• 瀏覽: 10,340
  • 回覆: 62
CIA在背後訓練和指揮暴徒破壞香港,是否都算是侵略戰爭?

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-11-19 17:34 發表
連黨報咁講, 吾使抵賴,
問題1 : 對待平民學生用咁殘暴軍事戰術, 係咪人道犯罪?
問題2 : 點解港警會識呢D招數? 係咪有解放軍背後指揮?咁係咪破壞一國兩制?
中共黨媒都少看為妙,會看壞腦

戰神粟裕的圍點打援耍得出神入化。將軍真天人也。
往事不堪回首:
張靈甫慘死在孟良崮
黃維在雙堆集被俘
黃百韜丶邱清泉在碾莊被殲

應該派警司往中央軍事學院深造。

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-11-19 05:34 PM 發表
http://news.wenweipo.com/2019/11/18/IN1911180018.htm

黑衣人上周在香港中文大學(中大)嘗到甜頭,既成功封了吐露港公路這條主幹綫,又全身而退;於是便雲集香港理工大學(理大),封了紅磡海底隧道,以為又一次可以全身而退。但今次算盤打不響了。警察採取了當年解放軍的戰術——圍點打援,黑衣人頓成甕中之鼈。

「圍點打援」據說 ...
孫子曰:十而圍之

引用:
原帖由 6674 於 2019-11-19 06:27 PM 發表
戰神粟裕的圍點打援耍得出神入化。將軍真天人也。
往事不堪回首:
張靈甫慘死在孟良崮
黃維在雙堆集被俘
黃百韜丶邱清泉在碾莊被殲

應該派警司往中央軍事學院深造。 ...
遇上奇芭嘅國軍

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-11-19 06:49 PM 發表

遇上奇芭嘅國軍
更正:奇芭嘅共軍遇上奇芭嘅國軍

林彪指揮的塔山阻擊戰,慘勝,但阻止國軍救援錦州,意義重大。每次閲兵都出現塔山英雄團。
我看,仗打的漂亮還是粟裕。

戰L LM,恐怖份子欺凌弱小,封紅隧,幫助大商家賺大錢!!

樓豬,戰術無分人唔人道喎。
再講,警方一直強調,你棄械投降咪得囉
再鬥落去,都係輸架啦,一係你叫班 CIA 教路點反攻囉

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-11-19 05:34 PM 發表
http://news.wenweipo.com/2019/11/18/IN1911180018.htm

黑衣人上周在香港中文大學(中大)嘗到甜頭,既成功封了吐露港公路這條主幹綫,又全身而退;於是便雲集香港理工大學(理大),封了紅磡海底隧道,以為又一次可以全身而退。但今次算盤打不響了。警察採取了當年解放軍的戰術——圍點打援,黑衣人頓成甕中之鼈。

當年抗日,中共都系靠呢招打贏日本

引用:
原帖由 6674 於 2019-11-19 07:07 PM 發表
林彪指揮的塔山阻擊戰,慘勝,但阻止國軍救援錦州,意義重大。每次閲兵都出現塔山英雄團。
我看,仗打的漂亮還是粟裕。
錦州其實是蔣公誘敵戰略,故意誘共軍進攻而圍殲;而毛大帝則以「將計就計」力併而取勝

蔣公敗在「不知己不知彼」

答樓主:
1.戰略戰術,無所謂人道不人道

2.毛澤東無讀過軍校,佢又識打游擊?賀龍馬伕出身,兩張菜刀打天下,邊個教佢打仗?

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-11-19 17:34 發表

樓豬點解唔叫美軍特種部隊去救人呢?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-11-19 10:26 PM 發表

錦州其實是蔣公誘敵戰略,故意誘共軍進攻而圍殲;而毛大帝則以「將計就計」力併而取勝

蔣公敗在「不知己不知彼」
可能凱申公就係睇得中共黨媒多,變成壞腦,所以處處都輸俾潤之公

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]