• 瀏覽: 1,995,753
  • 回覆: 97
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-6-6 22:26 發表
唔知有咩玄機呢
難道是解放呆灣?
🤫🤫🤫

引用:
原帖由 中午理性的天才 於 2020-6-7 02:14 發表
轉帖時間👇👇

懇請大家務必抽少少時間,做一下以下問卷,你想要的「港區國安法」問卷調查,留意,追逆期要按「是」,部份選擇項目可選多項罪名
https://docs.google.com/forms/d/ ... iewform?usp=sf_link ...
Done

引用:
原帖由 中午理性的天才 於 2020-6-7 12:28 發表
K兄 請問韓國瑜高票被罷免後,台灣將會走入什麼的境地呢?
民進黨在呆灣已經沒有人可以制衡,稍有反對聲音,即滅。
呆灣會走入什麼境況?
我個人希望全國統一:
一係等阿爺出手武統,
一係困住台海,困到佢無得食,無生活而內亂,跟著統一。
最希望快快武統,人民不用受太多苦難。

引用:
原帖由 杜仲 於 2020-6-7 17:17 發表

我覺得是先統一, 滅左台灣在地球上個名稱勢力先...其實一直做緊, 但要取消台幣, 停佢出入口,藉著疫情個大環境, 再是困佢地, 等佢地內亂來自我清醒/清洗.... ...
統一左之後,連"台灣"個名都抹左佢,永遠無這個地方。
從此改名閩南省或其他名稱乜可以,就係唔叫台灣。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-6-18 14:50 發表
https://www.facebook.com/100005335308340/posts/1472867796234383/

🐸
李太好叻串呆蛙👍

引用:
原帖由 kallan 於 2020-6-18 18:06 發表
近期東北亞局勢分析
金三胖自從神隱之後再出現,坊間就有聲音認為其實三胖早已經不能視事,故此就急就章,推金小妹出來。我們姑勿論這些說話是真或假,其實對政局大體是沒有什麼影響,亦可能三胖兄妹在玩黑白臉都不一定,但有一點是正確的,就是金小妹在朝鮮的地位根基已經打好,而近期東北亞的轉變,有多方面的解讀,我先講南韓的問題。
南韓問題可以可到作為附庸國之無奈(南韓和日本都不是 ...
文在寅如果真的愛國(當然都要有能力啦),就應該站中國隊,對老尾說不。
這樣南北韓才有機會和平統一。

引用:
原帖由 ljhooker 於 2020-6-20 06:28 發表
係其他帖見到好多人話阿三係高原作戰有機會贏🤦‍♂️ 想借K 兄個場發下嚕騷😡
老解無實戰經驗?仲要係高原地區??我諗果班人可能只留意香港/呆蛙新聞,無乜點睇國內或由BBC報導既印度新聞,因為阿爺長期建設新彊/西藏高原地區,起高鐵/道路,靠既唔係民工,而係部隊!開路及運輸等最初最辛苦既工作都係老解做,呢種訓練比所謂模擬實戰更強更有效!反觀阿三有做過咩?食肥仔丸跳舞唱歌掌上壓😆仲未夠!? 國家部隊係邊 ...
公海那些曱甴貼唔睇也罷

高原作戰:
最重要係後勤救援(減低死傷),我們有。
適合高原行駛的坦克戰車,我們有。
足夠的及有紀律的軍隊,我們有。

還怕什麼呢?

佢地敢再攪事,就不只雙面打印或黑白打印,而係全面打印,打到佢4分5裂。😡

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-6-20 12:36 發表

耐唔耐,今次好近中美夏威夷會談!😶
可能收到風,蛙蛙被賣了🤭🤭🤭

引用:
原帖由 kallan 於 2020-6-21 19:01 發表

南韓其實和台灣差不多,長期被侵占後(台灣和韓國被日本佔領後),台灣被退守國民黨偏安,同時又沒有獨立生存能力,故此一直要靠美國,同樣南韓在二戰後,再分裂,南韓亦沒有獨立生存能力,故此,作為台灣或者南韓人民而言,愛國其實是被扭曲了,同理心,部份香港人的基因亦沒有國家存在,而其國家的觀念亦很模糊,再而產生一些歪理,甚麼愛國不等同愛共產黨,這等同說愛父母不等同愛窮父母一樣?這是整個民族在錯誤時空和環境 ...
願聞其詳🙏

引用:
原帖由 kallan 於 2020-6-22 00:23 發表

咪講左?講多一次!
但凡一個地區或者國家,長期被管治之後,就會失去目標和方針,重點就是沒有自信心,這其實和大自然萬物都一樣,朝鮮半島和台灣早期都被日本統治,而香港和澳門同樣是被英國統治,故此當權者在統治殖民地時,就必定要去其自信心和國家觀念,這樣才易於管理,而當台灣在二戰後回歸中國,而那時的國民黨過於依賴外國,從孫中山同盟會時已經開始,但我們可以講這是因為中國太窮,文盲太多,故此學習先進地區 ...
明白了。😁
謝謝師兄不厭其煩的解釋引導思考🙏

引用:
原帖由 tv969 於 2020-6-26 22:23 發表

全世界差咪多得武漢肺炎囉
係美國肺炎,美國肺炎呀。

狗狗亂吠語無倫次,係咪都中左呀?

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-7-1 00:49 發表
其實囚終身心理折磨更大
但係要養件垃圾喎,浪費納稅人的錢。

引用:
原帖由 不基大大流彈 於 2020-7-3 15:16 發表
1.全球徵稅,等班人自動放棄香港身份。
2.篤灰。
全球徵稅👍👍👍👍👍

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2020-7-10 16:57 發表

其實好簡單,這群黑醫護的中小學階段,都是受黃師教協成員薰陶成長的。港英年代學生的理想出路或家長企望,就是所謂"發三師", 所以很多讀醫的不一定因對醫護興趣或崇高理想而讀,為可以搵得多錢而讀醫的實在不少,因而醫學品格欠奉就一點也不出奇。 ...
所以我一直認為,醫學院收生,應該係要先有一個學位才再入學。
這樣,第一個學位讀完了,人都長大了,應該可以判斷自己到底是否真的喜歡醫學,不會入左去才發覺揀錯科但又唔捨得走。

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-7-22 12:38 發表

尾國,但係中國要得到合乎比例o既利益,簡單啲講就係打假拳。不過都只係陰謀論喇,但係外面對中美之戰o既吹風真係好劇烈,尤其是老美否定晒中國o係南海o既主張,又頻密o係南海軍演,派偵察機搜集情報,再同台灣講中國敢郁你我幫你打佢(有鼓舞台獨分子意味)等等....做盡所有挑釁之事睇下你中國忍得幾耐咁款,我亦都相信開戰係柒普智庫其中一個建議 ...
無可能,要中國打假仗,要假假意輸比老尾?
咁樣點對得起14億人民?
淨係我小C9都唔服呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]