• 瀏覽: 1,995,729
  • 回覆: 23
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2020-8-17 03:50 PM 發表

很多人以為澳,紐,加是獨立國家, 但其實英女王仍然是名義上的國家首長. 還有一些禮儀上的權力.
原來如此
長智識了

引用:
原帖由 kallan 於 2020-8-17 08:44 PM 發表
特朗普改大選日期的可能性
西方國家的雙重標準,大家都知就不去重覆了,在五眼聯盟裡四個國家都因為美國肺炎而改期大選,由一個月到一年不等,現在只剩下美國還未表態,故此,特朗普早已因為郵寄選票可能不公為由,但受到國內強大反抗力量而暫時收聲,故此現在問題就變數非常大,在一個無能的政府在管理不好疫情的情況下,只想著連任問題,故此,作為美國總統的特朗普,確診率居高不下,而加大疫情的嚴重來去改選總統日期,另一 ...
個人覺得延期機會大
因為祝美國延期成功

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-8-18 07:47 PM 發表
知道華為推出的鴻蒙系統,擔心不能夠普及是因為支援的apps不夠多.  如果華為能推出一個計劃,會定期揀選一些完全支援鴻蒙系統的很受歡迎的apps, 給予這些寫apps的人一些報酬,像youtube 所做的會報酬給受歡迎的youtube 片主.   這樣或許能吸引更多國內和國外的程式人員寫apps容入鴻蒙系統.   畢竟Google 的系統,好似沒有報酬給寫apps 的人材.    希望這樣子能夠彌 ...
其實在HMS已經多了好多
App如果用緊華為手機又無某app
可以將無的app加入心願單
我試過之前無line這app
加了入心願單,係有機會有的
總要點時間,google都非一日能成事和強大

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-8-24 06:28 AM 發表

稚子無辜。養不教、父之過、教不嚴、師之惰。去到政治層面的中美角力,讓美帝在港將學子洗腦,誰之過。

CY 於佔中時率先揭發港獨思維在大學興起,但我地嘅紅特首之後就不了了之,對教育界不出手動分毫。同樣地國教一役輸左,政府之後都係乜都冇做。

隔離馬兄個貼有人提出阿爺好鬥得,但之前在香港完全睇唔到阿爺好鬥得的影子,唔通呢個又係一個坑,特登示弱於老尾。不過未坑倒了老尾之前,已坑毀了香港新 ...
香港學子9成救不了
這是現實,

引用:
原帖由 Billgor123 於 2020-8-24 02:50 PM 發表
香港嘅亂象,國際間局勢變幻、荒謬,有時令人心煩、厭惡。
而家係對阿爺有信心,對香港警察有信心,其他就必須逐個聽其言,觀其行。
警察嘅表現就喺身邊,大家有眼睇。
而阿爺係個組織嚴密,決策理性科學(必要時可以忍劇痛,甚至冷血),由高學歷高智商嘅精英領導,經驗豐富、成熟冷靜,加上近年提出嘅以人為本,中國文化自信,
理性科學+人文關懷
背後有如此國力、如此人口基數另加萬眾一心,邊有得輸
所以 ...
2047..............有排等

引用:
原帖由 Billgor123 於 2020-8-24 03:13 PM 發表

應該唔使等咁耐,收拾呆蛙、佢老尾時唔一齊搞埋等咩呢又?
淨係識得跟時間表(再拖幾十嘢)做嘢嘅係鄉講公墓員
希望師兄講中

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-25 02:11 PM 發表

Agreed!

我最喜歡習大大, 但我吾會去神化佢。

冇以往嘅主席, 包括毛澤東, 一步一步嘅努力(縱然有差錯)去打下基石, 就吾會有今日嘅底氣!

而冇呢大半世紀, 數十億人嘅共同努力(包括先輩), 國家亦無法富強起來!

習近平係幫我哋出頭、出一口怨氣嘅領導者, 但並非全是佢一個人嘅功勞(不過佢內政推行嘅政策亦都非常優秀嘅)。幾十億人(包括先輩 ...
中國重有能力請西人食蝦條

引用:
原帖由 中午理性的天才 於 2020-9-10 03:36 PM 發表
向國家核酸檢測專隊致敬🇨🇳🙇🏻🙇🏻

人類史上大疫災
新冠病毒臨世界
中華人間顯大愛
國家英雄進香港
保家衛國護人民
為救同胞盡全力
天父賜福善心人
英雄他朝再重臨
香江市民永記恩

中國香港市民向國家英雄同胞致敬 ! 真是萬般感激大恩大德 ! 願中國每寸土地上的人民身體健康 ! 生活愉快 ! 安享太平 !🇨🇳🇭🇰💞

香港市民敬上 ...
x2

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-15 03:01 PM 發表
風雨欲來
兩則新聞都非常有意思去值得參考!
一則就是今天人民日報第七頁告誡台灣情治人員的文章,其重點還帶有金句:勿謂言之不預。一般來講,人民日報是黨的發言,不會如環境時報比較活潑開朗,但金句放在第七頁內頁文章而並不放在首頁這代表什麼呢?首先我們要看這文章是針對在台的情治單位人員(作為情治單位,不要說不會看人民日報),而這告誡文章重點是要求台灣情治人員反正和在嚴峻時局裡認清方向,這在我們和平時代 ...
武統前準備嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]