• 瀏覽: 1,995,745
  • 回覆: 9
  • 追帖: 470
+256
支持K兄
希望政府襯而家個勢頭好,一次過推出平穩措施安定社會,今次冇可避免令到社會兩極化。即使今次嘅動盪平靜咗,埋藏响社會裏面嘅計時炸彈唔知幾時會再爆發,所以當香港再次回覆平靜時,政府必需推出一啲行政手段去去除或者趕絕一啲黃色人士,由其係政府內部嘅人,一定要用有效嘅手段

美國對香港嘅人權法通過咗,我覺得都係一個好消息,呢個法案對好多人嚟講可以話完全冇影響。有影響嘅人得幾類:
响美國有資產嘅高官同建制議員。通過咗對佢地影響最大,支持國家同港府嘅可以賣晒美國資產一心報國,最大鑊係啲暗黃,一次過比人起晒出嚟😄

要麼弄個投名狀,要麼來個大切割

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 04:46 PM 發表
土耳其問題兩三事
談談土耳其現在的情況和中東大概會走的方向!
土耳其既是北約成員,起碼今天還是,這代表整個北約,如果美國不作出頭者,可以如馬克龍所講,已經腦死亡,但西方不接受這是一個現實,因為現實很殘忍!
土耳其既為北約或員,武器制式自然是美式,但當其幫俄羅斯買S400時,這在土耳其的武器協調上就等同亂了,既是北約成員,但又採用假想敵人的武器,當真的有一天,北約和俄羅斯接戰時,土耳其是倒戈還 ...
土耳其令我諗起海霹靂施郎

唔知K兄同各位師兄師姐有冇聽過超個體,超個體係指 螞蟻或者蜜蜂 佢哋會聽從蟻后或者蜂后嘅指示準確執行任務不惜犧牲自己都要達成目的,就係好似中國立國初期,人民的方向,國家的生存方式, 犧牲個人幸福成就國家响世界嘅地位。

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-1-18 06:52 AM 發表

實事求是,協定不只是意向書,有執行機制。中國承諾買美貨,美國會監察會否達標,若否會有「懲罰」,手段其一就是復加關稅。

很多報導說美國已加的關稅全部轉嫁到美國消費者身上,中國實際無損失,並通過開拓其他市場解決。但是無可否認美國目前還是世界上一個大市場。美國加中國關稅令不少品牌生產線移出中國。雖說中國其實也在產業昇級,淘汰低端,但關稅令此超越中國控制,產業過速移出都對經濟下行産生壓力。若關稅對中國 ...
師兄唔同分析可以令到呢個帖各位師兄師姐睇到更多唔同角度,謝謝分享

引用:
原帖由 wsp 於 2020-1-18 10:10 AM 發表
小弟喺某些黃帖
發一兩個略有邏輯的相反意見回覆
已經俾樓主拉黑
呢度d搗亂份子仍可自由發言
kallan兄認真大度
小弟覺得唔同政治立場更需要一個地方大家理性平和地暢談,如果立場行先,大家就只有怨恨沒有什麼建設😆

引用:
原帖由 wsp 於 2020-1-18 04:24 PM 發表

呢個帖果位黃絲都仲算用語斯文

有一次我喺某個長壽藍帖俾一名網友用粗口狂鬧兼侮辱家人
我向樓主投訴
樓主竟然用類似嘅藉口忽悠
連勸籲網友不應粗言穢語向不同意見人士辱罵都唔肯
以後就算啦
我再冇喺嗰個長壽藍帖留言 ...
我是藍的,但都有好多黃朋友可以溝通到😆

引用:
原帖由 Corinthians1914 於 2020-1-20 05:31 PM 發表

就係話呢度係“學習”至好笑,請繼續修法,都係嗰句,我路過參觀就走架啦
入到嚟都係緣份,師兄都可以講下自己嘅睇法,同各位分享下,可能師兄你都講得冇錯,太認為國家位於優勢,可能會睇唔到現實

引用:
原帖由 Corinthians1914 於 2020-1-23 11:53 PM 發表

啱啊,香港呢個冇希望冇競爭力嘅地方偏偏係佔到PRC引入外資超過60%嘅比重,同時間又係阿里巴巴係美國退市後唔去上海深圳澳門而走嚟重新上市嘅地方。特府政權講香港冇走資嘅謊言,先後俾英國同聯合國篤爆。香港維持高度自治同相當自由度正正係競爭力所在,若果香港係咁唔重要,北京政權一早放手俾PLA係8月開咗過深圳河止暴制亂啦,使乜用香港警察做咁多核突嘢去迫香港人屈服呢,你哋輸住當贏係你哋嘅事,如果要放棄 ...
心心小弟有份比的,因為小弟覺得師兄留响呢個貼發言可以令更加多師兄師姐睇得更廣。師兄擁有另一個角度嘅視角,小弟可能有愛國情結而忽略或者自己扮睇唔到。但當師兄指出一啲小弟在當局者時的問題及睇法,K兄同其他師兄師姐就會比出其他高見,令小弟眼界大開,先多謝Corinthians 1914師兄🙏真心的

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-24 01:24 AM 發表
重覆我在此帖以前講過的話
首先我可以鄭重的講,香港兩代人已經玩完,尤其是今天的黃人,香港玩完是有兩重意義,我怕某些人斷章取義可可以自行在此帖和上一回找過去我說的話,我多次告誡大家,今天香港的剩餘價值是什麼?本來想留一些空間給那些迷惘的一群去獨立思考,但黃人普遍弱智之點我是不同意的,但我亦不得不接受這是事實!
今天黃人眼中的所謂精英階層,如果果細心思考,這一大 ...
感謝K兄每次都會好詳盡分析,無私咁將睇法同大家分享。亦都好多謝馬兄,牛兄同其他師兄師姐嘅高深見解。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]