• 瀏覽: 26,864
  • 回覆: 428
  • 追帖: 1
+19
邊個狗法官

司法亂港

政府最差嘅理據就係既然話蒙面會令人壯膽同有暴力傾向,咁點解仲要俾全部被批評濫用暴力嘅警察蒙面?

係唔係應該全部警察都應該真目示人先至公平講得過去。

狗官

良心法官

凡事要睇理據!
看看如何裁定。

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-11-18 12:56 PM 發表
【蒙面惡法】高院裁定蒙面法違憲

政府回歸後首次動用緊急法,以此訂立蒙面法,旋即引來多宗司法覆核挑戰,指緊急法違反人權法,高等法院早前處理由泛民提出的兩宗訴訟,今頒下判詞,裁定緊急法於「危害公安」這部份違憲、蒙面法違憲。

申請一方陳詞指,蒙面法不合理地限制和平表達意見的自由,連萬聖節化妝都有被捕風險。有記者工作時被扯下防護面罩,故警方稱會用專業執法的說法,未能令人信服。此外 ...
講得咁大聲?老美幾時取消蒙面法呀?泛民是否同樣批評老美禁止蒙面呀?泛民是否同樣吊你老美呀?你老美百幾年前已第一時間有禁蒙面法又點?

引用:
原帖由 stonehimnow 於 2019-11-18 01:02 PM 發表
政府最差嘅理據就係既然話蒙面會令人壯膽同有暴力傾向,咁點解仲要俾全部被批評濫用暴力嘅警察蒙面?

係唔係應該全部警察都應該真目示人先至公平講得過去。 ...
如果全世界警察, 都只能徒手捉暴徒, 咁先至公平

上訴
即時尋求人大釋法
😁

太遲
惡法之下已多人受害

遲到好過無到

有一日,報應始終會來

比人燒完法庭仲唔驚咩

引用:
原帖由 stonehimnow 於 2019-11-18 01:02 PM 發表

係唔係應該全部警察都應該真目示人先至公平講得過去。 ...
正解,警隊不能樹榜,難以服眾

引用:
原帖由 快活下半場 於 2019-11-18 01:05 PM 發表
上訴
即時尋求人大釋法
😁
假髮會成為下一場鬥爭,外籍假髮威信歸零!

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-11-18 01:04 PM 發表

講得咁大聲?老美幾時取消蒙面法呀?泛民是否同樣批評老美禁止蒙面呀?泛民是否同樣吊你老美呀?你老美百幾年前已第一時間有禁蒙面法又點? ...
有合理及不合理之分

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-11-18 12:56 PM 發表
【蒙面惡法】高院裁定蒙面法違憲

政府回歸後首次動用緊急法,以此訂立蒙面法,旋即引來多宗司法覆核挑戰,指緊急法違反人權法,高等法院早前處理由泛民提出的兩宗訴訟,今頒下判詞,裁定緊急法於「危害公安」這部份違憲、蒙面法違憲。

申請一方陳詞指,蒙面法不合理地限制和平表達意見的自由,連萬聖節化妝都有被捕風險。有記者工作時被扯下防護面罩,故警方稱會用專業執法的說法,未能令人信服。此外,蒙面可以有正當 ...
點解見唔到其他報紙報導?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]