• 瀏覽: 1,995,751
  • 回覆: 42
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 KG123456 於 2020-5-30 12:16 PM 發表

等了70年

位老姑丈,他打過三大戰役,
打金門時,因病不能出戰
整團的其他戰友則一去無回,聽講當時是小木船,加北方人不習海路

那時是無力渡海
現今則國力日盛

對台灣,我覺的是速戰速決
因同為同胞,時間長不利兩岸 ...
咁到時萬一兩岸打起仗上o黎,班移民過去,甚至偷渡過去台灣o既香港人(尤其係班黑暴份子),到時點算?!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-6-13 11:58 PM 發表

過去幾年來,“港幣脫勾”,一直是香港資本家心中的禁忌,雖然任總曾放風要求討論脫勾問題,不過,沒有人理睬!

原因其實也很簡單,就是“討論放棄聯系匯率是禁忌”!因為大家都知道,港幣掛美元,背後所展現的,就是對美元的信心!

當年港幣掛美元,是對美元有信心!因此,今天港幣如果與美元脫勾,也只能是對美元的信心出現了問題,哪怕就只是“討論港 ...
有冇人諗過港元同美元脫鈎之後, 港元同邊啲貨幣掛鈎嘅問題?

小弟就主張同黃金+一籃子貨幣(包括人民幣)掛鈎嘞。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-8-7 11:20 PM 發表
拜登說詞的解讀
拜登在說詞時,曾講過如果自己當選總統,就會解除中美關稅戰?
這個說詞其實是有多重意義,首先以拜登之年,其自己亦說明只任一屆總統,故此拜登如果成功就任,其實就是一個用四年時間的看守總統,而上屆特朗普留下眾多的蘇州屎,更加要一一去拆解(如果美國還想作為霸主的話),故此,我們討論美國政策時,誰上任都會打壓中國這點沒有錯!但處理手法各異,同時亦有先後順序和天時地利人和各種因素,而特朗普 ...
所以咪話美國o既民主政治只係煙幕,總統其實只係為操縱佢o既財閥精英服務o既傀儡!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-8-19 11:53 PM 發表

班黃友永遠以為中央仲係停留響80年代.....
唔只係中央,佢o地仲想香港返番去上世紀八十年代o個種遍地黃金,人人暴發,生活奢華揮霍,餐餐魚翅撈飯,晚晚上大富豪o既日子......

佢o地o既世界觀都係一樣,佢o地想個世界好似上世紀八、九十年代咁,美國一國威晒,其他唔同美國同路o既政權全部瓦解......

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 2020-8-21 03:11 PM 發表

被殖民者真的有「斯德哥爾摩症候群」,但那些未見過英國佬嘴臉,我稱那些妄想自己是大英帝國子民的小朋友是「身份認同障礙」病患者。
我小時候親眼見過英女皇,當年她訪港經過我小學附近,政府要學生夾道歡迎,她未到我就玩爛了支米字旗,不知她有無注意到,她好似睥咗我一眼(還是那面破米字旗~)。自從受到女皇感招,我萌生一個心願,希望有天可以手執長槍,馳馬出白金漢宮,槍尖頂著王冠,在倫敦閱兵。睇在戴安娜份上, ...
可能係上世紀七、八十年代,香港同其他"三小龍"(新加坡、南韓同台灣)經濟一齊騰飛,香港人響o個個時候開始多咗好多錢去消費投資(投機?),o的被殖民者先至會容易有種錯覺,以為香港o既繁榮,係全靠英國殖民者o既恩賜,而忽視咗港人努力勤奮靈活、內地改革開放等因素。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-22 08:35 PM 發表

唉,其實新一代根本唔知道香港起飛係沿至1979年中國改革開放而來,但現在香港真正衰敗亦將由2019年開啟,剛好30年。。。
香港係1979年之前係乜環境?嗰種如72家房客的辛酸又有邊個肯再提起?
沒有中國開放,香港那來起飛的機會,現在被香港人親手毀了前途,看着吧!下來什麼人來做香港的管理班底都只會係看守員而己。。。
依家啲仔想見體驗吓六七十年代嘅香港?想要美國嘅生活水平?
好快好快,做好三 ...
不過更可悲o既係,o個o的後生仔女以為將美國等西方國家o既一套所謂"民主自由人權"照樣響香港以至中國倒模複製,香港以至中國就可以好似美國一樣咁強大。

引用:
原帖由 中午理性的天才 於 2020-9-16 04:30 PM 發表
好文轉貼👇👇

以下是人類的歷史,同意與否值得一看和思考……

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° ...
分析得十分深入,而且更可看清楚當今中國與西方角力的本質。

同時亦可讓我們知道西方國家(特別是五眼聯盟國家)的所謂"民主"的本質,本來就是背後一群極少數Anglo Saxon和猶太精英為鞏固他們的權力和地位而設計出來的遊戲規則。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-9-17 10:47 AM 發表

首先, 我同你對軟實力嘅理解有差異, 所以一定會有好多爭拗。所以我只回應我理解嘅軟實力係乜, 大家交流一下。

1) 軟實力並非單單marketing咁簡單, marketing只係得到軟實力其中一種手段而已。極端D嘅玩法(美國成日用), 踩底人哋去抬高自己、軍事殘殺, 一樣都可以得到軟實力。

所以係某D版塊, 我認為成盤棋會好複雜。

2) 如果你有追我post, 就知道我 ...
如果香港班黃人能夠睇清楚西方(尤其係五眼同盟o個o的)o既真正本質,佢o地就唔會被誤導,走上不歸路。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-24 07:05 AM 發表

黃瓜佬自從習上台後跟本就無再響內地投資.....
依家黃瓜佬集中搞加拿大同英國既香港城去昆班和你死過去為佢賣命......
咁點解李+X又冇去美國搞"香港城"呢一?唔通美國都唔妥李+X?

引用:
原帖由 max3306kin 於 2020-9-24 04:20 PM 發表

無錯,白官搬黎香港,美國總統由中國人委任
唔會, 但係就會委任美國本土白人過去做香港州州長。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-24 09:25 PM 發表

美國行半個地球過嚟 都要同中國打 中國可以唔打咩 不過如果打唔過 就唔係返屋企咁簡單 係喺亞洲所有嘅霸權都會消失
咁即係成個亞洲, 都會畀美國吞併埋, 然後再分開做幾個州?!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-27 12:04 PM 發表

美國嘅作風 唔係吞拼其他國家 佢嘅作風係控制國家嘅管理層 做出的決定有利美國 道德層次上高一啲 定唔係吞拼 殖民 用民主自由控制你 南韓日本 都係咁控制 日本有人提議中日貨幣互換 提議嘅人全部無厘頭死咗 ...
但係Trump爺嘅作風, 有別於以前嘅美國總統, 如果佢真係連任到, 分分鐘癲起上嚟, 連對外政策嘅作風都改變埋, 改為唔理三七二十一, 吞併咗人哋國家先講。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-28 07:27 AM 發表

你錯了...民主黨唔係無人可出...而係無猶太商人撐班後生既.....
早排starbucks老闆都話想選....佢後生又靚仔,吸硬票,但無商人撐之下無左回事了......
係咪後生本性比較反叛, 萬一選到美國總統, 班猶太商人, 仲有更多Big Bosses 就會更難控制到佢呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]