• 瀏覽: 1,995,393
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 ice0625 於 2020-1-16 10:44 AM 發表

師兄對寓言既理解同我類似,當然,以自身利益或者真實情況下, 一定係殺盡弱者,將所有資源獨佔,確保自己有最大生存權,但問題係,1.我呢個強者會唔會永遠都係強者,會唔會比后來既強者以同樣理由滅左我?2.就算將所有其他小生物都殺晒,得我自己一個,我又有冇可能保證到在下次大雨黎臨前資源唔會耗盡?3.我自己又有冇能耐係資源耗盡前去搵其他新既水源?既然係咁,點解唔同其他小生物去商量共同去搵更多水源或者諗方 ...
或說,得小水池者而能”王”於小水池,則無敵(沒有敵人)於池內,那就會沒有Ching所說的問題了,池無內耗則小水池成共同體,成一共同體後各小生物會在良性的競爭下(可以是非常激烈的競爭但不死傷內耗),而各司其職,智者為首,強者成身,巧者是手,粗者當腿,介時小生物的整體思想文明和科技會幾何級上升,則離池有望。
註:無論誰得小水池前,幾乎無可避免一塲大戰。

反觀近世尾帝得天下而”霸”於天下,自行四方樹敵,戰亂不休,終日惟恐霸權不保,所以Ching所說的問題都出現了。

這個小水池寓言還有一點補充:

小水池的小生物壽命非常短,壽長一天,所以要實現一統小水池就要幾代人的努力奮鬥,因此小水池的每個徫大目標,都要有第一兩代人肯用一生去奮鬥一個自己有生之年都沒有機會看到結果的犧牲精神,而後幾代繼承人還要加上有不忘初心的精神。

我由反共變成愛上五星紅旗,就是看到共產黨近年所做的"好似"有那個不忘初心的精神。

小水池的寓言到此為止,不想在K兄的專欄說太離題的話

引用:
原帖由 ice0625 於 2020-1-16 10:52 AM 發表

同現在香港一樣,要謹言慎行,盡量深潛,待時機到來再爆發,必定有所回報
處世要謹言慎行,特別係亂世

我也分享下文革的故事。。。

我爸是印尼華僑,50年代排華回中國讀書,住宿舍。佢話以前唔夠衫同被,冬天時好凍。食物也不夠,每晚都是一大窩粥,佢地就大碗大碗飲水一樣飲粥,不過好快又會肚餓。當時佢地規定要學俄文。

文革時,書都沒得念,分配了到福建農村勞動。佢話文革是頭1年比較亂,學生會搶軍人的槍,會殺人!但佢地身份係華僑,周恩來保住他們,所以基本上都平安渡過。

我問過佢地點解當年十三嵗就離開父母自己坐船返大陸?我爸話係被騙了😂我媽就話係愛國,想回中國建築

果陣時我大佬69年出世,媽媽說出世了就要交比人地帶,佢要繼續去勞動,無得點見個bb...
所以後來長大後我大佬比較反叛,我阿媽都難過的

而我二哥72年在農村出世,媽媽果陣時唔夠人奶,但又無奶粉。。。佢地就搵羊奶比我二哥飲。。。結果細個時二哥多病,我阿媽又係有啲自責。。。

73年,香港的婆婆申請全家落香港,然後就係獅子山下的故事啦

果頭中美先簽完首階段貿易協議,美國呢頭已經警告中國只要履行唔到,美國就會即刻反悔,正一契弟國家。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-1-16 01:36 PM 發表
果頭中美先簽完首階段貿易協議,美國呢頭已經警告中國只要履行唔到,美國就會即刻反悔,正一契弟國家。
跌落地要挪返揸沙

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-1-16 01:36 PM 發表
我估佢一定會反悔!冇問題都會雞蛋裏挑骨頭,根本大家都係度拖時間!

引用:
其實簽了什麼好像大家都知道,有沒有公布內容?是否不公佈方便老美反口

中美今日簽了首階段貿易協議, 文本出了,似乎是一份不平等條約,二年中國要入口2仟億貨品,應是超出中國需要的,對中國不利,市埸都是這樣說,想請教K兄有何高見。

但筆者的看法卻完全不同,認為達成今次協議,輸家是美國。特朗普最初牽起是次與中國的貿易紛爭,其目的是為徹底改變中美雙方在貿易上一直存在的結構性問題。也是說,是想透過打擊中國在貿易上的優勢,從而壓抑中國經濟,阻止中國經濟超越美國。根據特朗普過去所指,這些結構性問題包括知識產權問題、強逼科技轉移問題及政府操縱市場等問題。但於是次協議,就上述問題所達成的協議不多,且相當模糊。這些結構問題一日未解決,據特朗普所指,中國在貿易上將一直處於優勢。只要中國在貿易上優勢依然存在,區區支付美國2000億元購買一年時間的穩定,這又算甚麼?再者,買回來的大部分是能源及農產品,始終物有所用。所以如從此一角度分析,贏的明顯不是美國。《恆生銀行首席市場策略員 溫灼培》(筆者電郵:enroll@hangseng﹒com)

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-1-16 01:58 PM 發表

跌落地要挪返揸沙
都預左老尾 (侵侵) 會反悔架啦,都係一場政治 show,搏連任

引用:
原帖由 Postman65 於 2020-1-16 01:18 PM 發表

或說,得小水池者而能”王”於小水池,則無敵(沒有敵人)於池內,那就會沒有Ching所說的問題了,池無內耗則小水池成共同體,成一共同體後各小生物會在良性的競爭下(可以是非常激烈的競爭但不死傷內耗),而各司其職,智者為首,強者成身,巧者是手,粗者當腿,介時小生物的整體思想文明和科技會幾何級上升,則離池有望。
註:無論誰得小水池前,幾乎無可避免一塲大戰。

反觀近世尾帝得天下而 ...
很有意思
thanks for share

1月17日,路過反美捧共教總壇,到此一遊😉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]