• 瀏覽: 1,995,938
  • 回覆: 384
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 bbv 於 2020-4-4 11:04 發表

個人睇法,疫情過後,只剩老美獨鬥中國,其它國家只會食花生。今次疫情暴露了老美嘅自私自利,以及能力不足,帝國已走向下坡。
中美絕對系鬥,不過中國只會鬥發展、鬥實力。

大陸不會武統台灣,因為無必要。

一帶一路成功之日,就是萬國來朝之時。台灣想回歸?排隊啦!

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-4-4 11:46 發表

師兄,恕不同意,武統台灣係必須,要放心發展一帶一路,收服南海,剷除老美喺南海呢個前哨站係戰略需要,冇可能俾老美留個基地喺你門口
香港都未搞得掂。收台灣唔難,但管治不易。請想想,收台之後用乜體制?

目前主戰場是體制之爭。中國要贏,肯定不是口水戰。

交出成績表才是徹底致勝之道。大陸要在人文、經濟勝台制美。動武是捨本逐末。中共會咁笨嗎?

連香港都唔收,點會收台灣?

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-4-4 13:26 發表

師兄,如果只是如果。。。
中央想要嘅係個島唔係啲人呢。。。?🙏
何必呢?免強冇幸福。對嗎?

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-4-4 12:10 發表

此刻唔應畀機會西9日笨妖魔化中國,佢地只想利益霸權而壓制中國,台灣死活佢地係唔care㗎!
個人覺得;依家打低美國都系太早。留個似樣而冇乜實力的對手,慢慢表演;深層次地徹底打殘佢,要讓全世界口服心服。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-4-4 12:28 發表

搞掂台灣就等於解決香港

基本法》至今頒布30年,中聯辦主任駱惠寧在中聯辦網頁撰文,表示一國兩制已進入了「50年不變」的中期,一些長期積累的矛盾逐步顯現,尤其去年修例風波中,發生了大量嚴重觸碰一國兩制原則底線的行為,憲法和《基本法》權威受到前所未有的挑戰,很多深層次問題都到了必須面對和解決的重要時期。

駱惠寧於文中稱要「咬定青山不放鬆」,面對各種困難和挑戰,要堅定憲法和《基本法》 ...
個人睇唔會武統。做好做啱永遠冇錯。唔武統有乜問題?台灣飛唔去,回歸系遲早的事。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-4-4 13:08 發表

可以一國兩制,但係不會係台人治台

但係首先必須要先來一個武力接管
咁樣做最少一半台人唔服。遲的統一  全世界都一定口服心服。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-4-4 13:14 發表

學澳門咁來一個武力接管
六十年代中,已經超過一半澳門人從心底裏回歸。香港唔掂系畀人毒化咗個心。台灣仲衰,所以急唔來。

引用:
原帖由 stock1357 於 2020-4-4 13:58 發表

陳後主也是這樣對宋太祖說的,你可以查下宋太祖怎樣回應
果時點同?百姓對政治冇要求,有得食,邊個做皇帝冇分別。依家有人崇尚民主。心病還須心藥醫。

只有績才是最有效的特效藥。

引用:
原帖由 qp08 於 2020-4-4 13:16 發表

同意!
西方不會以台灣人民當人,只會當他們子彈武器炮灰來對付中國,到時想不戰也難,與其被動,不如做好準備,以戰止戰。
講真;冇話唔得,只系點樣做效果最好。

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-4-4 13:38 發表

最大的問題是如何落實 否則就是假大空
PS: 中央應該也知道香港特區政府做不來 23條 等國家安全的法例 不應該再袖手旁觀了
除了一國一制,點做都唔掂。因為掌握唔到輿論和教育。尤其是教育。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-4-4 14:10 發表
只要美王一衰,泛暴港獨台蛙反賊仲惡得去邊!
所以一定要响實質上贏美國。而且贏得口服心服。

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-4-4 15:00 發表

其實一國二制系香港政府和中國政府一直都無去執行而已。只舉一例港人治港,何為港人?因為香港的管治班子80%都不是中國香港人。就這一點就不是港人治港了,如果香港政府的官及義員都係真正的中國香港人,徹底地執行基本法沒有理由管不好。 ...
撥亂反正絕無可能,因為港府無心無力,中央不願出手,免得孭鑊。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-4-4 16:05 發表

你唔好混淆現實啦
台灣有軍事武裝,和港澳回歸根本沒什麼可以比較。
武統本質上就係殲滅漢奸,亦是中華民族復興必經的路程。
現代不輕易殺人,殲滅更加談不上。連黎智英也不敢殺,還說台灣這么多的漢奸?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-4-4 15:21 發表

越南都是武力統一,恐懼北越政府的,一早就跑掉,剩下的便反抗不了

中國搞武統的話,要麽是跑掉,否則就只有投降,有幾多人會拿起武器反抗

像越南那樣就好了 ...
若這么容易,叫中央先搞掂香港吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]