• 瀏覽: 16,745
  • 回覆: 158
+3
人地寶福山位置在山上,倘在做守夜和出殯的晚上及早上。應該有成千上幾萬黑衣(乞兒)到場聚集,寶福山的其他做殯儀事的先人必然受絕大影響。而且附近有富山殮房和富山火葬場,好多正常運作必然被堵塞。寶福山唔接生意是有顧慮成個週邊環境情況。

最好的是在港島香港殯儀館地下大堂,可以排長龍去致祭。至於龕位,寶福山係未能有供應和上位的。

有位的是食環和華永,要抽籤。天主教墳場可能有位。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2019-11-30 07:36 AM 發表

點會出唔到殯?係邊間醫院死咗就會送入嗰間醫院殮房,辦理領屍手續時可以申請在醫院禮堂辦理出殯儀式,有幾個鐘俾喪家念經拜祭,簡單經濟,好多喪家都係咁做,殯儀館出殯租禮堂一晚大嘅要成萬,仲要排期。 ...
殯儀館一般最平萬八

引用:
原帖由 老納 於 2019-11-30 08:11 AM 發表
你哋啲黃色店舖都好鍾意唔做警察或不同政見嘅人士生意,人哋都有權唔做番你生意,香港真係好公平!
乜香港仲有選擇自由咩?一唔妥你就幫你裝修

點解,龍門冰室唔做人地生意就得

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-11-30 03:55 AM 發表

齊上齊落!
和你跳1.0
巴打絲打一齊係二樓跳落泥!
用行動悼念周兄弟!
記住自己講過既說話!  自己說話自己負責!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-11-30 08:29 AM 發表

殯儀館一般最平萬八
應該係慈善,在醫院出殯,政府有呢類殯儀公司名單。

「死無葬身之地」,呢d咪報應囉,曱甴應得的

引用:
原帖由 家英哥 於 2019-11-30 08:41 AM 發表
「死無葬身之地」,呢d咪報應囉,曱甴應得的
林奠總統昨晚上在枕頭邊同我講,可以俾周烈士葬在浩園,為國捐軀喎,點解D已完咁懵盛盛唔敢出聲嘅。

自由經濟,曱甴裝修人地店鋪咪令到社會有所反應

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2019-11-30 08:39 AM 發表

應該係慈善,在醫院出殯,政府有呢類殯儀公司名單。
紅磡有一間就有,個間係政府殯儀館,外判出去嘅

引用:
原帖由 查少爺 於 2019-11-30 06:40 AM 發表
人地有自由唔接曱甴生意, 你咪揾番黃色產業鏈囉, 唔係好多良心店鋪咩, 唔好小小事作大啦! 死左都仲要搵人嚟作新聞! 
咪係,揾

咪係,揾機場嗰個白頭佬啦,唔係做殯儀咩?

一定要寶福山咩

引用:
原帖由 montejo 於 2019-11-30 08:53 AM 發表

紅磡有一間就有,個間係政府殯儀館,外判出去嘅
嗰D殯儀館係租俾殯儀公司㗎,殯儀館只係出殯禮堂,出殯要搵殯儀公司,香港有好多殯儀公司代理。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2019-11-30 08:58 AM 發表

嗰D殯儀館係租俾殯儀公司㗎,殯儀館只係出殯禮堂,出殯要搵殯儀公司,香港有好多殯儀公司代理。
我講個間係紅磡萬國再入,係政府自己的,前身叫紅磡殯儀館,外判經營

你話私人殯儀館自己無做生意?香港殯儀館就唔係啦,佢哋有自己一條龍服務

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]