• 瀏覽: 1,995,392
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 theyuen2000 於 2019-11-21 11:09 PM 發表

仲有martin garrix依個世界級DJ
月初先係深圳開完SHOW
望都唔望城邦一眼
有d日本細組合
都選擇深圳海岸城保利Mall開show

香港, 自以為好國際化
一個「世界青年說」嘅節目都做唔到
靠班「講生活講享受」嘅偽ABC
就以為自已好國際化?

家下四圍封路
中環鬼佬清路障畀條高院女ACO阻住
將軍澳690巴士封路又係得個鬼佬出手
信和黃志祥清馬路, 旁邊又有鬼佬幫手

香港人(後生果班)就繼續鳩叫時代革命
自我感覺良好

睇見都心淡

引用:
原帖由 kallan 於 2019-11-21 11:07 PM 發表
美國又勒索南韓軍費
上次加日本四倍軍費被拒絕之後,今回勒索南韓5倍(約50億美元),本來預算五小時的韓美會談變成一小時,結果又被拒絕。
美國在前些日子多番取消美韓的軍演,表面上是順應朝鮮友好,實際上是誰埋單和美國窮都是原因。
今次美國表明可能會將留韓美軍撤回幾千名(有說是4000到6000人),以此來威脅南韓?!
美國用到這招等於無招可用,如果東北亞局勢平穩,美軍就沒有駐韓的必要,不但不能 ...
謝謝K兄分析,日本亦表明年底安倍訪華時有意透過中國推動與金仔會面。進一步顯露美國這種土匪技倆也令盟友感到需要尋求自保出路。
看來老美真的山窮水盡了,到處打家劫舍!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-11-21 11:22 PM 發表

對的,這個美國內部法案反而給美國在香港公司絆腳石,變相增加營運成本,而在香港和美國企業做生意者,更加為了這法案增加防護成本,而且會轉到其他國家或者在國內繼續營運,即是美國既損害自已的公司業務,又將本來在美國的香港公司資金,部份轉投其他地方(以免被凍結),因為一間正常和美國做生意的公司很難沒有中國業務,但一有中國業務,又不知特朗普幾時發傻玩野,最理想就是在美在港撤資,或者部份撤出。
***** ...
看來在香港的美國公司可以撤了
有中國業務的不如直接去中國

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-11-22 07:56 AM 發表

看來在香港的美國公司可以撒了
其實商人嘅觸角好敏銳的,除了我公司開始裁員之外(法國),我同一層樓台灣貿易公司全公司炒哂,現在已經冇營業。同區有德國“人人”牌代理公司,亦已經炒左個廿年年資嘅經理。
外資公司對香港完全零感情可言,只有利字當頭

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-11-22 07:56 AM 發表

老細都講明香港只會收縮,會將重點擺喺內地

其實在董伯伯策劃香港產業升級失敗之後
香港的主要收入已是從經香港出入中國的資金抽水
原本以為中央會在法律層面著手弱化香港
原來真的是法律
不過是美國法律......

引用:

啊!
師兄你用曱甴語言!
“撒”了.......😜

黃人成日幻想咩人權法制裁建制官員
好老實講身家放得美國都係二五多
捉埋更好
他朝班黃人(特別近期轉美元資產個班)比美國抄家唔好喊苦喊忽搞咩苦主聯盟啊

引用:
原帖由 kallan 於 2019-11-21 10:32 PM 發表

美國的人權法要和這次暴亂一次過睇,我先前已經講過,美國在香港這場暴亂,其實是走錯棋,甚至是將美國在港培養和建立的反華力量,一次性發揮出來,而人權法只是經那些走狗一些表面的安慰劑,實際作用其實是零不止,還會將美國勢力在香港的影響力更加後退。
美國在政治上是嚴重政治錯誤.我們要解讀某些是特朗普特性,某些是美國國策,更有一些既是美國國策,更有打特朗普同時心妙!
既然是兩極 ...
多謝K兄分析.
我們小市民只可以睇住香港衰落去, 冇出路. 唸到阿仔的將來

引用:
原帖由 ahwahk 於 2019-11-22 09:05 AM 發表

多謝K兄分析.
我們小市民只可以睇住香港衰落去, 冇出路. 唸到阿仔的將來
冇辦法 
細路永遠係唔肯聽老竇嘅話 

即係我老竇幾十年前幫我搞到個台灣大學嘅工程學位入學資格番嚟
(係國立台灣大學,當年全亞洲top10嘅大學)
我反叛唔肯去讀 
留喺香港揼石仔
到而家後悔竹幾十年

引用:
原帖由 wsp 於 2019-11-22 10:23 AM 發表

冇辦法
細路永遠係唔肯聽老竇嘅話

即係我老竇幾十年前幫我搞到個台灣大學嘅工程學位入學資格番嚟
(係國立台灣大學,當年全亞洲top10嘅大學)
我反叛唔肯去讀
留喺香港揼石仔
到而家後悔竹幾十年 ...
你有一個好爸爸 .
我阿仔應該是中立偏黃 (冇辦法-同學應響最大), 他冇參加任何特別活動, 只是言語上有些偏黃.
我都不是一個稱職的爸爸, 冇$冇得儲硬野, 只可以聽大師講儲糧.
現在睇住香港衰落去, 再加上各位大師講 2022. 阿仔將來都唔敢唸咁多 ...

引用:
原帖由 ahwahk 於 2019-11-22 11:26 AM 發表

你有一個好爸爸 .
我阿仔應該是中立偏黃 (冇辦法-同學應響最大), 他冇參加任何特別活動, 只是言語上有些偏黃.
我都不是一個稱職的爸爸, 冇$冇得儲硬野, 只可以聽大師講儲糧.
現在睇住香港衰落去, 再加上各位大師講 2022. 阿仔將來都唔敢唸咁多 ... ...
如果無衝出去既話得閒帶佢返下大陸,等佢感受下可能仲有得救。

內地天大地大,肯做既話,小康到老不是問題。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-11-22 08:24 AM 發表

其實商人嘅觸角好敏銳的,除了我公司開始裁員之外(法國),我同一層樓台灣貿易公司全公司炒哂,現在已經冇營業。同區有德國“人人”牌代理公司,亦已經炒左個廿年年資嘅經理。
外資公司對香港完全零感情可言,只有利字當頭 ...
商人幾時都利字當頭
宜家係鬥走得快

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-11-22 08:44 AM 發表

老細都講明香港只會收縮,會將重點擺喺內地
淨係見老細成日開會
咩都唔知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]