• 瀏覽: 1,996,001
  • 回覆: 24
  • 追帖: 470
+256

引用:
原帖由 kallan 於 2020-6-17 11:54 PM 發表
如何解讀中美夏威夷會議
其實在政治上是各取所需,而並不是誰主動要求談判的問題,因為任何國家都有很多方式去溝通和有代表在談判,即使雙方正在戰爭都一樣,而我們從傳媒看到的只是可以給我們看到的或者希望我們看到的,故此這並不重要,重要是今天雙方的牌面和需求。
特朗普政府是有時間性的,而這個時間點上如果落選的話,並不等同沒有總統做或者其班子有人失業的問題,而是會帶來一連串的訴 ...
K兄,若果侵侵為咗選情要求中國買多啲農產品,佢會俾咩嘢甜頭作為交換呢?

K兄,現在老美疫情仍未失控,加上黑人示威,經濟仍是一團糟,但股市仍然越升越有,美元滙價亦未轉弱,何解股民如此對股市有信心,難道美元仍然是貨幣的避風港?

不得不說,K兄今日連出幾文都十分精彩,行文之間更顯出從容不迫,氣度不凡,小弟獲益良多,佩服!

引用:
原帖由 太大星 於 2020-7-24 09:49 PM 發表

牛兄其他分析好好,但一涉及俄羅斯你就最好有啲保留,直接啲講,有偏見。
睇得耐,我都傾向同意師兄所言

引用:
原帖由 kallan 於 2020-7-30 07:47 AM 發表
香港疫情不容樂觀
這是個人的主觀意見,今天香港疫情之擴大,是港奸集團有七月初鼓吹的非法集會和香港一些對外所謂括免人員影響所導致,故此一直以來整個香港政府的應對上是初外力和眾多的利益集團所控制,今回如果疫情進一步不下,香港醫療的壓力就會增加,再加上整個醫療系統是一個利益龐大的組織,更加是夾雜著很多反中的工會在內,一方面這是無能的黃醫護為了保持其利益,當然不想中央派員來港協助,這樣就變成貨比貨,一比 ...
睇咗K兄分析,似乎香港係變相行緊‘羣體免疫’呢條路,即港官老虎蟹都唔搵阿爺幫㗎嘞,每日檢測到咁多就咁多,你再多啲case嚟都要等,因為我剩係做得咁多也...

你確診咗?慢慢等牀位啦!

引用:
原帖由 ho618 於 2020-8-30 09:33 AM 發表
每隔一輪就有啲靶衝入黎任打,睇黎今次射野之後有啲人真係好驚
不如實際啲,而家中國就已經射左,係新聞係事實,老美係冇反應wo ,呢個都係呢刻既事實,要護主再強加自己既諗法咪繼續,雙方都有核武,咁點唧開核一獲熟咋麻,你老美又唔會有咩著數,唔好講咁多啦老美係還拖就要快啦,睇到我好心急 ...
師兄,曱甴啲質素係咁上下㗎咋,我就一嘢拉黑佢,駁佢都費事,唔好阻住我追帖

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-1 05:44 PM 發表
講下美國收買別國,為什麼不收買軍警呢一文補充
其實美國一直有在做這個動作,但具體上是些少失誤,到後來的嚴重失誤!這要和以往一件事說起.........
大家記得911後,小布殊去打伊拉克,當時所有中國的評論家,包括我們熟知的忽悠局局長和一眾鳳凰衛視的所謂專家(當時我是睇鳳凰衛視和央視),當美軍一輪轟炸之後,地面部隊就如入無人之境,整個局面就是完全沒有還擊,在若干年後,這個伊拉克的戰局除了美國的 ...
K兄,你帖中最後一段:‘其實套在黑暴動亂亦可看到美國很多錢都被個別人士轉移’,呢一句可否再說明一下,謝謝

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-10-18 08:43 PM 發表

有排追都要死追, 因為人家一定不會放軟手腳, 現在是中美生死之戰, 美國能卡中國的地方一定是往死裡卡. 所以中國沒有路可走, 只可以自己急起直追, 追不到都是要追.
回想新中國成立之初, 中國遠裹落後各國, 經過前人不停的追趕, 漸漸有今天的情況, 雖然仍有很多不足,但只是承傳前人的努力, 自然能殺出生路, 如果只坐在這裡說追不到, 對得住前人的付出嗎? ...
認同師兄所言,若認為追不到就放棄,既對唔住前人嘅努力,亦有愧我哋嘅下一代,正如我睇過嘅視頻(忘記了是那一個)所言,‘我哋睇唔到黑暗,因為有人盡全力幫我哋將黑暗擋在睇唔到嘅地方’....承先啟後,係國民嘅責任!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-10-18 11:27 PM 發表

承先啟後…我以為除咗我, 香港人已經吾識得呢4隻字…感動有同好!
承先啟後! 一直係我做人左右銘之一!(我一直以此面對長輩、後軰)。 不過, 我已經聽吾到身邊嘅人再提起呢個概念!
77 ...
Moon姐, 很久不見, 馬兄開新帖, 他母親有病, 你打個招呼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]