• 瀏覽: 1,996,003
  • 回覆: 228
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2020-1-14 09:10 PM 發表
小弟都有一個睇法未知對錯, 希望多位指點指點,

太祖起初退下二線搞文革, 無疑係一何奪權既舉動,
自大躍進失敗, 劉鄧起, 三自一包成功, 文革就發動, 老毛以無上權威,
重新上線, 後來, 文革走到中後期, 林彪死, 繼位人就成為毛既心頭第一要緊事,
如大家睇過雍正皇朝, 雖然係小說, 但康熙晚年最在意係繼位人問題,
而佢既手法係, 係死前將所 ...
你呢種睇法就哂持平嘅。 正如曹操係奸雄, 但佢係三國之中發展出最強嘅實力, 可惜佢條命吾夠長, 否則歷史都可能要改寫。我一直只喜歡是其是、非其非, 好嘅、壞嘅都要講。

但你其中一個point, 我作為一個人(已經吾好話作為一個有華夏血統嘅人), 我係非常吾認同的。

大掃除尚若係必需的, 但亦不一定要文革。 佢大可臨死之前將佢認為會阻礙國家嘅人聚埋一齊, 一次過殺哂就可以。最多死一千幾百人, 退後十步, 死十萬人好味? 既然從政, 從來都有枉死嘅風險, 死呢班人就算吾係死有餘辜, 都起碼叫做食得鹹魚抵得渴。

但毛為咗保住佢嘅個人聲名(怕歷史恥笑佢係一個過橋抽板嘅人?), 就用文革呢個方法, 拖咗幾億無辜嘅人民去受盡苦難、受死, 去成就佢個人所諗出嚟嘅鴻圖偉略。

當年曹操被盡國民罵佢係曹賊、狗賊嘅時候, 亦都係不停羲牲平民百姓去令佢自己打贏仗。

如果你話毛係因為你呢個原因而故意制造文革, 咁佢絕對受得起我吐佢口水!(我寧願相信係江清失控果個版本)

引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2020-1-14 10:54 PM 發表
moon 姐,呢個方法小弟無認同過,實在既佢係害左一兩代既人,係事實,小弟睇開既中醫講過佢家族當年成家比人批鬥既慘事,就文革手法而言小弟極不認同。但只睇歷史,除左宋太祖杯酒釋兵權外,其他都係殘忍既,劉邦殺韓信,唐太宗,明太祖。。。其他方法係唔係更好,未知,小弟只以史言史,
但值得一提既係勢力及傳統呢個問題,世界向來講人脈,講關係,華人特別講,您係一個地方紥根多年,點都有一定影響力,小弟既中醫都有提 ...
弱肉強食呢樣野我認同, 等於日不落帝國係靠做盡喪盡天良嘅事至可以成為世上最強國家。但係悠長嘅歷史當中(尤其當有一日你風光不再嘅時候), 你做過傷天害理嘅事,後人一樣會好清晰地狠狠批判你。

我接受事實係凡事有利有弊, 文革最後亦帶俾中國一個政治環境等承繼者面對小好多內鬥嘅問題。但我接受吾到明明係一件令人感到悲哀嘅事, 講到係一件天大嘅好事。(等於古人獻祭用生人活火燒, 但族長就講到係一件好偉大嘅事同一種口吻)(見到依家有人係用緊呢套想法, 我感慨人類呢幾千年係白活嘅, 至少係人性嘅愚昧方面上。後世人吾學會警惕, 前人嘅血都白流, 命都白喪了)

我不否定毛嘅功, 但亦絕不盲目, 裝作睇唔到佢嘅過, 仲倒返轉去讚。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-15 12:18 AM 發表

這個問題並不敏感,只是大家看法角度問題,不忘初心就是要人們不要忘記新一國一路走來的艱苦,而中國共產黨是毛澤東,這點不能質疑,如果有人提出不是老毛,那麼是誰呢?說到這,就自然大部份人收聲。
無可否認,喜歡或不喜歡,中國人是在集權下才可強大,這點單看民國立國後,馬上四分五裂,軍閥割據等等,故此,老毛是一座神主牌,這好使好用,原因就是你如果和一眾廣大的人民講民主、講法 ...
謝謝分析指導。

不過我可能之前資料俾得太小, 其實果班華人, 本身都有智慧同愛國的。 佢哋討論習帝論, 並非介意出現一個習帝。 而係要警惕今後任何變化。 佢哋絕對讚同一個帶領中國及中國人民邁步向上嘅習帝; 只係同時亦會死盯住, 會唔會出現咗一個會危害中國人民嘅習帝。 如果壞情況發生左, 大家都要為國家人民出一點力。

至於, 被國外人士滲透而相信左習帝論必定會禍害中國果班人, 我例為漢奸之例。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-1-15 12:04 PM 發表

