• 瀏覽: 2,221
  • 回覆: 51
想問下各位大大:

香港係三權分立:立法、司法、執法

如果有一個律師主導的公會在立法局又做咗最大黨派。(如果有警察黨同理)

咪變相可以亂立D對司法者有利的法律?

如果任何人都可以去選做立法會議員,點解我哋唔可以選做法官?

既然律師可以有政治取向,我哋人民應該可以選嗰同自己啱嘴型的法官喎。

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:23 PM 發表
想問下各位大大:

如果有一個律師主導的公會在立法局又做咗最大黨派。(如果有警察黨同理)

既然律師可以有政治取向,我哋人民應該可以選嗰同自己啱嘴型的法官喎。 ...
照計大部份垃圾會議員都係兼職, 就不必給那麼高薪酬

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:23 PM 發表
想問下各位大大:

既然律師可以有政治取向,我哋人民應該可以選嗰同自己啱嘴型的法官喎。 ...
律師唔係法官。只可以向委託人提供法律支援,冇司法權審理案件。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-11-22 04:28 PM 發表

律師唔係法官。只可以向委託人提供法律支援,冇司法權審理案件。
但比較大機會有利益輸送。
好似做完發展局入去發展商搵食一樣。

又有可能係法官嗰 Friend 喎。

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:31 PM 發表

但比較大機會有利益輸送。
好似做完發展局入去發展商搵食一樣。

又有可能係法官嗰 Friend 喎。
冇辦法。特區政府冇可能剝奪佢哋嘅公民權。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-11-22 04:27 PM 發表

照計大部份垃圾會議員都係兼職, 就不必給那麼高薪酬
這個就是問題。
例如:
我係xx黨的死忠,返咗法去找個xx黨的律師,而佢原來係法官嗰 Friend 或師兄弟。所以我可以判輕D。然後我仲會更死忠,因為有成個司法照住。

如果xx黨係大黨甚至可以向議會話改法律,再另我無罪。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-11-22 04:35 PM 發表

冇辦法。特區政府冇可能剝奪佢哋嘅公民權。
咁現在,警察應該去組黨選議員啦。應該D環頭會識做架啦

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:40 PM 發表

這個就是問題。
例如:
我係xx黨的死忠,返咗法去找個xx黨的律師,而佢原來係法官嗰 Friend 或師兄弟。所以我可以判輕D。然後我仲會更死忠,因為有成個司法照住。

如果xx黨係大黨甚至可以向議會話改法律,再另我無罪。 ...
李國能大法官照住佢堂妹李志喜, 判她勝訴贏了政府那單官司, 迫政府打開雙非大門, 為李家的私家醫院生意帶來可觀的客路, 並害香港搞成今天這局面, 被犯民屈政府多年, 佢堂兄妹至今也逍遙法外, 不用問責。
因此, 司法獨大, 港人命乖

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-11-22 04:48 PM 發表

李國能大法官照住佢堂妹李志喜, 判她勝訴贏了政府那單官司, 迫政府打開雙非大門, 為李家的私家醫院生意帶來可觀的客路, 並害香港搞成今天這局面, 被犯民屈政府多年, 佢堂兄妹至今也逍遙法外, 不用問責。
因此, 司法獨大, 港人命乖 ...
師兄咁快指出例證,叫人情何以堪呀

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:45 PM 發表

咁現在,警察應該去組黨選議員啦。應該D環頭會識做架啦
警察係公務員。公務員理應保持中立。

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2019-11-22 04:56 PM 發表

師兄咁快指出例證,叫人情何以堪呀
香港三件李漢奸人人得以誅之。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-11-22 05:01 PM 發表

警察係公務員。公務員理應保持中立。
D法官都話要中立啦,最後咪一樣講一套做一套。

次次唔係話寫錯名就係有人用咗自己賬戶。

你覺唔覺上次法官公會嚴正聲明其實D用詞都係指桑罵槐有政治目的。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-11-22 04:28 PM 發表
自己立的法
自己打官司
總有利益衝突
或延後利益罷

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-11-22 05:11 PM 發表

自己立的法
自己打官司
總有利益衝突
或延後利益罷
真係想知道香討有冇啲法律人仕可以解答一下。
可能佢會話依D係專業操守問題。答案永遠在心中

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-11-22 05:11 PM 發表

自己立的法
自己打官司
總有利益衝突
或延後利益罷
又唔可以咁講。建制同泛民都有律師做立法會議員。而且,立咗法,全港律師都可以用。
除非你話全港律師都係有同一偏向。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]