• 瀏覽: 1,896,763
  • 回覆: 39
  • 追帖: 562
引用:
原帖由 nldw 於 2020-8-31 01:28 PM 發表

看完K兄文章,在腦想起了一個畫面

一個牧師走進寺廟傳道, 這牧師說一大輪似是而非的無謂論據,希望改變寺廟中人改信耶教.
然後主持花大量時間, 不慍不火,有條不紊地向這牧師解釋,最後這牧師改信了佛教

如K兄覺得把閣下比喻成主持有所冒犯,在下辭窮,懇請見諒

另外感謝K兄文章, 每次看完總會令人會心微笑 ...
另外感謝K兄文章, 每次看完總會令人會心微笑X2
特別係講到美國係肌肉男, 好有共鳴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AlexxT 於 2020-9-15 01:21 AM 發表

某程度上呢個就係中國發展過程中一味追求所謂的先進而造成,大量地方更政府以為高樓大廈就係成就,個個唔同地方搞同一樣產業,例如全部搞科技區(唸起啲乜乜香港城呢類建築,有乜實際用途呢?)
殊不知環保及青山綠水反而能夠帶動旅遊業發展,某程度上係啲幹部能力太低。
講講下我發現我又想講旅遊業,旅遊業點解中國比日韓及東南亞不如呢?
我唸文化特色佔一部份,日韓唔使講,越南啲建築非常多色彩,其他國家有 ...
其他我唔回應你, 只講水果.
年輕唔識野, 會覺得歐美的水果好食, 就係因為外形, 口感而被呃咗好多錢, 但當我開始研究食物之後, 我就好少再買歐美, 特別係美國水果, 原因就係因了解而分手.  
而家我基本只買大陸時令水果食, 又平又好味. 要了解水果真正的味道, 一味追求甜不如食糖, 飲糖水?

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-15 04:38 PM 發表

回應一下AlexxT君的帖子(開一新頁,因為太長關系)

首先在此向AlexxT君你道歉一下,因為你的內容我會頂撞到你,有點不好意思,不講亦不快,而你的內容同樣可作為教學藍本。
這個回帖我非常有興趣,而且觸動了兩極經濟體的主題,但其內容就和我有非常大的出入?
中國在步入現代化的過程裡,每省市都有一個硬指標,這就是發展,故此大家的政績都放在經濟增長上,這其實和中央在國際上突破空間有很大關系, ...
睇完,拍爛咗手掌
再講大陸水果,下面呢隻時令梨,非常清甜好味,唔差過日本任何一種梨,¥10.9有5斤仲包送上門,除咗中國邊個西方國家做得到?

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-15 04:38 PM 發表

回應一下AlexxT君的帖子(開一新頁,因為太長關系)

首先在此向AlexxT君你道歉一下,因為你的內容我會頂撞到你,有點不好意思,不講亦不快,而你的內容同樣可作為教學藍本。
這個回帖我非常有興趣,而且觸動了兩極經濟體的主題,但其內容就和我有非常大的出入?
中國在步入現代化的過程裡,每省市都有一個硬指標,這就是發展,故此大家的政績都放在經濟增長上,這其實和中央在國際上突破空間有很大關系, ...
香港,有好多外國人開嘅餐廳,佢哋餐牌只有英文,員工請只識講英文嘅東南亞移民,香港人唔覺有問題。

但如果一間餐廳餐牌除咗繁體中文,另加簡體中文,D人就嘈。

香港人做咗西人百幾年奴才,而家俾你做返主人,竟然唔肯,仲要跪喺度鬧解放你嗰個。

引用:
原帖由 AlexxT 於 2020-9-15 07:34 PM 發表

簡單回應K兄你的內容
首先水果方面我係唔認同平就等於為人民服務,我反而睇到超市裡面,中國水果係一面倒佔着最便宜的價錢,但對於高消費的,包含包裝精美的一塊市場幾乎完全空白,貴價水果完全係日韓澳紐的市場,呢個對於中國水果走向更高端市場係不利,因為往往形成左一個思維就係: 要平食水果咪買國內囉,要品質好、包裝好、公司食有體面(唔cheap)緊係外國野啦,更甚有好多人係基於食品安全(可以係以往的 ...
再講講水果。
大家都知超市標榜係有機嘅水果(或蔬菜),賣價好貴,幾倍於正常價。但呢個世界有幾多真嘅有機野可以批量在超市售賣(嗰個充其量只係有機種植)?真有機野就係喺大自然艱苦生長,要知道植物要生存係需要經歷大自然嘅洗禮,通常呢啲植物味道唔會太甜,外形唔會係統一尺寸。但真有機係擁有更多嘅微量營養素,更少嘅果糖,對人對動物都係最好嘅。

