• 瀏覽: 1,995,411
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-9-19 12:17 AM 發表

你個出發點係岩(內容就大家好多質疑, 你嘅自身定位應該反思一下)。但亦誇張咗少少中國軟實力就算發展得唔好, 我哋都唔會返返去世界工廠嘅日子(今年中國大推服務貿易, 你可以查下, 呢種非工廠生產嘅貿易)。

對於軟實力嘛, 我仍然認為建立硬實力先至係大前提, 然後有麝自然香, 當然之後亦都需要做一D推廣。(唔做推廣, 又點開發市場, 賣出去呢?)

我比較唔係太急 ...
如果我哋輿論實力夠強, 加拿大一早已經放咗人! >> 如果中國有強大的輿論實力存在, 華為公主嘅事件 就唔會咁白的出現.. 即是話果個環境, 中國已經可以同白人對等, 如果華為公主仍然成為目標的話, 被處理方式會不同, 可能更危險....

實力就係實力,無軟硬之分,講得好
以民為本,得民心得天下
謝謝

引用:
原帖由 muihin 於 2020-9-19 12:27 AM 發表

如果我哋輿論實力夠強, 加拿大一早已經放咗人! >> 如果中國有強大的輿論實力存在, 華為公主嘅事件 就唔會咁白的出現.. 即是話果個環境, 中國已經可以同白人對等, 如果華為公主仍然成為目標的話, 被處理方式會不同, 可能更危險.... ...
你講暗殺嗎?!

上年我哋已經有幾多科學家被暗殺幹掉? 但如果華為公主可以暗殺了事, 洗乜要加拿大捉人?(對佢嘅目的係標蔘綁架, 要脅華為)

卑鄙黑暗嘅鬥爭永遠沒完沒了…但只有自身夠強(各方面嘅強), 先至越有能力保護自己(中國國民)

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-9-19 12:17 AM 發表
你個出發點係岩(內容就大家好多質疑, 你嘅自身定位應該反思一下)。但亦誇張咗少少中國軟實力就算發展得唔好, 我哋都唔會返返去世界工廠嘅日子(今年中國大推服務貿易, 你可以查下, 呢種非工廠生產嘅貿易)。

對於軟實力嘛, 我仍然認為建立硬實力先至係大前提, 然後有麝自然香, 當然之後亦都需要做一D推廣。(唔做推廣, 又點開發市場, 賣出去呢?)

我比較唔係太急進, 但唯一觸動到我, 令我好肉緊嘅事。 就係一大堆類同華為公主嘅事件(其實咁多年嚟, 我哋好多中國人已經畀美國白安罪名捉咗去坐監), 如果我哋輿論實力夠強, 加拿大一早已經放咗人!...
沒甚麼好反思的.
自從俾樓主拉黑過之後, 我本來就只想做CD-ROM, 只係好無厘頭咁唔知點解開始覆了你 (老土咁講, 可能是緣份).
每個人看這個世界, 都有他的限制, 沒有人夠膽說, 他知道的, 是事實的全部, 就算是幾位樓主也不可能.  所以, 就算他們是對, 不代表是我錯.  瞎子摸象, 大家都只是用自己的角度去摸索這個世界.  只要大家都是支持祖國, 便不是敵人 (坦白講, 談國際宮心計我看不到樓主的車尾燈, 但談軍事, 他還差了那麼的......一點點).
其實, 你都講咗, 你和我對軟實力的定義, 也有很大的不同, 所以就不深入討論了, 但還是謝謝你欣賞我......的出發點.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-9-18 11:25 PM 發表

別的回應我可以不回覆, 但你這一種回覆, 我必須要回應.
我尊重這個帖的文化, 你們這裡只能唱好中國, 那我也不多說甚麼.  但這不代表我不想中國好, 不支持祖國.
但我不會像你們般盲撐, 盲撐只會變成圍爐自high, 看不到自己的盲點, 無視自己的弱點, 最後造成錯誤的決策.
你們說的, 尤其是幾位樓主的留言, 是很有深度, 也很有啟發性.  但這個世界上, 任何國家都有它的問題, ...
愛祖國不需要人唱,只要在任何地做實事,若到祖國做個實名中國人就得。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-8-28 10:08 PM 發表

