• 瀏覽: 26,929
  • 回覆: 428
  • 追帖: 1
+19
一早講了狗法棍🥖亂港架啦?我們呢啲平民百姓只有知求多福了。

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-11-18 12:56 PM 發表
【蒙面惡法】高院裁定蒙面法違憲

政府回歸後首次動用緊急法,以此訂立蒙面法,旋即引來多宗司法覆核挑戰,指緊急法違反人權法,高等法院早前處理由泛民提出的兩宗訴訟,今頒下判詞,裁定緊急法於「危害公安」這部份違憲、蒙面法違憲。

申請一方陳詞指,蒙面法不合理地限制和平表達意見的自由,連萬聖節化妝都有被捕風險。有記者工作時被扯下防護面罩,故警方稱會用專業執法的說法,未能令人信服。此外,蒙面可以有正當 ...
唔緊要,拉暴動就得喇。我都唔係好貪心,坐十年就算啦。

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-11-18 12:56 PM 發表

政府回歸後首次動用緊急法,以此訂立蒙面法,旋即引來多宗司法覆核挑戰,指緊急法違反人權法,高等法院早前處理由泛民提出的兩宗訴訟,今頒下判詞,裁定緊急法於「危害公安」這部份違憲、蒙面法違憲。

申請一方陳詞指,蒙面法不合理地限制和平表達意見的自由,連萬聖節化妝都有被捕風險。有記者工作時被扯下防護面罩,故警方稱會用專業執法的說法,未能令人信服。此外 ...
非常好~
以後警方催淚彈海綿彈等, 主力向口罩部份發射, 唔好打面
照毛孟靜話齋 :  口罩面罩哩D只都係死物, 破壞咗都唔好咁緊張

要求人大釋法,跟本緊急法係特首的權力,法官係無權審理

反暴徒 就簡單頭像做起   https://applink.discuss.com.hk/XBMrS9zOH1

一早話全香港唯一一個名譽資深大律師陳文敏出馬,一定有道理,係無可能輸!

引用:

申請一方陳詞指,蒙面法不合理地限制和平表達意見的自由,連萬聖節化妝都有被捕風險。有記者工作時被扯下防護面罩,故警方稱會用專業執法的說法,未能令人信服。此外 ...
打少陣J啦傻仔,高丸算老幾?過左終審先射啦,廢柴!

只有共產黨才能救香港

以為講笑,原來假髮人真的咁無恥

支持反暴徒,反暴力換頭像嗎
團結就係力量 等你
反暴徒 就簡單頭像做起   https://applink.discuss.com.hk/XBMrS9zOH1

引用:
原帖由 死啦啲青春痘 於 2019-11-18 01:13 PM 發表
反暴徒 就簡單頭像做起  
反暴力係大家都要做,但係守法,唔比任何人嘅權力,包括特首嘅個人意願凌駕於基本法亦同樣重要。

換官啦啦

又一次見到法律不公平一面,香港的法律不是比香港用的

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-11-18 01:13 PM 發表
要求人大釋法,跟本緊急法係特首的權力,法官係無權審理
蒙面法其他國家都有

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]