• 瀏覽: 10,606
  • 回覆: 13
+2
佐敦南新當選區議員陳梓維做直播 講嘢好難聽得懂
2019年11月27日 (01:34 下午)
今屆區議會選舉反修例派大勝,其中有115位是政治素人參選,他們是參政經驗不多、甚至是從未參政的新面孔,沒有很多人認識,但竟然有80位勝出,他們的平均得票率是55%。
政治素人勝出後,向來都有好多話題,記得2016年青年新政靚女游蕙禎以25歲之齡當選立法會議員時,全港記者爭相追訪,游蕙禎成為《Google 2016年度搜尋排行榜》香港熱爆本地時事人物組別的第一位。在她未被DQ之前,已經霸佔大量立法會新聞篇幅,在她被DQ之後,才慢慢淡靜下來。

陳梓維的手寫競選資訊,連登圖片而今年的焦點素人,其中之一是當選佐敦南區議員的陳梓維,27歲自稱還是學生的他,由於說話口齒不伶俐,在官方選舉資訊中政見欄還是用手寫的,沒有人預計他可以擊敗競選連任的民建聯候選人葉傲冬。葉傲冬爭取連任前,是油尖旺區議會主席,已在當區做了10年區議員,地區工作經驗豐富,在區內建立的基礎亦非常紮實。誰知「民主動力」的陳梓維竟以1516票打敗尋求連任的葉傲冬,葉得1451票,以65票之差敗給對手,令人大為驚訝。
由於陳梓維形象太特別,「他也能當選」的話題甚至傳到內地去。有些事情可以意會難以言傳,陳梓維當選之後,做了一個直播,你睇完片或許有更多第一身的感覺。

陳梓維直播時,想不到適當用詞時,面部表情扭曲!他在直播結結巴巴地說:「咁係呢個組織去直播,呢個Facebook專頁應該冇乜人睇嘅,所以我相信應該講嘢就比較大膽啲囉,今次我最主要直播嘅事就係,⋯⋯,就去返我自己住緊果區,做當區區議員要求跟進事件,但我由第一次去到⋯⋯我上嚟到要求跟進事件,到現在其實民建聯當區區議員係冇覆到我…..」
反覆聽咗好多次,真的對不起,真係聽唔明陳議員究竟講咗啲乜嘢,提到嘅究竟係乜嘢事?
陳議員當選後,在Facebook發文:「首先好感謝大家對我支持,因為有好多文件及事情要處理,稍後時間會作出每個回覆,依兩星期會由一眾小編作為給我打理。」
區議會是一個針鋒相對的場合,以陳梓維的論述能力,開會時可能有一些障礙,搞Facebook還可以請小編打理,但當真正要開區議會時,陳議員便可能要靠自己了!
Ariel
https://www.bastillepost.com/hon ... 當選區議員陳梓維做直播-講嘢好難聽得懂

希望佐敦南嘅選民唔會選錯人

引用:
原帖由 saad 於 2019-11-27 02:24 PM 發表
今屆區議會選舉反修例派大勝,其中有115位是政治素人參選,他們是參政經驗不多、甚至是從未參政的新面孔,沒有很多人認識,但竟然有80位勝出,他們的平均得票率是55%。
政治素人勝出後,向來都有好多話題,記得2016年青年新政靚女游蕙禎以25歲之齡當選立法會議員時,全港記者爭相追訪,游蕙禎成為《Goog ...
四年合約,4百多萬資源

引用:
原帖由 saad 於 2019-11-27 02:24 PM 發表
政治素人勝出後,向來都有好多話題,記得2016年青年新政靚女游蕙禎以25歲之齡當選立法會議員時,全港記者爭相追訪,游蕙禎成為《Goog ...
曱甴聽得懂就得啦

印象中這傢伙不是弱智的嗎
葉傲冬是吃了什麼動物的髒髒才會輸給他

等佢上任每日打電話捉住佢泥做野

基本今年區選大部分人選出來的地區工作和經驗是近零 這件以前應去庇護工場的都可當選 香港起碼6成人都是頭腦發熱易給小數人舞弄行動

引用:
維維話, "弱智又點呀? 慘得過我有60%民意支持, 吹咩!"

曱甴聽得懂就得啦

今日係新區議員上任工作第一日,各位一齊去搵區議員幫手啦,例如佐敦好多黃色架步,叫佢去視察下點清理

同埋有邊度屎渠爆左,塞左,後巷好污糟,都可以搵佢

自身D既,可以拿封英文信俾佢幫手睇下點解 (聽聞某區議員DSE全部不合格,連毅進都考唔上,英文隨時差過我,點幫?) 我理得佢,總之做得區議員就要幫市民解決問題

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-2 11:11 AM 發表
今日係新區議員上任工作第一日,各位一齊去搵區議員幫手啦,例如佐敦好多黃色架步,叫佢去視察下點清理

同埋有邊度屎渠爆左,塞左,後巷好污糟,都可以搵佢

自身D既,可以拿封英文信俾佢幫手睇下點解 (聽聞某區議員DSE全部不合格,連毅進都考唔上,英文隨時差過我,點幫?) 我理得佢,總之做得區議員就要幫市民解決問題 ...
呢個區議員仲唔要高過佢學歷既人做助理,send CV要用中文。所以如果你拎封英文信俾佢,分分鐘佢即刻掉左佢當睇唔到

引用:
原帖由 惡魔寶寶 於 2020-1-3 12:36 PM 發表
呢個區議員仲唔要高過佢學歷既人做助理,send CV要用中文。所以如果你拎封英文信俾佢,分分鐘佢即刻掉左佢當睇唔到
嘩!好大既官威呀!請人要低學歷過自己,真係唔知乜野邏輯...

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-3 04:08 PM 發表

嘩!好大既官威呀!請人要低學歷過自己,真係唔知乜野邏輯...
好簡單,佢怕會俾人取代佢既位置。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]