文革這個題目,我一向不想講,如果有爬文,你會發覺我通常祗引用貼文,而跳到討論階段,我會收聲,不過,既然有人提起本人,我就說二句。首先希望大家理解,我不想講這個題目的原因係有水平講這題目的人不多,而且通常祗能朝着微觀方向而非宏觀方向。
個人係讀史的,所以睇事件就一定睇前因,睇後果。個人係人文主義,到目前為止,最喜歡的電影還是齊瓦哥醫生。
讀史,知道歷史殘忍。漢人皆知楊州十日、嘉定三屠,但又有多 ...
你呢種分析我係認同嘅。

吾想再單獨講毛。作為每一個後人, 我哋研究歷史, 就係要從以住嘅歷史當中去學習, 吸取教訓。 前人做得好嘅事, 我們承先啟後, 保留落去應用。 前人做過嘅壞事, 我哋引以為戒, 吾再重滔覆轍。 前人做過好壞參半嘅事, 我哋後人就揾方法去改良, 睇下點樣可以留良去劣。

人類之所以會進步,  全靠前人先去幫我哋去行冤枉路, 去撞板, 去嘗試; 每一個章節, 都充滿血、汗、淚水, 甚至性命。

世界法則係弱肉強食, 但如果作為一個人, 生命中就只有弱肉強食呢四個字, 而冇孔、猛儒家哲學嗰種人生理念, 咁樣做人係同做禽獸毫無分別。

引用:
原帖由 Postman65 於 2020-1-15 01:42 PM 發表

都係果句
天地不仁以萬物為芻狗
聖人不仁以百姓為芻狗

漢朝儒家思想兩千年,未見中原得太平
中國特色共產七十年,還我盛世中華夢
喺你所讀過嘅歷史當中, 真係未見過中國試過太平盛世?

為咗利益、所謂更好嘅生活而放棄道德, 只係一個選擇, 正如美國曾經強大過一百年, 壞事做盡, 但亦將會眾叛親離, 因果由此起。

凡事都需要平衡, 如果極端地走去利益主意, 漠視人格道德, 只會翻船。

所以相比毛當年搞嘅文革, 我認為而家中國走緊嘅路線更為出色, 有錢大家搵, 但亦都唔可以見利忘義, 製造泡沫, 要互利互贏。

引用:
原帖由 Postman65 於 2020-1-15 05:00 PM 發表

講句老實說話,人類有史以來從未有個太平盛世,人類的意識層次之低劣,短視而動軌互相仇恨,根本配不上太平盛世(德不配)。
如果中國國家強盛又有能力實現人類命運共同體的理想,仲要有5百年以上的全球和平盛世,才算太平盛世。 ...
如果以你呢種審評角度去否認晒中國以前經歷過嘅盛世。 咁你又憑乜嘢去肯定到未來會有呢種反人性嘅盛世將會係中國出現呢?

引用:
原帖由 Postman65 於 2020-1-15 05:37 PM 發表

有幸身為人類的一分子,也‘只是’希望會有那個盛世的出現。

一個寓言故事
在一個很大很大的沙莫中,因億萬年一遇的雨水而出現一個小水池,池中出現很多小生物,他們沒完沒了地互雙攻擊,而不知沙漠中的小池溏很快會消失,忽然有一部分小生物提出小池命運共同體,要逃出沙漠去到長久有水的地方,就要全小池的生物共同合作利用全小池的資源提升文明和科技,不過大家都不知還有多少時間,或者係時間無 ...
完全你自己講哂啦。 歷史上你又否定曾經嘅盛世, 然後又講將來有盛世, 再而又講希望有你要求嘅盛世出現。

但只要有人類, 人性永遠本善亦本惡, 永遠吾會出現你“希望”嘅太平盛世。

引用:
原帖由 Postman65 於 2020-1-15 05:51 PM 發表

小池塘的小生命又開始互懟了
從來都會互懟, 你一直講緊D吾存在現實生活中嘅幻想

只有“無我”至可以無紛爭, 但做到“無我”嘅人亦吾會通力合作

K兄, 想請教一下, 你認為武漢嘅冠狀病毒, 暫時嘅發展, 合唔合乎常理?

最新情報確定咗會人傳人(但點解之前一直又咁多日冇傳到俾人, 突然變種?)

出現咗一個零論點嘅無聊人, 直接無視就可, 無謂陪佢玩。佢正在玩得開心呢!

有論點, 不同見解, 大家可以互相交流。但零論點, 何必浪費生命, 浪費呢度嘅篇幅呢

我又要金豬! 畀我畀我!

祝大家新年平安、健康、快樂!

畀多啲豬我

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-11 08:01 PM 發表

公道D講,種姓法律上取消左好耐,所謂門第岐視,隔代貧窮,在資本社會上亦不少見,只係唔叫種姓吧,但本質一樣。低下層資源分配比富人少,必然更難發擇,莫迪都算係低種姓,再側重呢樣野未免偏見了。窮人脫唔到貧,還要看政府資源分配政策同施政能力,呢樣印度嘅寡頭利益團體反而制約更大

而人口紅利,不單單指生產力,仲有消費力,人口對產品需求峰值亦是紅利一種,年輕人口一般有更大消費傾向,老年社會傾向儲蓄理性 ...
想問你一個問題, 全無惡意嘅。

你非常了解印度?

