• 瀏覽: 10,230
  • 回覆: 77
+2
引用:
原帖由 rrt202 於 2019-11-26 01:30 PM 發表

資訊不過慮,假資訊充斥社會,天下就會大亂,你不禁Facebook,美國一樣可以封鎖中國帳號
資訊過濾是假設平民是愚蠢的。
第二你如何知道過濾資訊的人是好人?
第三。為何要過濾? 是否代表政府做不可告人之事?

引用:
原帖由 赤共 於 2019-11-25 11:44 AM 發表
睇小啲大陸有毒文章,唔好做大陸井蛙,睇多啲蘋果日報就知道外面世界發生咩事㗎
你不如睇下雪梨報

簡單來說就是一味(奶)靠阿爺丶⋯⋯ 不理民意的結果 🙄

引用:
原帖由 chi03003 於 2019-11-26 01:38 PM 發表

資訊過濾是假設平民是愚蠢的。
第二你如何知道過濾資訊的人是好人?
第三。為何要過濾? 是否代表政府做不可告人之事?
大陸社會越來越好,有目共睹

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-11-26 02:53 PM 發表

大陸社會越來越好,有目共睹
好就祝你永遠留在大陸生活啦

相信是中共的刻意安排

引用:
原帖由 墮皮香蕉人 於 2019-11-26 03:58 PM 發表
相信是中共的刻意安排
假裝外國勢力以利益誘導五毛藍絲出賣建制?引蛇出洞?

引用:
原帖由 赤共 於 2019-11-25 11:44 AM 發表
睇小啲大陸有毒文章,唔好做大陸井蛙,睇多啲蘋果日報就知道外面世界發生咩事㗎
不能同意太多了

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2019-11-26 12:25 AM 發表

因為今年選民登記截止日期係7月2號,暴力事件同3罷係8月後先發生,好多驚醒既反暴力沉默人想表達自己意願時己經太遲。睇埋出年立法會選舉主菜先下定論都未遲 ...
我公司有個清潔阿姐都話黎緊要登記做選民,另一個藍C原來仲未登記做選民,黎緊佢地應該都會登記了!

引用:
原帖由 stonehimnow 於 2019-11-25 06:02 PM 發表
有今日既結果咪多得班香港警察執法唔專業搞到天怒人怨。
亂Q打人、亂Q開槍、亂Q放催淚彈,邊個市民無受害?Presscon做錯事死口否認乜都話自己啱唒當市民係白癡。你班警察做事專業少少似番個正常人唔好令市民咁憎你都唔會有此選舉結果。

再睇下警察如何與民為敵吧:
https://www.facebook.com/161405747622979/posts/797557590674455?vh ...
警察確實做得不足,暴徒用磚頭汽油彈嗰一刻應該改用實彈爆頭,呢啲嘢越拖局勢越惡化

引用:
有讀毒文章蘋果好多

其實喺選舉出術有幾難。政府部門咁多黃絲。
再睇睇數據。票數是6:4。議席卻是9:1。
有冇出術。已很明顯。🙄

投建制派者只有老中年人仕,佔人數少,愛國學校也少,少左愛國接班青年人投建制,下次有乜選舉,照様輸到冇血流。

過今次區議會選舉,
我覺得投票制度好不完善。
我去投票時,
職員是否於名單上我名字劃線,我自己都唔知。
職員會否於投票站關門後,隨便加劃線再投入假選票,亦無人知……
被投票,登記到來投票選民……等,
都有好多漏洞。
以往,覺得賄選,造馬等情況,都有利益輸送,有ICAC監管。
但現在嘅香港,只要話表達自己政見,就會有欺暪,就會做違法事都有人支持……
721警方拉人告人少,
不同政見市民被私了,
私人財產,公共設施,被毀壞……

所以,票站職員,十分有機會於現時制度下集體造假。

為杜絕今次區選出現嘅被投票,假排隊等情況,
我建議……

1,於各票站設立拍照系統(類似於中旅申請証件)
所有選民投票要拍照,由於選民去投票身份證已登記及會被劃線記錄,所以多拍一張現場照對私隱無太大影響,但如出現冒充他人投票情況時,照片可用於追查。
2,每名候選人可派一名職員監察選民到票站登記情況,避免有人亂/錯劃線(出錯誤/假冒選民有去投票),然後於投票尾聲放入假選票。
3,長者,殘疾人仕可另設隊伍,優先投票。

如有其他意見,歡迎提出討論

希望立法會選舉,更公開!公平!公証!

引用:
原帖由 新用戶 於 2019-11-27 06:42 AM 發表
過今次區議會選舉,
我覺得投票制度好不完善。
我去投票時,
職員是否於名單上我名字劃線,我自己都唔知。
職員會否於投票站關門後,隨便加劃線再投入假選票,亦無人知……
被投票,登記到來投票選民……等,
都有好多漏洞。
以往,覺得賄選,造馬等情況,都有利益輸送,有ICAC監管。
但現在嘅香港,只要話表達自己政見,就會有欺暪,就會做違法事都有人支持……
721警方拉人告人少,
不同政 ...
唔好玩啦。
監票又係你政府嘅人,數票又係你政府嘅人。真係球證、旁證、足協、足總、足委全部都係你政府嘅人。咁都輸打贏要會俾人睇唔起。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]