• 瀏覽: 1,995,988
  • 回覆: 37
  • 追帖: 470
+256
樓主 舊嗰個貼 係咪滿咗 定係兩邊都會講

引用:
原帖由 hkc9 於 2019-11-16 06:35 PM 發表

c兄,係滿左,不可以留言。
要在這裡留言
你係咪馬兄呀 係咪轉咗個名

引用:
原帖由 hkc9 於 2019-11-16 06:35 PM 發表

c兄,係滿左,不可以留言。
要在這裡留言
你老友阿蟲 有冇最新消息呀

毛澤東係天才 無可否認 但係文革仍然係錯 既然毛澤東係天才 自然有辦法用比較和平嘅方法 用嚟自理國家 中文革嘅方式 殘忍 將來亦都成為話柄 衝動而家都話文革係錯 自有其原因

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-17 04:44 PM 發表

其實這裡很多前輩都講出原由!我梳理一下這問題,從政治角度來看,中美貿易第一輪簽署代表什麼呢?
首先是中美兩國在這兩年內大概這個貿易問題淡化一些,(搞第二樣花臣)。
而中方答複美國兩年買幾多都是空話,這正如一間公司和另一公司簽幾多年買變多貨品一樣,這是意外書,雙方期待以及朝著目標方向去走的協議,完全沒有約束力,亦不會構成在國際上因不能履行而賠款等問題?為什麼?
舉個例:我向美國買大豆,我想 ...
樓主有冇留意呢一點 中國同美國簽嘅係根據2017年嘅貿易戰 2017年貿易戰未發生 中國採購大量美國芯片 如果依照呢個基礎之下 美國係咪唔可以製裁華為 唔可以唔係芯片畀中國 咁樣係咪即係違約 中國可以依照2018 2019嘅數據增加購買 但係點解要根據2017 我相信中國簽呢份協議 呢一點係留有後著 自己買多啲美國嘢 其實中國真係冇所謂

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-20 05:31 PM 發表

其實中美這份第一輪談判協議可以講完全沒有什麼用!故此中國就用劉鶴去忽悠特朗普,本身中國的中美貿易白皮書我們可以看成一部中美行為守則,亦可看成是中國的國內法律,重點是中美貿易談判要在對等問題上談,即是回到17年貿易戰前的概念,所有美國限中國在兩年內買2000億貨品這是沒有立足點的,亦可各自解讀。
例如:中國在整整兩年內買美國商品價值共2000億,是否算履行合約,如果在合約當中,因貨價、交付日期 ...
認同樓主 如果而家落大單買農產品 如果中美發生任何爭拗 基本上係擺農民上枱 損失慘重 至於實質買幾多 根本唔到美國話事 仲可以同其他農產品國家壓下價

引用:
原帖由 Corinthians1914 於 2020-1-21 01:30 PM 發表

觀點係要有基本認知嘅事實做基礎,而呢度有嘅只係不滿情緒同主觀意願,一堆虛嘅嘢係冇位撐亦冇位駁,做乜同金庸抝點解係降龍十八掌唔係降龍廿八掌?虛構嘅嘢話佢係虛嘅就得,繼續深究落去即係自己上頭搵嘢嚟煩 ...
有道理縱橫天下 冇道理寸步難行 你要批評人 一定要講出論點 淨係講染紅 我一樣可以話你中咗民主毒 咁樣唔係討論 係謾罵 喺呢度係唔適合 嘗試講出嚟嘅論點 不過相信你講唔出

全世界自己封關 相信係怕咗美國 如果只係封關美國 我諗特朗普又發癲 但係原來澳洲幾百宗個案 一半以上係同美國人入境有關 如果只係封咗歐美 可能有好大壓力 情願全部封關

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-3-20 06:05 PM 發表
全世界自己封關 相信係怕咗美國 如果只係封關美國 我諗特朗普又發癲 但係原來澳洲幾百宗個案 一半以上係同美國人入境有關 如果只係封咗歐美 可能有好大壓力 情願全部封關 ...
香港而家都係咁 情願全部封關 唔係淨係封咗歐美 如果解決咗回歸嘅香港人 疫症控制 就係樓主所講嘅兩極經濟論 歐美睇嚟有排搞 中國幫助可以解決疫症嘅國家 唔通係咁樣分開兩極經濟論

引用:
原帖由 半夜默默的回覆 於 2020-3-20 06:27 PM 發表

澳洲係全封之前只係封到歐洲中東,好明顯佢地仲係得罪唔起美佬
呢一點係可以肯定 仲有其他亞洲國家都係 馬來西亞 菲律賓 印尼 大概都係全部封關

引用:
原帖由 gogofit 於 2020-3-23 12:09 PM 發表

這次希望不會這樣發生,我估計到美國內亂內戰分裂以後,美國的中國人會大量集結,中國人有錢買最先進的武器,有孫子兵法,有智慧,背後有國家支持,到時在美國殺出一條血路,搞幾個州建國 ...
美國分裂就應該唔會 但係呢次應該都係中國嘅機會 美匯指數大幅上升 全世界都搶美元 就係因為大部分商品都要用美元交易 而家咁睇全世界都印銀紙 就算美國再qe 印出嚟嘅銀紙都唔夠分 咁其他國家 就要盡量諗方法 點樣避開美元 如果中國生產力回復正常 大可以同其他國家用人民幣交易 避開搶美元嘅風險 咁就要睇下呢啲國家仲有幾多生產力 如果互相交易都係十億美元 就可以用人民幣交易嚟代替

引用:
原帖由 沉淪緊的腥港 於 2020-4-15 06:06 PM 發表
應該向阿爺推薦k兄任回歸後的臺灣省省長
一 唔好畀樓主壓力 冇壓力之下 可能係做得最好 睇下我哋嘅特首 冇壓力之下 係做得唔錯 但係一旦有壓力 經常 進退失據

引用:
原帖由 事後孔明 於 2020-4-27 05:40 PM 發表

中行致電“原油寶”投資人:暫不追繳欠款,暫不上徵信;快點向中銀獻計追到他們破產
我喺其他地方都講過 美國係畀個陷阱買期油嘅人踩 結算之前幾日 改咗個系統 係可以負油價嘅 但係有冇通知銀行 有冇通知客戶 如果冇嘅 呢個陷阱相當成功 中銀最尾有一張單 喺油價-37蚊嘅時候結算 咁就全部都係呢個價結算 所有人都鬧中國銀行 實際上中國銀行都中咗招 冇人鬧美國佬 真係唔知乜嘢世界 不過反正中國銀行應該會打官司 告返芝加哥交易所 同埋呢個陷阱 唔單止中國銀行中招 美國好多人都中招

引用:
原帖由 事後孔明 於 2020-4-27 06:16 PM 發表

美國出賤招沒國家有他辨法,只能以後不和他做期貨交易,但怪事點解在中國只有中行中招?
唔知 可能係程式嘅問題 有人發過圖表 當日所有期油嘅價格 都係-100 跟住出咗個-37 就成交咗一個 係唔係因為咁樣計算升咗60% 個程式會自動成交 定係有心人為之 就唔知道喇 因為其他三間國家銀行 都已經將佢轉曬倉 呢一個係咪私人嘅行為 唔知

引用:
原帖由 事後孔明 於 2020-4-27 06:52 PM 發表

這事可能有鬼,但中銀輸得起,當買一個教訓。
有鬼肯定 但中文有啲放縱 亦都肯定 其他銀行 都強制轉倉 係中銀冇做 傳聞有好多成交 係喺幾蚊嘅時候入貨 並不知道有負油價嘅可能

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]