狗食飽會留食餘俾其他狗吃, 人唔會
因為人類有冰箱~

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-18 11:37 PM 發表

這個不知道,但印度那邊是被動開打,而台灣那邊是主動開打,但兩邊都有準備!所以台海是有時間去估算,印度就要睇印度人傻成點,你知喇!最難估就是一個傻人,所以特朗普雖然是傻,但其是將美國的公信力,即是最後的一塊遮羞布都脫埋,即是將所謂普世價值的民主自由和人權都沒有,盡量表現在西人面前,一個國家連生存權都沒有,你就同我講人權?是否真的傻是沒有藥醫的,只可吊命! ...
多謝K兄回覆,在下覺得無論那邊開打結局都是非常轟烈的,台海之戰必波及日本及關島。。。
中印之戰亦絕不會如數十年前般純驅趕就算,印度或會被打至亡國分裂。。。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-9-18 10:40 PM 發表
淺談謬論
何謂謬論呢?這就是完全違反自然生態的舉證,就是謬論。
在森林裡面,老虎肚一餓就要吃小動物,有條粉皮走出來叫老虎不要吃小動物,改吃粉皮!
老虎就問點解:呢條粉皮就話:你經常吃小動物,會給獅子野狼們印象不好架,會話你殺氣太重!
在人類社會,到今天都存在著這種謬論,不過只是搬字過紙這麼簡單!例如:中國做假,但美國就永不會做假,美國肺炎死的人,遠遠不及中國多,美 ...
暢快

引用:
原帖由 大大力魚 於 2020-9-19 07:30 AM 發表

因為人類有冰箱~
未有冰箱前會醃起佢

引用:
原帖由 財記士多 於 2020-9-18 11:01 PM 發表

幫K兄在最后加一句(如果美國夠姜嘅話)
夠姜就郁咗好耐啦。使乜而家係度偷雞摸狗,噁心阿爺,等阿爺出手先。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-19 09:28 AM 發表

多謝K兄回覆,在下覺得無論那邊開打結局都是非常轟烈的,台海之戰必波及日本及關島。。。
中印之戰亦絕不會如數十年前般純驅趕就算,印度或會被打至亡國分裂。。。 ...
有核國家直接開戰對雙方都非常危險, 印度博中國數面受敵唔敢還手!?

中國或者中國人,真係唔容易!

世界未來格局討論區

中國人: 我們都看見未來是一片光明的

偽中國人: 你們不要再圍爐了,就算美國現在是多麼的不堪 ,只要我不提起你們是不會知道的

引用:
原帖由 JV3733 於 2020-9-19 11:18 AM 發表
世界未來格局討論區

中國人: 我們都看見未來是一片光明的

偽中國人: 你們不要再圍爐了,就算美國現在是多麼的不堪 ,只要我不提起你們是不會知道的 ...
你提醒他們還是不知,裝睡的人不可能被叫醒!
這二天,又吹河童的夥伴上時代雜誌的封面,這就是裝睡的人的 “軟實力” 安眠藥,除了圍爐的,誰還要吃呢!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-19 11:28 AM 發表

你提起他們還是不知,裝睡的人不可能被叫醒!
這二天,又吹河童的夥伴上時代雜誌的封面,這就是裝睡的人的 “軟實力” 安眠藥,除了圍爐的,誰還要吃呢! ...
馬兄你好,我跟隨k兄嘅文章已經好多年, 而最令我深刻嘅一句就係

點解香港嘅廣告會有英文出現

那個時候我恍然大悟

k兄用左個咁簡單的幼稚園的森林故事去解釋
可想而知,那班人智力小學都未到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]