因為你講嘢好多嘢, 同我認識嘅印度唔太一樣。

例如種性法律, 取消咗唔代表個文化就可以扭轉乾坤。 有如德國而家嘅首相係女性, 但唔代表佢哋男尊女卑嘅文化消失咗。(當然唔係超嚴重嗰隻, 但確實男女大不同)

文化信念比任何律法更為顯出效果, 正如喺國際法裏面, 台灣係中國嘅一部分。 但台灣人嘅文化信念入面, 好多人已經相信咗佢哋本身係獨立嘅。

印度只要呢一種種性信念冇消失, 就會繼續存在極大嘅內部矛盾。

我知道近年好多西方人, 都去幫印度去推舉女權解放、女性地位、 甚至塑造、熱捧女性英雄。但在上個禮拜至喺美國領事館有人姦咗個七歲女童。(唔系係普通民居、私人酒店, 係美國領事館呀!)

我唔係話睇死印度人嘅民俗文化, 永世唔會改變。但到佢哋真係改變過嚟嘅時候, 需要漫長時間, 唔係呢三五七年就能夠成事。喺佢哋舊有文化問題仲未解決、改善過嚟嘅時候, 就未係一個可以同中國比較嘅時候。

修正: 記錯咗, FC返, 原來個女同係得五歲, 冇七歲咁多! 真係人渣之中嘅人渣!

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-12 01:02 PM 發表

本來好詳細打左成篇野覆你,但submit時手機個cookie expire左,成篇冇哂,好冇心機再打過,精簡D
我同意你,現實係依然有好多不公,只係我唔想大家乜都一句「種姓」就賴哂佢,好似印度有中國冇所以優勝D,唔知其實回教國家都有種姓。借鑑人地成敗去分析因果,可以警惕自己有冇跌返落去同一個坑。
經濟基礎決定上層結構,上層結構又影響經濟發展,種姓本質除左宗教因數,同舊中國封建地主差唔 ...
所以我一早結論咗, 香港係等死。

對我嚟講, 社會學好簡單, 就係一個社會由人去組成。 大部分嘅人品質好, 社會就自然會向上游; 大部分嘅人品質差, 整個社會就會一直跌落谷底。

但係人嘅品質, 唔係一時三刻可以改變到, 香港都用咗30年嘅時間, 由精英組群變咗爛泥組群。當內部矛盾發生嘅時候, 第一件反映出嚟嘅事情, 就係直接拉低曬成個社會嘅人嘅品質(香港嘅內部矛盾, 係由90年代開始, 愛國理念VS崇英美理念。而喺六七八十年代, 香港人只有一個主流理念, 就係: 搵錢)。

而家香港人以為自己有幾勁、叻過祖國有幾多, 思維同印度人冇分別(印度人以為自己叻過中國好多)。

就算你打再長篇啲嘅嘢, 拉幾多嘅國家落水, 都洗脫唔到印度嚴重內部矛盾嘅事實。內部矛盾根本就係直接左右整個國家嘅發展。因為種姓而引發出嘅內部矛盾, 唔係你口中嘅咁小問題。(其他國家嘅內部矛盾問題、 可以因為係政治立場、可以因為係信仰、可以因為民族與民族之間嘅立場(例如一個國家裡面, 波斯人同突厥人之爭))

中國、星加坡、汶萊: 內部矛盾少
越南、泰國、歐美國家: 內部矛盾中等
印度、馬來西亞、台灣、中東國家: 內部矛盾嚴重

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-13 08:02 PM 發表

Moon姐誤會左一樣野,我點解要為印度洗脫呢?😅 我講得唔啱聽咪話唔啱囉,君子和而不同,何必動氣猜度。我地又唔係做世界警察,印度唔犯我嘅,交朋友又何必干涉佢內政人權呢,大家平等互相尊重嘛😉
不過,分析成敗又唔同,可以警惕也,所以我成都好多謝日本前輩嘅泡沫經驗㗎🤝 ...
嗯, 明白。所以結論係, 如果我哋想中國繼續蒸蒸日上, 就要盡量避免產生太多嘅內部矛盾。想救救香港, 就要諗到計點樣去化解內部矛盾(但我諗吾到…)

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-2-14 10:04 PM 發表

但係我睇唔出哩八個多月嘅暴動系內部矛盾,只是覺得當權者一直以內部矛盾去化解。所以越走越失真。
香港嘅紅、藍、黃、黑都已經互毆到入哂醫院, 唔明點解你睇唔到內部矛盾。

你知唔知乜嘢叫做內部矛盾? 白話D咁講嘅一句就係: 一個地方/國家, 不停喺度自己人打自己人(包括文爭武鬥嘅攻擊)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]