• 瀏覽: 1,995,795
  • 回覆: 3
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-3 12:22 AM 發表

如果要處理攞住BNO去外國問題,就一定要分辨到用邊本護照出境,能夠知到佢地用過BNO.
換特區護照時, 要聲明無持外國護照, 否則有可能負上法律責任, 得唔得呢?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-8-25 11:54 AM 發表

講講下又去返白皮果套

呢D乜鬼野公平制度最後都係大聲果邊決定。

假設而家政府打算拎70億出黎補貼市民嘅電費, 以下2種做法究竟點樣先係公平?

1. 斷人頭計每人津貼1000蚊存入電費戶口用黎扣數;

2. 全部住宅用電一律享有20%折扣

講公平的話2種做法都可以話係公平, 所有人一視同仁得到相同嘅對待; 但係要話唔公平的話, 又的確對用電量少 ...
電費減免呢個政策, 本身可惠及大多數人, 但都一樣可以班被社畜, 攞劏房戶無獨立電錶黎講唔公平.

引用:
原帖由 gogofit 於 2020-9-15 07:01 PM 發表

香港,有好多外國人開嘅餐廳,佢哋餐牌只有英文,員工請只識講英文嘅東南亞移民,香港人唔覺有問題。

但如果一間餐廳餐牌除咗繁體中文,另加簡體中文,D人就嘈。

香港人做咗西人百幾年奴才,而家俾你做返主人,竟然唔肯,仲要跪喺度鬧解放你嗰個。 ...
試過在喜xx酒店西餐廳, 全程都係講英文, 英文餐牌外藉侍應, 但我當時在香港啊!!!!

當時都覺得好唔自在, 點解在自己地方食野, 唔係講自己語言?

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2020-10-11 08:58 PM 發表

正是.
一套令我對印度片改觀的電影.對父母教育子女很有啟發性,在子女教育版亦有人討論.
片中有個醉心攝影的學生,被父親迫去學工程,最後自殺.真可惜.
如果將之改成,後來他發覺製造攝影機其實牽涉很多工程,他大可以將自己的興趣與父親的期望合而為一.終成攝影機和攝影名家,那就更加有啟發性了. ...
港譯"作死不離三兄弟",
此片亦是我最深印象的電影,
好好睇.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]