• 瀏覽: 1,995,700
  • 回覆: 55
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 kallan 於 2020-6-10 11:23 PM 發表
海南自貿區就是要取代香港
海南作為自貿區和免稅區,發改委出來講不是取丟代香港,其實這就是說明取代香港,亦可以講是相互競爭,但心水清解讀,發改委講話沒毛病,問題是香港人如何解讀吧!
要知道,什麼是大灣區經濟圈,到今天香港甚至連高官都未完全明白,我就講給那班在冷氣房的決策者一個忠告。
大灣區經濟圍既然將港澳放入大灣區,就等同以後香港你好好在灣區發揮香港的能力呀!不要多想,而海南省的自貿區和免稅區 ...
多謝K兄的分析, 見解... 唔知對收台後台灣的發展角色有咩睇法? 相比起來, 台灣,香港都曾是4小龍....大灣區會等埋佢嗎?

引用:
原帖由 muilow 於 2020-7-2 09:20 PM 發表
上面都開始清內鬼了

從七月一日起!
公職人員取得外國國籍或綠卡,
將被撤職開除!
雙重國籍還要重罰。
以下六類公職人員取得外國國籍或綠卡將被撤職開除。
一:公務員以及參照公務員法管理的人員;
二:法律,法規授權或者受國家機關依法委託管理公共事務的組織中從事公務的人員。
三:國有企業管理人員,
四:公辦的教育,科研,文化,醫療衛生,體 ...
請問有無LINK 分享? TKS

引用:
原帖由 色情變態佬 於 2020-7-3 12:36 AM 發表

買機票需要提供護照資料同埋check in需要護照
政府又咁岩資助國泰
另外安檢都要出示機票同護照
要收集資料,真係唔難
但用特區護照出境,去到用BNO就難攪 ...
按英國要求...佢地入左境, 安排居留, 留英時間,是否不可回香港? 如果一年多過183日離開HK 又無咩實在証明因工作原因, 可以當佢地自動放棄HKID/ 中國藉... 另, 可CHK佢地資產流向...交HK稅定英國稅?

引用:
原帖由 muilow 於 2020-7-2 11:05 PM 發表
中華人民共和國公職人員政務處分法
(2020年6月20日第十三屆全國人民代表大會常務委員會第十九次會議通過)

目  錄

第一章 總  則

第二章 政務處分的種類和適用

第三章 違法行為及其適用的政務處分

第四章 政務處分的程序

第五章 覆審、覆核

第六章 法律責任

第七章 附  則

第一章 總  則

第一 ...
TKS...

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-7-3 03:45 PM 發表

講响在外使館發現,除非一世唔搵中國使館求助
仲有,入境處有BNO申請人記錄,BNO批註頁有香港身份證號碼,一對就知

只要見到有申請記錄+冇申報放棄BNO,就一刀切當成有BNO,入境用身份證過e道就全部截住入房慢慢查 ...
其實藉今次BNO 事件, 阿爺可以收緊番雙國藉問題, 要求全港市民交待自己國藉.... 同埋宣誓, 如果只有中國藉, 可享受一等市民優惠, 稅服再少D, 或者有大陸同等優惠...OR即時派個中國居民身份証等..... 如果唔做/拒絕做, 就當佢地是雙國藉, 交重稅, 除去中國藉+HKID, 工作要申請VISA 等.....

ED野, 是所有國家都會做, 要清楚分開邊個是國民, 邊D唔是, 既然, 國安法都出左, 再3強化左香港是中國地方, 要統一/嚴格執行單一國藉...是勢在必行....

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-7-4 11:42 PM 發表

但係無釋到第9條,嚴格執行第9條就可以
而且中央講得有反制,甚至就咁出個人大決定就得,講得就梗係有方法

況且人大常委會兩個月開一次會,要加要改有幾難 ...
來緊會有23條立法, 選舉等要做, 整理HK中國藉香港人這件事,會排幾時? 其實, 清理雙重國藉的投票權, 是咪愈快做愈好?

引用:
原帖由 max3306kin 於 2020-7-6 02:42 PM 發表

仲5年,香港人通常居住地為香港,又點會無啦啦離開5年?

無合理解釋,連續2年不在港就應該取消。
2年都長... 要有合理解釋先可, 最好183日,因為會影響稅收, 每半年來個証明, 俾唔到就BYE...

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-7-25 10:51 PM 發表

於正常局勢下(美國唔想打),完全認同K兄睇法。

但如果中美爭霸之局,迫到美國要犯險用熱戰來壓倒中國,即係美國想打,就要提妨美國以台灣為橋頭堡攻打中國。

如果中國出兵攻台在先,歐美聯軍就係鋤強扶弱之師。無論中國點睇,歐美集團向世界開出的牌局係大陸與台灣之間的內戰,佢地只係助拳。

要避免這一局面,中國攻台要速戰速決,唔可以俾機會菜菜子引美國重兵入台。
...
是一個對持的格局, 是咪要睇下邊個開第一槍? 中國的紅線明確講明左, 美國強要去過線, 如果咁情況歐洲都聯合美國出戰... ? 2020 年真是一倨番天覆地的年份....

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-3 10:22 AM 發表

其實你講好多無謂嘢 但係就唔係論點對駁 你成日諗住好多人想拉黑你 相信係你諗多咗 樓主講嘅森林法則 喺呢度係樓主說了算 我哋再講都係無謂 呢一點我上面講得好清楚 呢個森林係樓主嘅 有乜嘢梗係搵佢主持公道啦 有冇人大過樓主 當然有 就係呢度嘅版主 佢喜歡刪咗你貼都得 咁仲有冇大波士 當然有 香討個老闆 幾時都可以禁止任何人嘅發言 呢一個就係正正統嘅森林法則 強者掌握嘅權力 如果你唔滿意呢度嘅森 ...
e排無咩入來,出左咁多頁廢話。。

唔好再回覆佢啦,由得佢响到自說自話啦 。。

成日話自己有point,有獨立思考,就只會在人地個post到自己讚自己,連出去開post表達的膽量都無。。。話人圍你,是你走去人地post先,拉黑與否只是行動,但唔拉亦唔代表你可以用言論自由來攪亂樓主的post..

正如牛兄,tp兄的各有實力分析,我自會去國際分析post到追。。馬兄的就去天南地北到追,各有各風格見解。。。好清晰明確

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-9-3 09:57 AM 發表

幾年前係K兄嘅帖係咁, 幾年後都係要咁做

真係要感激香討設立呢個"廢L閉屏模式"
重有檢舉。。

引用:
原帖由 JV3733 於 2020-9-17 09:31 AM 發表
一張亮麗嘅成績表,遠勝 於西方國家的什麼軟實力
👍實力勝於雄辯。。 而且世界現在已經踏入兩極分界,做好自己,養活好自己的人民先是首要。。

形象,印象是相對,以前是被暗算,用傳言,不實信息去被破壞,現在更已經玩到出面,週遊四方去明唱,明做假,以強來欺壓。。。要明的,想去了解的,最終都會明。。

睇番油管內,隨手搵到唔少普通話流利的歪個仁KOL出現,介紹自己在中國的所見所聞,幾年前會易見到嗎?

鍵盤翻頁
左右