才會產生二噁英;但催淚彈爆開,相信只達二百至三百度,僅燃燒約兩分鐘,他認 ...
所謂中大學者修讀邊科先, 份加拿大報告唔send嚟睇下, 又想玩語言藝術

催淚彈唔會散發二噁英,但香港學校教出好多港孩易惡嬰

冇用,市民唔會信科學,唔會信真相,只信心中相信嘅野,太子站冇死屍,冇家屬,冇朋友,冇片段,冇証據嘅神秘死亡事件都仲有人信。

暴民日日open burning,  燒垃圾燒電箱燒電線燒水馬燒發泡膠燒聖誕樹,  產生幾多有害物質,  CO, SO, NOx, VOC, PM2.5........  中招者不計其數,   臭氧層損害幾大......

引用:
原帖由 必佬 於 2019-12-1 10:21 AM 發表
催淚彈唔會散發二噁英,但香港學校教出好多港孩易惡嬰
"易"字可以刪去:惡嬰。

其實吹咗咁耐, 有冇實際證據指放完催淚彈後產生二噁英??

———-
以下毒果link:
【催淚●後患】中大泥土樣本未有發現二噁英 環境科學教授仍憂影響深遠
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20191201/60324100

據警方公佈資料指,當日共施放了2,330枚催淚彈,惹起校友及社會憂慮校園環境被污染。化學博士K. Kwong曾形容中大是「化學反應堆」

在衝突區及附近(即大學站、二號橋、運動場、崇基學院等)抽取的12個泥土樣本、在遠離衝突區(逸夫書院等)的8個泥土樣本、校園各處(室內及室外)8個水樣本,已獲口頭通知初步檢驗均沒有發現二噁英,詳細化驗報告仍未出爐。
—-—-—-

詳細報告要下星期先有, 到時再睇下點

就算冇證據, 毒果咪繼續9吹”憂疑慮恐”.... 反正黃絲一定信到十足

引用:
原帖由 nonpnp9394 於 2019-12-1 10:16 AM 發表

所謂中大學者修讀邊科先, 份加拿大報告唔send嚟睇下, 又想玩語言藝術
泛民自己友都唔信

https://neodemocrats.org.hk/members/chan_king_ming/

陳竟明是生物化學學者,專注毒理學硏究,現為中文大學生命科學學院副教授,兼任環境科學課程主任。

引用:
原帖由 nonpnp9394 於 2019-12-1 10:16 AM 發表

讀什麼都高級過你 , 你識睇咩

引用:
原帖由 eriealan 於 2019-12-1 11:34 AM 發表

讀什麼都高級過你 , 你識睇咩
你放得上嚟我自然識睇

引用:
原帖由 skng2011 於 2019-12-1 10:35 AM 發表
暴民日日open burning,  燒垃圾燒電箱燒電線燒水馬燒發泡膠燒聖誕樹,  產生幾多有害物質,  CO, SO, NOx, VOC, PM2.5........  中招者不計其數,   臭氧層損害幾大...... ...
燒電線膠皮出黎果D係正式「毒煙」,火災最主要死因係「焗死」,當中最多係吸入燒電線膠皮出黎嘅「毒煙」!

冇用催淚彈啦,用布袋彈之類羅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]