• 瀏覽: 1,995,810
  • 回覆: 86
  • 追帖: 470
+256
華為加油!🇨🇳

引用:
原帖由 毛毛手 於 2020-7-25 11:29 PM 發表

你睇返條武統紅線,有任何外國軍事介入,即時武統,一宣佈軍事訪問已經打得。而且中國已經「勿謂言之不預」,你仲敢黎?同自殺何異?
其實老美已經不斷測試中國紅線,軍機維修,醫療船,放片台美軍隊聯演...😠

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2020-7-30 01:40 PM 發表

整個過程便是以推倒香港醫療霸權為目標。
下一步應否到無良黑媒?😶

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-7-30 03:02 PM 發表

國安行動組記招,無商業註冊的所謂傳媒需離場,相信是第一步。
無良未必無登記無證,希望會大大力打擊!😖

引用:
原帖由 diverstranger 於 2020-7-31 08:54 AM 發表

開始了。國安部門捉拿鐘翰林,開記招時,唔俾無牌記者入場。😊
明槍易擋,暗箭難防!睇呢幾日限堂食新聞帶晒方向就見幾多正規媒體取態...😔

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-8-23 12:17 AM 發表

嚴格來講香港(1942-1997)其實只係1970年打後才開始繁榮
居住環境, 貪污, 治安
尤其治安去到80年代都有葉繼歡通街啡, 新市鎮屯門色魔,
夜晚坐的士又有林過雲, 校園黑社會風氣重等等

二戰後內地資本家避內戰文革等來香港造就工業發展
內地封閉更造就香港成為中國大陸窗口
七十年代大型基建啟動, 地下鐵路, 紅隧, 東隧東區走廊, 西九龍填海, 西隧, 新機場 ...
香港嘅繁榮就係因為有中國在旁邊!😶

中美兩岸都未真開波,討論區就熱定身先!😱

牛兄都算係討論區一極,點可以唔畀佢玩!😄

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-27 10:46 PM 發表

你搞錯先後次序。

一開始我只講理智嘅森林法則。但你(仲有另外一人)一直用感情、道德、去到佛學同我傾森林法則。係到最後你終於明白了何謂森林法則, 我先至用私人角度(非理智)去總結我道德上嘅睇法。(另一人我就早小小答咗佢)

而且海東青指嘅亦未必係你…你應該先問清楚, 吾好又一次咁錯引Kevin嘅對話。 ...
Moon兄或Moon姐,可否大家退一步等討論回歸理性呢?😶

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2020-8-28 11:14 PM 發表
人類命運共同體這個概念,其實係老美最先提出嚟。
但係現在發覺唔對路,益咗中國!
自己新一代白人又唔生性,咁就有今日嘅美國出咗嚟,到處去蝦蝦霸霸。 ...
老美版本係全球化?😶

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2020-8-30 12:36 PM 發表
前面有人提起蒙古佬以前點威,以為好打就得,就可以走到最後。
中俄昔日都係佢手下敗將。咁又點?
如今蒙古佬,國家分成兩邊,一邊學中文,一邊就學俄文。
難聽d 講就係亡國奴。嘥L氣啦!
一個偉大的國家和民族係靠的是文化嘅優越,唔係好打就得。 ...
武力只得一時,文化可傳萬世!😶

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-8-30 12:51 PM 發表

在美軍撤走德國駐軍這個問題上,牛牛認同師兄的見解。

牛牛願意再提供一個思考角度供師兄參考:

美國之所以駐軍德國,除了因為德國是美國北約集團對陣蘇聯華沙集團的最前線外,還是因為德國是歐洲主要國家之一,更是二戰戰敗國。

所以,美國減少駐德美軍人數,還可以從“減少對二戰戰敗國的控制力度”這個角度思考。更何況,德國現在就是歐盟的“揸弗人”!

另 ...
美國有心無力係真,只好利用交波畀歐盟去。我估歐盟長遠最想就係一個弱跟班分裂俄國,有俄軍事加歐盟經濟,美國就唔可再控歐洲!東亞同樣道理,日本就係想借美收縮而攞返多啲自主權,如加一個弱化分裂中國,日本自己諗諗吓就覺返身有望!🤭美國,中國,俄國,德國,日本等,心諗最好隔離屋先去做前鋒打過死先,真係各懷鬼胎呢!😶

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-8-30 06:08 PM 發表

個人看法, 中美的差距仍在, 但相差正在快速減少, 所以特朗普知道不妙, 一上台便用以往的方式喊打喊殺, 表面上令中國吃不消, 但時間一久, 中國仍可以走自己的路, 而老美卻東走走西走走. 加上在應對美國肺炎, 中美誰優誰劣 ? 不過現在中國仍不是老美的對手, 但時間會令形勢改變. ...
應該咁講,老美後台用開奧巴馬希拉尼嗰套對付中國效果麻麻,所以換特朗普轉個玩法睇吓有冇轉機,點知仲大鑊咗!🤪

重要係中國人在這關鍵時刻不可畀人讚兩嘢就自大自滿,不可一世橫掃天下,一個唔覺意不小心腳踏實地去行,就分分鐘畀人一嘢打返落去!😶老美做咗大佬咁耐都唔係符符碌碌得嚟㗎!😔

引用:
原帖由 max3306kin 於 2020-9-1 02:17 PM 發表

牛兄真係好可愛
K兄唔用K兄既認知覆你,唔通用S兄,X兄既認知覆你咩?

定係牛兄acc本身就係一個acc , 背後係一個團隊,所以可以隨時用唔同人既認知去覆人?
又可能係一個身體有幾個唔同靈魂(醫學上定性為多重人格,據文獻最多有24種人格)?

請問牛兄係邊一種?
跪求牛兄教導~!!!

註: 請不要用牛兄既認知覆我,其他無任歡迎 ...
形容牛兄係一個團隊...?討論區可能有好多存在!🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]