• 瀏覽: 1,995,797
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-15 04:35 PM 發表

多謝k兄的詳細分析,應該不遠了。。。
從這兩天的內地新聞、微博及人民日報的文章,可以看出中央己將民進黨定性為(外敵),而美軍戰艦群更已撒出千里之外。
身為中國人及長居於港的華人,應該是喜還是衰!?
應該是高興大笑,還是笑中帶淚呢?

昨深夜知道真的可能要發生,再聽回,韓紅的天亮了,真的百味在心。。。
希望這一戰是中國人最後的一場內戰。。。 ...
笑唔出!唉!心酸!但願如你所言這是中國人最後一次內戰!

聽朝訓醒會變台灣省嗎?

聽朝訓醒會變台灣省嗎 x2

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-15 03:51 PM 發表
這麼近那麼遠(遙控收樓)
想講一講個人在美國肺炎期間的生活影響和點滴,在今年初,農歷年前,我女兒一家回港過節,但在疫情影響之下,孫子必須留港找幼兒園,而女婿又只可寄居其父家,而女兒的生意來來已經在半年前的排程,全部取消,一些文宣策劃和展覽會亦相繼取消,還好就是網上的APPS,還有七成生意去支撐!
但在港總不是辦法,結果在六月份開始就定南京的機票,經過三次最後期都被取消,一直拖到七月初,才買到去 ...
看到你這篇文章我就欲哭無淚。本來我之前也計劃上肇慶幫爸媽置業,而家香港情況都唔知要等到何年何日。好廢香港真係,好多人仲以為自己好醒😏😏😏

引用:
原帖由 smalllady928 於 2020-10-15 10:20 PM 發表

看到你這篇文章我就欲哭無淚。本來我之前也計劃上肇慶幫爸媽置業,而家香港情況都唔知要等到何年何日。好廢香港真係,好多人仲以為自己好醒😏😏😏 ...
唔駛上去都可以買呀, 而家有視像睇樓

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-15 10:25 PM 發表

唔駛上去都可以買呀, 而家有視像睇樓
爸媽想親身睇下現樓,始終未上過去肇慶。
請問可否介紹邊到可以咁樣買到?方便pm D資料我🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-15 03:01 PM 發表
風雨欲來
兩則新聞都非常有意思去值得參考!
一則就是今天人民日報第七頁告誡台灣情治人員的文章,其重點還帶有金句:勿謂言之不預。一般來講,人民日報是黨的發言,不會如環境時報比較活潑開朗,但金句放在第七頁內頁文章而並不放在首頁這代表什麼呢?首先我們要看這文章是針對在台的情治單位人員(作為情治單位,不要說不會看人民日報),而這告誡文章重點是要求台灣情治人員反正和在嚴峻時局裡認清方向,這在我們和平時代 ...
K兄, 正如你話CEPA唔駛改一樣, 如果短期內武統而馬雲又知情, 咁佢唔駛關左佢丫, 暫停營業咪得囉, 遲D又可以即刻開返, 抑或你意思係佢知道12月底前已經可以成功武統, 所以拖到12月先完全關門, 其實只係換個說法嘅暫停營業?

占豪在微信發文說已進入統一程序,兩大點和K兄今天分析一樣,人民日報署名文章及淘寶關門。

https://mp.weixin.qq.com/s/gkf0WKTdpzyGM3b4EqLBdA

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-15 04:27 PM 發表

如果在控制疫情的角度來講,零個案只是一個基本標準,因為即使零個案,亦會可能會有漏網、偷渡等等個案出現,同時亦要果斷應對,病毒不等人,亦不會看時間,什麼限聚令只是或然率的問題,這等同大包圍去買六合彩一樣,買少一個號碼亦不能確保會中頭獎一樣,但這種拉拉鋸鋸本身就是在消耗資源,今天香港能夠頂得止,原因就是有儲備,這種消耗同時亦在消磨競爭力! ...
完全睇唔到棍清零既決心
仲要搞旅遊氣泡
真係開關無期

引用:
原帖由 smalllady928 於 2020-10-15 10:29 PM 發表

爸媽想親身睇下現樓,始終未上過去肇慶。
請問可否介紹邊到可以咁樣買到?方便pm D資料我🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
你可以係youtube搵灣區博士沈永年, 佢有好多肇慶嘅片, 睇完覺得有心水, 可以幫襯佢果間V+, 詳情睇片就知架喇

利申, 唔識沈生, 未幫襯過佢, 只係覺得佢D片好睇資料又豐富, 又有航拍又介紹當地飲食消費娛樂設施, 而且佢係藍人, 所以我先介紹咋

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-16 00:18 發表

你可以係youtube搵灣區博士沈永年, 佢有好多肇慶嘅片, 睇完覺得有心水, 可以幫襯佢果間V+, 詳情睇片就知架喇

利申, 唔識沈生, 未幫襯過佢, 只係覺得佢D片好睇資料又豐富, 又有航拍又介紹當地飲食消費娛樂設施, 而且佢係藍人, 所以我先介紹咋 ...
我都有睇沈永年,亦問過V+ d AA, 其實有幾個地方我都想買。但是:

1. 買1手樓伏
2. 買大陸的1手樓更伏
3. 隔山買大陸的1手樓伏上加伏

所以我都唔敢出手

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-16 12:18 AM 發表

利申, 唔識沈生, 未幫襯過佢, 只係覺得佢D片好睇資料又豐富, 又有航拍又介紹當地飲食消費娛樂設施, 而且佢係藍人, 所以我先介紹咋 ...
😁😁😁👍👍👍,多謝分享

引用:
原帖由 毛毛手 於 2020-10-16 01:04 AM 發表

我都有睇沈永年,亦問過V+ d AA, 其實有幾個地方我都想買。但是:

1. 買1手樓伏

所以我都唔敢出手 ...
何伏之有願聞其詳

引用:
原帖由 毛毛手 於 2020-10-16 01:04 AM 發表

1. 買1手樓伏

所以我都唔敢出手 ...
咁唔會伏過買二手樓掛
我有同aa問價
但都係得過問字

引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2020-10-16 09:15 AM 發表

何伏之有願聞其詳
應該係一個世界基本現象(只有香港近年冇乜點發生), 建築商財務、文件出現問題, 出現爛尾樓。

第二就係起好之後有輕微至嚴重嘅貨不對板(建築材料同埋間格上), 呢一點連香港都會發生。

但相應以上問題, 如想盡量避免, 可以幫襯歷史悠久、比較大型嘅建築商。例如港人喜歡新鴻基。內地我個人比較推薦碧桂園。(恒大亦吾錯, 但圖積設計大過大陸feel, 吾夠細膩。)

碧桂園價錢比較貴(比同地段同類型貴10-30%), 但管理合格, 綠化做得舒適, 圖積通常加上玄學風水格局&香港建築技巧細節, 例如對流窗。外型、內籠顏色品味比較簡潔高尚(冇咁俗氣)。

但如果討厭港式樓嘅空間位置算到盡、用到盡嘅格局(碧桂園感覺慳地方尺數, 但小家唔夠大氣)。恒大嘅間隔比較闊落寬敞。(感覺嘥地方呎數)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]