• 瀏覽: 9,927
  • 回覆: 169
  • 追帖: 1
+2
釋法囉,基本法有寫可以咁做,咁咪合法囉。

人大可以釋法,港法撚只會飾法

人大釋法就搞店拉

明收你釋法權吹咩!大律師走埋入理大啦!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-19 10:27 PM 發表
高等法院昨日(18日)裁定《禁止蒙面規例》及《緊急法》部份內容違憲,引來全國人大常委會法制工作委員會高調批評,指香港法院無權判斷香港特區法律是違憲,又死撐《緊急法》符合《基本法》。大律師公會晚上發表聲明,批評法工委的法律觀點錯誤,指香港法院不能裁決法律條文合憲性,違反司法誓言,指過往有關裁決亦未被質...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/2 ...
呢五個月來一直都係政府破壞緊法治,大陸一直話係暴徒破壞法治,就已證明大陸人根本唔明兩制中香港既法治的意思,或者係香港讀法律既人誤會左以為兩制下香港果套仍然無97前果套。中央一味用大陸果套來諗香港果套 .. 所以一國兩制從來都係廢話

電視見啲讀法律嘅人講大話唔眨眼!🤭

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2019-11-19 11:24 PM 發表

呢五個月來一直都係政府破壞緊法治,大陸一直話係暴徒破壞法治,就已證明大陸人根本唔明兩制中香港既法治的意思,或者係香港讀法律既人誤會左以為兩制下香港果套仍然無97前果套。中央一味用大陸果套來諗香港果套 .. 所以一國兩制從來都係廢話 ...
兩制中係容許打砸燒搶,不作拘捕或起訴咩?

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2019-11-19 11:24 PM 發表

呢五個月來一直都係政府破壞緊法治,大陸一直話係暴徒破壞法治,就已證明大陸人根本唔明兩制中香港既法治的意思,或者係香港讀法律既人誤會左以為兩制下香港果套仍然無97前果套。中央一味用大陸果套來諗香港果套 .. 所以一國兩制從來都係廢話 ...
一國兩制,一國在前啦。弔你法院大得過人大?

最終釋法權在人大

我就唔信國家級人大管唔到地方級法院,中共無理由比基本法咁寫

不過其實告暴動罪咪仲重仲好,主力搞暴動罪啦,蒙面法太輕刑期

講多無謂,釋法一槍斃命

人大大定律屍公會大
人地一釋法,你咬佢食呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]