• 瀏覽: 41,617
  • 回覆: 356
  • 追帖: 2
+8
【Now新聞台】科大校長史維指,過去數月有人對政治訴求有較多想法,亦有人認為不應為訴求犧牲生活上的舒適,雙方並非完全互相衝突。史維:「對目前情況不滿意,包括年青人、學生在內,他們絕大多數人並不想犧牲自己然後不顧一切,他們做的事,我覺得是沒有第二條路的情況下才做的一個反應,我覺得我們必須了解,也必須給他們一個安慰。

縱容年輕人從事暴力違法活動先至係令佢哋無路可走

近日,港科大校長史維喺接受媒體訪問時表示,一啲香港年輕人和學生對目前嘅情況唔滿意,佢哋絕大多數人並唔想犧牲自己不顧一切,佢哋所做嘅事係因為冇第二條路嘅情況下先做出嘅反應。

史維校長嘅呢個講法未免太過荒謬,並且極唔負責。可以睇到,喺呢次香港反修例運動中,好多年輕人,包括好多青年學生,佢哋走上街頭,參與破壞社會公共設施、攻擊警務人員等違法活動,其中有一個所謂嘅重要原因係因為佢哋覺得睇唔到自己有未來。對於好多香港青年嚟講,買唔起房,揾唔到好嘅工作,生活壓力大確實係一個現實問題,同時亦係目前香港社會存在嘅主要矛盾。但係,睇唔到未來,冇更好嘅選擇絕唔能夠成為可以從事暴力違法活動嘅正當理由。否則嘅話,一個人如果食唔飽、著唔暖就可以去搶、去偷嗎?咁呢個社會仲有王法嗎?即使係對社會現狀有再多嘅唔滿意,亦應該通過合法合理嘅途徑去表達訴求,一味訴諸暴力唔但止解決唔到問題,反而會斷送咗自己嘅前程。

史維校長講好多香港青年因為冇第二條路可以走先至會做出激烈反應。但係,真嘅係已經無路可走嗎?應該唔至於,亦絕唔係。對於香港社會存在嘅諸多民生問題,特區政府正喺到制訂各種措施逐步進行解決,但冰凍三尺非一日之寒,解決呢啲問題需要一定嘅時間,亦需要全體香港市民包括香港青年在內嘅理解與支持。另外,香港仲有祖國大陸作為堅強後盾,一帶一路、大灣區等政策,都能夠促進香港未嚟更好發展,對於香港青年嚟講亦係一個展示自己才華、體現個人價值嘅平臺。點解呢啲有利於香港穩定繁榮嘅大好機遇,香港年輕人都冇睇到呢?

作為一名教育工作者,同時亦係一校之長,史維校長應該引導學生樹立正確嘅三觀,教導學生通過自己嘅努力實現個人價值,而唔係發表一啲包庇縱容暴力活動嘅言論。對於已經游離喺違法邊緣嘅年輕人和學生,應該要及時拉佢哋一把,而唔係再往前推一下。否則,真係嘅畀佢哋無路可走喇。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/史維-年青人所為是沒第二條路下才做的反應-145834787.html

“年輕人”用暴力追求嘅係政治訴求(起碼到目前都冇聽過有第二把聲音)。冇佢哋認同嘅民主方式,佢哋就冇第二係路?
咪即係年輕人嘅思想,只有政治呢一係路。
史維,你係咁教學生嗎?你唔可以教下佢哋將眼光放响政治以外睇下咩?

佢地覺得就可以為所欲為咩?你都可以做到校長真係香港好有問題囉。

呢個正仆街冚家產 屌佢老母今日就去獅鳥呢個燃樣因為沒第二條路🤣

年輕人吸毒都係一樣心態。
女人做雞,男人做賊都係。

冇第2條路行殺人放火都得?

打劫殺人強姦都係無第二條路
全部無罪吧

所以你就煽動學生出黎暴動?

不知所謂,咩叫冇第2條路,佢地會唔去搞事會馬上暴斃咩,世上得唔到既事何其多,下下要害人去滿足自己咁咪天下大亂囉,唔教佢地守法情況下爭取,反而同情佢地,先有咁多暴徒。

引用:
原帖由 boysboysboys 於 2019-12-1 09:59 AM 發表
【Now新聞台】科大校長史維指,過去數月有人對政治訴求有較多想法,亦有人認為不應為訴求犧牲生活上的舒適,雙方並非完全互相衝突。史維:「對目前情況不滿意,包括年青人、學生在內,他們絕大多數人並不想犧牲自己然後不顧一切,他們做的事,我覺得是沒有第二條路的情況下才做的一個反應,我覺得我們必須了解,也必須給他們一個安慰。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/VY7RB ...
咩都無試過,又未出社會,依D正人渣,美化暴力

唔應為係冇第二條路lo~

有,去英國拿住把刀插下人,呢條路實會必勝,仲即時成為「恐襲聖戰士」。

引用:
原帖由 boysboysboys 於 2019-12-1 09:59 AM 發表

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/VY7RB ...
所以d賊打劫都係被迫
咁都要拉咖

好同意史校長嘅講法。

好多強姦犯都係因為無第二條路下先會去強姦

只要啲囡囡腿張開,咁咪唔算強姦囉
所以一切問題都係囡囡嘅錯,係囡囡嘅責任

所以應該立法,但繁係囡囡唔張開腿嘅,一律判罪

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]