• 瀏覽: 1,995,740
  • 回覆: 79
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 喪班馬 於 2020-8-24 13:18 發表

這都不是做曱甴的理由吧!況且己買樓半上岸狀態仲走去遊行、捐錢而再去宣揚黃色價值觀,呢D人唔低可憐啦
這個指出政府的不公,欺善怕惡。病毒又好,天下太平又好。大聲及惡,就補貼,現在疫情補貼只補在有錢有權勢人身上,政府工無影響,超市無影響又補貼。騙公援的人也不少。為何就欺負60-65歲的那些人? ? ?我唔係指一個人的錯,而係政府的不公。欺善怕惡。因為長期不公自然就有對政府不滿的理由和行動,這個我認為正常。
特別的義員長期無做野幾百萬一年

引用:
原帖由 boco2002 於 2020-8-24 15:00 發表

師兄,有啲嘢我唔算好認同,大家都年青過,在同一環境下生長,點解有些人可以四十幾歲退休,有些人拼搏到60歲到今日嚟怨政府,有冇想過自身,本人覺得政府做基建,政治穩定,民生已經足夠,其他就像試場一樣,有人高分有人低分,不可怨天尤人。 ...
你搞錯了提出不合理的事實你地就話人地怨政府,如果大家都不需要政府資助,我就不會提出60-65這個年齡被政府的不公平對待長期的事實。之前是60歲可享有的福利,誰改了這個制度?誰又話之後改回給車資補貼?你改來改去這個年齡的人不是變成被政府欺騙?公援,政府職員,區義員,學生的福利年年有增無減。請問60-65有什麼福利?你知道每一個人都不是60還健康可以工作的?我問你超市生意沒有影響為什麼要政府資助過億元?我只是說出政府的不公平,這個年紀的一些老人家幾年不能工作了,他們有些人真正有困難。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-24 18:05 發表

政府老奉欠咗你哋?

全民派過一年錢, 然後老奉年年要派錢?

一個月差果一千幾百嘅車資補貼, 就話政府做乜都吾岩。(但其實有需要人士仲有跨區就業車資可以申請, 不過大家嫌要填表麻煩。衣家亦有全民八達通自動補貼, 你又吾識講聲多謝? 我有! 八達通補貼時, 我同身邊人話呢個係福政。吾係要老奉派一萬幾千俾班冚家剷去換手機。但資源投放係基層食物補貼(例如牛奶同白米, 雞牛羊豬肉)、道路 ...
唔唔好意思,我文化有限表達唔到真正嘅意思,我講嘅係對現在哩個年紀嘅人唔公平。唔係對我。算了不再說,休息

引用:
原帖由 nldw 於 2020-9-6 13:39 發表

如果係俄羅斯落毒,點解會比佢由俄羅斯出境,其實好矛盾,
不過所有英文傳霉都已經明示係俄羅斯做
可以唔死嘅,好大機會制造假象老屈。俄羅斯做嘅必然已經死了,還有話說,信的西人白痴。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-12 18:51 發表
林鄭上深圳
本來明天的施政報告,因為要去深圳(名義上是深圳改革40週年),而將施政報告希望增取在11月底前公佈,從新聞牌面看到幾個問題?
1.就是林鄭上深圳在排程上早以為是參加慶祝之類,大極一天到兩天行程,故此並沒有將施政報告連結去思考問題!
2.林鄭出新聞提及是部級會議,(港澳特首是正部級官員,在位列上比省委書記還高一級,當然這都是平級,互不干預),如果是部級會議,即是在月底要去北京開會, ...
也許有大件事發生,十月奇蹟?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]