• 瀏覽: 1,995,741
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
我預測中國會以一帶一路政策。平穩較快經濟增速。對外遇到更多像香港今次危機挑戰。
但將來時機到了。
會另有一段經濟高速增長期。
甚至達到雙位數增長。
其一是能源轉型。中國本身成本低產品價廉但同時管有較高科技。加上地大。光風海資源充足。到未來氫能源時代會由能源輸入國變成輸出國。
其二是環保和循環式工業。比亞迪規模也只算個馬前卒。
其三是農業。現在佔就業人口兩成以上。
農產品需求量現在供不應求。產品類型參考其他發達國家食用情況看。中國未來會比較大轉型。高價值的肉類菌類奶制品等佔比大幅度增加。飼料需求量亦大增。估計農業甚至有潛力令中國額外增加十至五十個百分點國民生產總值。並導致一億左右人口由貧窮轉變成普通甚至中等收入。這班人又令到消費市場。城市服務需求被帶動。中國一直以城市化和工業帶動農村經濟。未來會農業反哺城市。
綠水青山就是金山銀山。建設美麗中國。如果外國政府說就是廢話因為一向多說話少做事。但中國是說得出是做得到的

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-11-19 04:14 PM 發表
美國晶片公司沒有自己的下游產品線,不賣華為美國也晶片業重傷。
軟件業其實都係,微軟谷歌怕中國唔用多過制裁

引用:
原帖由 73662710 於 2019-11-19 07:51 PM 發表

我覺得又唔使太悲觀,啲三、四年的畢業生無運行是應該的,但是遲些少,未必甘差,還記得三聚清安,蒙牛嗎?現在很多人還飲蒙牛,非常善忘!
如果失業高可以出術。
比如再取消政府工。
一個長工變成兩個低薪臨時工。
經濟繼續炒樓吊鹽水。走返沙士後香港情況

引用:
原帖由 新殲 於 2019-11-19 08:14 PM 發表

如果失業高可以出術。
比如再取消政府工。
一個長工變成兩個低薪臨時工。
經濟繼續炒樓吊鹽水。走返沙士後香港情況
啲副學士屎橋咪果時諗出嚟
搞到家陣咩垃圾都當自己大學尖子

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-11-19 08:16 PM 發表

啲副學士屎橋咪果時諗出嚟
搞到家陣咩垃圾都當自己大學尖子

成班爛仔樣

回想佔中學聯五妖
鳩康 & 岑O輝私文敗類Look反而呃到下人

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-11-19 08:31 PM 發表

成班爛仔樣

回想佔中學聯五妖
讀得成書都唔會搞學生會。

另外,大學佔領事件,大部份都唔係該大學學生,拆得啦凶恨叫該校學生找數,重要班和理非死撐,先係可笑至極。

成件事根本係讀書唔成入唔倒大學的報復式破壞,但重有光環wor

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-11-19 08:31 PM 發表

成班爛仔樣

回想佔中學聯五妖
周永康上講清講楚被主持窒到冇聲出
咪又係垃圾

支持K兄開新貼

引用:
原帖由 hk_mask 於 2019-11-17 11:49 AM 發表

https://www.winandmac.com/2019/11/jiefangdoutaoguangmingjichubenrenhuiqiaoheqing/
睇睇
垃圾十九才子,拜英跪美的看更

留名學習,支持

樓主對美國通過既垃圾人權民主法案有咩睇法?

支持K兄
希望政府襯而家個勢頭好,一次過推出平穩措施安定社會,今次冇可避免令到社會兩極化。即使今次嘅動盪平靜咗,埋藏响社會裏面嘅計時炸彈唔知幾時會再爆發,所以當香港再次回覆平靜時,政府必需推出一啲行政手段去去除或者趕絕一啲黃色人士,由其係政府內部嘅人,一定要用有效嘅手段

引用:
原帖由 uniagon 於 2019-11-20 02:38 PM 發表
樓主對美國通過既垃圾人權民主法案有咩睇法?
用黎比反對派壯膽,如果美國敢走實這步棋先算。
原子彈道理一樣,係炮架果時先最有用,射左出黎反而更易應對

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-11-19 11:55 PM 發表

垃圾十九才子,拜英跪美的看更
鬼佬隻狗而已

引用:
原帖由 kallan 於 2019-11-19 04:03 PM 發表

百五蚊事少,我驚到時又有五大訴求就無癮!
K兄你......

講出晒我想講既野。👀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]