• 瀏覽: 1,995,680
  • 回覆: 9
  • 追帖: 470
+256
K兄點睇月底既期油呢?如果再錄得負數,又會有咩實際影響呢?

附件

Screenshot_20200514_203557_com.news.on.jpg(142.22 KB)

Screenshot_20200514_203604_com.news.on.jpg(127.84 KB)

Screenshot_20200514_203610_com.news.on.jpg(124.99 KB)

Screenshot_20200514_203618_com.news.on.jpg(123.2 KB)

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-15 05:26 PM 發表

不敢掠人之美,是這兩天唐湘龍跟台灣一海軍將領釋出的觀點。

大家不用想武統金門、馬祖了,台獨份子扔了金馬也不會感可惜,他們還有「金馬拋棄論」呢!可東沙島已大約在1990年劃進高雄行政區內,取之台獨人會痛,轉而給壓力蔡英文。 ...
問題係點解中共會咁高調話拿東沙島?

《經濟通通訊社10日專訊》有報道指,知名對沖基金經理巴斯(Kyle Bass)正
在設立新基金,押注香港的聯繫匯率制將會失守,買入港元下跌期權。本地銀行股午後續軟,匯
控(00005)現價跌1﹒12%,報39﹒9元;成交約1906萬股,涉資7﹒63億元

據報,新基金名為Hayman Hong Kong Opportunities F
und,LP-Prodigious Series,已於6月1日啟動。他將使用期權合約
為新基金撬動200倍槓桿,如果港元下跌40%,可以取得64倍的回報。不過,若18個月
後,香港聯繫匯率制安然無恙,投資者將損失所有資金。

k兄點睇依單?守唔守到呢?

K兄
點睇澳洲有咁大決定同中國對抗?比起英國,加拿大既口說一套,做就另一套!澳洲真係同中國曬冷咁濟!小弟真係有啲唔明

引用:
原帖由 kallan 於 2020-7-11 11:14 PM 發表

這個我又唔多覺,不是說澳洲不針對中國,西方國家其實分四類,一類就是政治價值觀,另一組是非英語系,第三組就是英語系國家,而在二戰後,英語系國家除了英國和美國換了位置之外,基本上英語系國家都是最大的既得利益者,第四組就是民族性和相近種族抱團。
但當中國正在堀起的時候,政治價值觀不同,民族性又不同,而西方國家又漸漸不能操控,如果站在西方的角度去思考,非英語系國家基本上不成形,就算在歐盟集團裡,現在 ...
先多謝k兄解答
想多口問問!k兄覺得美佬下一步會點行呢?宜家睇落中國似係將澳洲係中國既利益轉向美佬手中,一方面比面色澳洲睇,另一方面順便兌現第一階段貿易戰嘅承諾!
係咁既情況之下,中美算係各取所需!咁美佬點對自己友交代?

引用:
原帖由 kallan 於 2020-7-21 11:35 PM 發表

美國同印度或者澳洲軍演其實就是美國自己表演,這個在以往各國經常出現的軍演,傳媒解讀成為秀肌肉或者有所政治指示,但中國並不一樣,中國是在南海填島,再擴大,再軍事化,現在再加派軍機重駐,現在海南和整個南海,在海空上已經連成一個戰鬥群,美國在南海軍演,根本起不到以前的震撼作用,作為印度,要有存在感,作為澳洲的五眼,亦在同一地域上,表態是正常,最好笑就是英國想出其唯一連油錢都沒有的舫母,要到南海,結果 ...
k兄覺得中國真的需要亮劍既時候,會到咩程度先收?會好似62年中印戰爭咁,打完就退出爭議區域定會打到對方投降為止呢?

k兄!點睇特朗普要封禁TikTok事件呢?
中國又有咩盤算呢?

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-1 05:26 PM 發表
昨天油管看 “八百”,開場一幕叫我十分深刻,一群散夫游兵遇上了日軍,也不是甚麽大部隊,不就是幾十人。這群散夫人數不少,也是部隊,也有槍,一見日軍驚惶失措,四散躱藏,結果大部份給日軍殺了,全程一槍不响。
漢高祖白登之圍後,漢人患了恐匈症,所以文景二帝二朝,漢人敢打內戰就不敢打匈奴,因為整個漢朝都相信漢軍不可能戰勝匈奴。
敵人不可怕,恐懼才是最可怕。
K  君上一篇文已説得很白,中國人給老美和白皮嚇了 ...
認同好多華人都有恐白皮症!有一種情況好明顯既就係...當一個外國人係香港/華人地方問路,好多華人一聽到英文就好似見鬼咁耍手擰頭話自己唔識英文,但同一情況如果一個華人去到外國想問路,但好驚自己英文唔好,怕外國人聽唔明!!
我成日都唔明點解唔識英文就好似低人一節?!你去到人哋嘅地方唔識當地語言而害怕好正常,但點解一個外國人來到華人地方唔係應該係個外國人唔識國語而害怕㗎咩??點解又係華人唔識聽英文而驚呢?!
問題嘅根本就係華人自己睇唔起自己嘅語言!!

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-8 11:00 PM 發表
談一談印度
近期中印邊境經常被印度越界騷擾,而我們得到的新聞來源,實際是不足以理解中國為什麼冷待印度,而印度又三番四次和中國在較勁,即使是邊境沖突,中國都是冷處理(最低限度比處理美國更冷),在解讀之前,我們先去了解一下印度是何等份量的國家!
印度是文名古國,其實是失傳而且斷代的所謂古國,這其實和埃及差不多,埃及更加可以講是嚴重斷代(即是現在土地上的人種是否當年的人 ...
即係阿爺唔會跟阿三打熱戰?!

出手了

附件

Screenshot_20200923_212845_com.sina.weibo.jpg(125.11 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]