睇下大陸當造嘅水果,好多都具有有機嘅特質,農民唔會洗好多錢去施肥和殺蟲,通常天生天養,夠期就收成平價賣出。

而你所講嘅包裝和高端化正正係西方最擅長嘅野,華而不實(只係靚和甜)。平民做奴隸賺嘅錢一浸又一浸被資本家吸晒,你洗咗好多錢,但冇吸收到相符嘅營養。

國家要做嘅係教育國民正確營養知識(呢點我確係認為大陸非常欠缺,需要進步),而唔係照抄跟西方水果外形標準。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-9-15 09:38 PM 發表

國家有做嫁!  每日都有中醫師係電視上講解問答嘅養生節目, 教人均衡飲食。而且定期推廣各種健康生活嘅文宣。(例如早睡早起、適量運動)

早年就因為大力推廣, 要14億人早餐戎食粥(因為會爆升血糖, 正常人長年食都好容易食到有糖尿病), 民間極大反彈, 勁多議論同投訴。因為食粥、尤其是早餐食碗粥, 係好多中國人嘅民間習慣。 ...
食粥健脾,叫中國人唔食粥我都反對。
糖尿病唔係食粥引起,但如果已經糖尿病就要小心食粥。可以食菜粥,肉碎粥,魚肉粥,雜糧粥等。

如果早餐粥配搭足夠蛋白質,靚脂肪,再加纖維,就係一個好早餐。

營養學,中國同西方比有距離,中醫師唔係營養師,但就香港市面嘅營養師嚟睇良莠不齊,以我所見,濫竽充數多。

引用:
原帖由 unreal 於 2020-9-16 06:22 AM 發表

其實食唔食粥又係一例唔可以用「中國文化」就完全合理化嘅事。

如果真係徹底「中國文化」,日出而作,日入而息、農耕文化、勞動社會,咁食粥都中國人嚟譜的確係好事,就算早餐食都冇問題。

問題係依家中國人唔係嘛,中央肥胖、少做運動、飲食失節、營養過剩.....都已經唔係「中國文化」黎啦。

食粥對於脾胃弱者(病患、老年、體瘦)唔係壞事,但對於好食懶飛嘅成年人,就真係好有機會過度吸引。

反而言之,食麥 ...
食麥對身體真係冇好處, 大家少食為妙, 如果因為膽固醇高要處理, 有好多其他方法, 唔需要食麥, 況且麥好多時都發現有害的除草劑草甘膦, 會致癌, 百害冇一利之物也.
至於水果, 通常居住地秋天先有水果出, 食水果真係一年一造, 但而家溫室水果大行其道, 地球村令食其他地區水果太易, 一年四季都有供應, 攝取太多果糖, 後患無窮.
現代病大多由飲食引起, 唔需要咩營養師, 自已好好了解一下就知如何面對及解決現代病.

引用:
原帖由 AlexxT 於 2020-9-16 07:14 PM 發表

本來想詳細回,後來我發覺有個現象比起我地去討論各個子話題更加重要,就係我發現今時今日討論區愈來愈有鬥爭性:
一啲以往大家可以互相包容,理性地拎出黎討論的事情或者話題在今時今日如此撕裂同充滿鬥爭的香港變得愈來愈少空間,表表者當然係d乜登物登,基本上一面倒支持Y歪理同挑戰道德底線下限。
世界變得兩極化,香港唔例外,香討亦是,我發現我們笑啲黃人自己內部分化、互相指責同鬼打鬼的時候,往往不自覺自己都 ...
我相信你唔係YC,言語之中亦理性冷靜。
而我感覺K兄尋日回應嘅應該係你文字表達之中,一啲香港人被長時間殖民及國民失去民族自信嘅意識形態及想法,唔係針對你本人。

引用:
原帖由 3107 於 2020-9-16 08:27 PM 發表

你所講既"英語的地位係歷史造成的結果",那現在中國就是"中文也可以創造新歷史地位",重前西方國家都不會將他們國內的地標/街道/餐牌/APP弄上中文翻譯,令到非英語系國家/地區遊客想去西方國家旅遊就要學習英語,所以造就出所謂英文是強勢語言不是嗎?
中國現時所謂不太便利外國遊客,不就可以令外國遊客想來中國旅遊前先學習中文嗎?那些希望來中國旅遊的學習中文不就令更多人可以了解中國文化嗎?不就可以 ...
睇吓復旦大學張維為教授接受西方媒體訪問,全口流利英語,少見西方政客用流利中文受訪。

呢個情況確係近代歷史造成的結果,但形勢已開始逆轉,假以時日,中文必會成為國際語言,我們需要的係耐性和自信。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2020-10-2 08:22 PM 發表

咁會唔會剩機幫疫苗宣傳
疫苗應該係末感染病毒之前打,打咗唔會中肺炎先有說服力。

而家總統宣佈中咗肺炎,痊癒之後仲會有3-6個月抗體。同宣傳疫苗好似冇乜關係。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]