• 瀏覽: 24,095
  • 回覆: 255
  • 追帖: 1
+7
Hola, Hola! 新鮮消息! 因應法庭裁決 警方即時暫停執行禁蒙面法! 之前因呢條法例被拉! 係咪可以即時撤銷有關charge?

因應法庭裁決 警方即時暫停執行禁蒙面法

高等法院裁定,《緊急情況規例條例》賦予特首會同行政會議在危害公安情況訂立規例,並不符合《基本法》規定,《禁止蒙面規例》部分限制超乎合理所需,裁定違憲。

對於《緊急法》當中,有關「緊急情況」的條例,是否合憲則持開放態度,法庭則並不作裁斷。

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1493028-20191118.htm

一陣1800司長記招,唔知係咪講呢單嘢?

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:34 PM 發表
一陣1800司長記招,唔知係咪講呢單嘢?
政制及內地事務局局長又啱啱講咗啲條件,例如主要幹道被堵塞,票站員工返唔到去票站,有機會。。。

懞面唔犯法, 暴動犯法

上人大改到更重, 唔能好喊就得啦

照計警方唔需要理法庭
一哥有咩盤算?

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:37 PM 發表

政制及內地事務局局長又啱啱講咗啲條件,例如主要幹道被堵塞,票站員工返唔到去票站,有機會。。。
堵路或跨區交通阻塞,會影響票站員工,有機會阻礙選舉進行,不過蒙面投票,要對身份証個樣,應該對樣時要除!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-11-18 05:40 PM 發表
上人大改到更重, 唔能好喊就得啦
你指釋法?

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:32 PM 發表
Hola, Hola!  新鮮消息! 因應法庭裁決 警方即時暫停執行禁蒙面法!  之前因呢條法例被拉!  係咪可以即時撤銷有關charge?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1493028-20191118.htm ...
係啊, 但我相信被拉的人好多唔只犯呢條法

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:42 PM 發表

你指釋法?
點都好啦........人大最大係事實

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:41 PM 發表

堵路或跨區交通阻塞,會影響票站員工,有機會阻礙選舉進行,不過蒙面投票,要對身份証個樣,應該對樣時要除!
局長話將密切注視情況,決定是否需押後區選!

引用:
原帖由 echanat 於 2019-11-18 05:32 PM 發表
Hola, Hola!  新鮮消息! 因應法庭裁決 警方即時暫停執行禁蒙面法!  之前因呢條法例被拉!  係咪可以即時撤銷有關charge?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1493028-20191118.htm ...
繼反修訂逃犯條後,又一沒有穩妥安排嘅失敗之作!

中學生 因為蒙面 在上水被人毆打

無所謂,本來就唔會只告禁蒙面。
當日只係支持林鄭踏出運用緊急法既第一步,點知林鄭無後續,刑罰只得最高監禁一年既禁蒙面法本身根本可有可無。

引用:
原帖由 hellohello0300 於 2019-11-18 05:47 PM 發表
中學生 因為蒙面 在上水被人毆打
打人未必因為蒙面人犯反蒙面法!

可能因為衣著似掟磚殺人,放火堵路嘅!鼓勵暴力私了!

主題標籤 #行政會議
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]