• 瀏覽: 1,995,791
  • 回覆: 97
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-19 15:35 發表

淨係香港官員用英文去答人問題就已經知道中毒太深
有同感。
明明在自己的國家,為什麼不用自己的母語去答?
記者你們想問明白,一係自己學中文,一係請翻譯囉。

回想當年周恩來總理去外國,他都是說自己母語的(周總理的外語十分好呢!)。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-9-21 09:17 發表

國家有國格,一國領導人喺國際場合用返母語回答問題就係國格嘅表現!
而香港唔係國家,談不上國格,所以香港所有香蕉官員有的只係西方奴性嘅賤格!
咪係囉,奴性重啊!
其實記者用英語問,就用中文答佢囉,唔明?記者自己回家做功課吧!

如果話香港係大都會,英語都係香港法定語言喎,咁我用中文答你記者,都係用緊法定語言喎,唔明係你記者的問題者。

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-9-27 12:24 發表

但係Trump爺嘅作風, 有別於以前嘅美國總統, 如果佢真係連任到, 分分鐘癲起上嚟, 連對外政策嘅作風都改變埋, 改為唔理三七二十一, 吞併咗人哋國家先講。 ...
吞併人地國家?
老尾如果有能力就做左啦,重使乜制裁制裁又制裁呢?
而家的老尾係有心無力了。

引用:
原帖由 unreal 於 2020-10-3 12:33 發表

喺一個弱智民主世界講邏輯,師兄認真便輸了.....🙈
是啊!明明老尾全國病毒,都死了20幾萬人啦,經濟又差,很多人要攞免費餐食,有病又無錢醫,無工做可能連屋都無得住。
但老尾的國民好似無乜野咁既,還未有內戰,還未見有人推翻政府?
換𨍭事情發生在香港……

引用:
原帖由 JV3733 於 2020-10-3 16:42 發表

唔係冇乜嘢 係所有傳媒禁止報導 這就是 自由民主難能可貴的地方
都只是在微博見到老尾的“美麗風景線”,香港的媒體唔多覺有報導,可能有都係小小篇幅所以唔覺有啦。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-11 17:57 發表
從特朗普玩確診開始
我之所以覺得特朗普是傻的其實他是活在自己的世界裡,這樣大家就容易去明白其思維!
當特朗普確診的一刻開始,我們會認為其是真染病或者假染病兩個解讀,而大部份會聯想認為和阿扁的兩顆子彈作一比較,其實這是錯的。
如果我們認真去評論,當白宮淪陷的一刻,特朗普所謂管控病毒最已經破產,如果是詐病,白宮的多人確診亦逃不了特朗普的無能,正反兩面去比較都是負面大於正面。
如果我們用特朗普詐 ...
愈亂愈好,最好分裂成50幾個國家。

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-10-18 18:21 發表
斗膽系k君版內講下我嘅所見所聞,國內放開旅行之后,遠遠近近嘅地方我行咗十個八個城市,今日由北京來咗烏魯木齊,依家機場等緊晚上飛阿勒泰,全部城市都要綠碼才可以通行,今日來烏魯木齊,機上就要個個測體温,落機后掃碼顯行蹤,然后再測體温,之后才通行。雖然系好嚴,但個個都配合,可以出遊,對于旅遊愛好者來講,一大樂趣!今年特殊的情況,北疆出名景點全部免費,喀納斯,禾木,白哈巴村通通免費!
剛到烏魯木齊,由于 ...
好羨慕,可以到處旅遊真好。😍
謝謝分享健康碼的資訊。

香港不知要到何年何月才能有健康碼,可以好似國內同胞咁樣到處去玩啊!

引用:
原帖由 一手濃 於 2020-10-19 13:22 發表

阿三軍隊運食物上山靠班三大媽,叫佢地孭上去咁殘忍
吓,咁攪笑?
每次孭得幾多啊?
阿三真係攞人民的命較飛。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]