• 瀏覽: 6,741
  • 回覆: 62
16日,一批解放軍駐港部隊官兵在軍營外的浸會大學校園附近清理路障。
      24名民主派議員發表聯合聲明,強烈譴責駐港解放軍步出軍營清理路障,認為違反《基本法》第14條,《駐軍法》第9條、第11條及第14條。
    民主派議員已就事件在立法會大會提出緊急質詢。此前,公民黨郭榮鏗及譚文豪均在社交媒體上發文譴責解放軍清理路障的行為。
暴徒殺人放火私設路障佔據學校馬路這麼久,泛民至今都沒有發表任何譴責意見,解放軍自發清理路障打掃街道的時候泛民就出來譴責說不合理,到底誰在支持暴徒煽動暴亂一目了然。1124區選,一票都不投縱暴泛民,香港人自己救香港!

新五大訴求,呢五點基本講出左我心聲,已簽名支持。
大家一齊加油!香港正義!
https://www.youtube.com/watch?v=jl_pae91z2U
無可能投犯氓。

引用:
原帖由 樹上的蛋花 於 2019-11-20 12:22 PM 發表
16日,一批解放軍駐港部隊官兵在軍營外的浸會大學校園附近清理路障。
      24名民主派議員發表聯合聲明,強烈譴責駐港解放軍步出軍營清理路障,認為違反《基本法》第14條,《駐軍法》第9條、第11條及第14條。
    民主派議員已就事件在立法會大會提出緊急質詢。此前,公民黨郭榮鏗及譚文豪均在社交媒體上發文譴責解放軍清理路障的行為。
暴徒殺人放火私設路障佔據學校馬路這麼久,泛民至今都沒有發 ...
犯民為何還不控告政府和解放軍?

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-11-20 12:58 PM 發表

律政署係咩部門?? 私人定政府?? 點告?報警黑警又唔理? 投訴政府又唔理, 普通市民可以做D咩??

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-11-20 01:01 PM 發表

律政署係咩部門?? 私人定政府?? 點告?報警黑警又唔理? 投訴政府又唔理, 普通市民可以做D咩??
未聽過民事起訴? 無腦!

引用:
原帖由 樹上的蛋花 於 2019-11-20 12:22 PM 發表
暴徒殺人放火私設路障佔據學校馬路這麼久,泛民至今都沒有發 ...
你知唔知點解回歸後解放軍駐軍係用"禁閉式"? 香港係一個國際金額中心, 行普通法地區, 若解放軍唔係用呢個方式冇投資者會入嚟, 你日日見有兩三個解放軍全副武裝係鬧市巡邏你唔驚人地都驚.
駐軍法表明解放軍不能出軍營, 除非港府向中央政府要求用於救災等事件. 否則解放軍不能離開軍營

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-11-20 01:05 PM 發表

未聽過民事起訴? 無腦!
民事起訴告咩?? 咩叫民事咩叫刑事你都唔知

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-11-20 01:15 PM 發表

民事起訴告咩?? 咩叫民事咩叫刑事你都唔知
無腦,人講反話鬧犯民你都未知。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-11-20 01:16 PM 發表

你連自己講咩都未知, 冇腦

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-11-20 01:14 PM 發表

你知唔知點解回歸後解放軍駐軍係用"禁閉式"? 香港係一個國際金額中心, 行普通法地區, 若解放軍唔係用呢個方式冇投資者會入嚟, 你日日見有兩三個解放軍全副武裝係鬧市巡邏你唔驚人地都驚.
駐軍法表明解放軍不能出軍營, 除非港府向中央政府要求用於救災等事件. 否則解放軍不能離開軍營 ...
嗰到底係違反仲系冇違反

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-11-20 12:58 PM 發表

因爲駐軍協助淸理路障活動,純屬自發義務性質,並非特區政府請求協助。

引用:

普通市民應該儘自己責任,清理蟑螂

引用:
原帖由 樹上的蛋花 於 2019-11-20 01:37 PM 發表

嗰到底係違反仲系冇違反
香港外資怕解放軍,唯有撤資到深圳。

引用:
原帖由 莫偉 於 2019-11-20 01:54 PM 發表

因爲駐軍協助淸理路障活動,純屬自發義務性質,並非特區政府請求協助。
旺角, 尖沙咀, 元朗都好多垃圾......解放軍都可以自發出去幫手清理?

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-11-20 01:16 PM 發表

前來 {幼稚} 的膠袋

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]