• 瀏覽: 1,996,041
  • 回覆: 39
  • 追帖: 470
+256
支持K兄精神食糧。
國家必勝,未來香港必定真正回歸!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-11-16 08:28 PM 發表

大才小用。😳
係一個signal,明嘅自然會明。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-11-19 02:17 PM 發表

香港未來,靠呢班人
真係傷心,我都見唔到香港有咩末來。K兄講得啱,香港人敗哂庫房D錢就只有等阿爺打救喇。

之前光頭sir話唔想香港人打香港人。

但如果有人成功奪咗權,要背離國家民族,咁就係敵我矛盾,阿爺出手就毫無顧忌。
唔該打大力啲

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 04:55 PM 發表

管理台灣其實不用戒嚴令還有一個相對溫和的做法,這就是台灣自治區的管理辦法,將台灣加入一些其本土特色文化,這在某立場上是恩政,例如在國內亦有這些自治長區,本意是將其民族文化物色和中土有別,例如褔利會好一些、可以生多幾個仔女,但事情總有兩面睇,當一個自治區的誕生而享有特別褔利時,即是要重點保存其文化為前題,那樣就會做成發展方面大幅落後,講白些小就是將這些自治區發展拖慢,我說是拖慢並不是不發展啊!這 ...
好處我諗有以下幾點:
1. 可以在短期內做成一個隔離, 以免影響到大陸發展, 無論政治, 文化和經濟方面.
2. 國家不用投入太多資源去發展而不用背負駡名.
3. 造成台灣發展拖慢可以令國內其他想自治地區放棄呢個想法, 以令國家完整.
4. 拖慢亦可以令台灣民眾循序漸進融入國家, 以免造成大的衝擊, 令國際社會謮責.

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 06:43 PM 發表

其實何超瓊的意思就是香港賺的錢是落在各方勢力裡,重點是包括反華勢力!
而加上國家利益的話,就會考慮利益分配問題,所以這亦可以看作香港日後只會在原地打轉,中國日後進步或者新加入的經濟活動模式就不會注入香港,簡單講日後英美的交易所如何運作,香港就如何運作,但一些重大中國元素的經濟活動就不會以香港作優先,這個非常簡單理解,如果這類金融產品是受國際歡迎的話,就會用上海和深圳作考慮,而如果是因應特 ...
呢個未日博士在前公司做咗十幾年被炒,在一個訪問中說舊公司有東西方意識形態的斗爭,佢係受害者之類嘅言論。

呢個斗爭佢被炒先知?如果佢鍾意西方嘅,點解又唔轉工去外資公司而喺中資銀行做咁多年?冇料就冇料啦,而家成個怨婦咁,除咗做綱媒,邊間公司會請佢呢?

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 09:46 PM 發表

問題係佢在公司鬥爭左十幾年,而在十幾年間都無其他公司請?
佢話佢一出嚟(好似係咁)做嘢就被呢間請咗,既然咁就一路做落去直到人地炒佢喎。

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 09:46 PM 發表

問題係佢在公司鬥爭左十幾年,而在十幾年間都無其他公司請?
我覺得舊顧主對佢幾唔錯㗎喇,個樣又唔掂,又成日睇錯市,咁都做到首席🔟幾年仲想點?

華人公司都算有人情味,你認同西方意識形態,應該自己走去外資公司搵食同聲同氣,走咗再唱衰人地,唔係咁好品

引用:
原帖由 boco2002 於 2019-12-25 03:18 PM 發表

成都有十年無去了,現在塞車還是那樣嗎?
唔塞車。
地鐵都好方便。
去附近青城山都江堰一日遊可以搭地鐵轉巴士一日遊,唔洗跟day tour.

引用:
原帖由 boco2002 於 2019-12-25 03:18 PM 發表

成都有十年無去了,現在塞車還是那樣嗎?
送上城都美景

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-12-25 07:46 PM 發表

當年我一支公去無大陸電話,抄低去都江堰既車站名,背包裝住支水同袋磅包就搭去都江堰😂😂戈時好似四十蚊定三十蚊一程。搭一個鐘左右。戈時車站外面搭晒棚修整緊。有機會要去埋青城山。 ...
靑城山非常靚,值得去。
青城山分前山和後山,前山係人文景觀為主,後山以自然景觀為主,要分至少2日玩。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-10 04:34 PM 發表
美國和伊朗
在整個美伊緊張局勢的前後,我們排除雙方的叫罵和攻擊,單看國際社會的反應,其實很多得著。
首先伊核問題上,美國單方面脫離後,英德法(中國不計)到今天還是在核談判內,這意味著美國不可能在經濟上制裁到伊朗,反之亦因為美國退出,伊朗反而搵到位去發展核武(因為英德法完全沒有條件去制衡)。
在北約聯軍方面,德國和加拿大在美伊緊張的一刻起就將在伊的軍隊部份撤離,這就可以理解美國是發動不了一場有 ...
同香港嗰D曱甴YC一樣,成日出醜人前而不自知,原來有其主必有其僕。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-1-15 06:23 PM 發表

就是因為強者滅弱者,循環不息,才有世界。但如果強者只懂保護弱者而不作出爭鬥,則生物品種會全部被淘汰,何來共享呢?而神的出現,是跳過多個過程,神的意思大家就不要爭論了!相對論其實離不開森林理論,而人類只可用地球可以求知的萬物去演化,去思考、去實踐,得出來就是硬道理,而弱者抱團取暖是演化過程,如大海裡的小魚群圍圈,毛蟲會幾百只扮一條大蟲,這些都是本能,大自然裡我們得到啟發,而人類的科技進步亦源於在 ...
睇K兄文字真係獲益良多

引用:
原帖由 diverstranger 於 2020-1-15 10:14 PM 發表

大家真係要做啲嘢,否則真係唔覺意俾jd師兄講中就唔好啦。😔
Done

引用:
原帖由 風天小畜 於 2020-1-21 07:45 PM 發表

而且死亡人數會否係老弱,或長期病患,如大部份係,咁代表此病毒殺傷力不太大

以過世的勞永樂醫生講過,一種病毒種族要成功地傳播下去,就係要令人易受感染,但殺傷力不大

咁樣受染者就可以四圍走而傳播下去,如果一病毒殺傷力太大,如沙士,開頭係會有大瘟疫爆發

但過不了多久,因為受染人死得快,無法再傳下去,而比另外的病毒族群取代而滅亡

沙士就係咁樣傳左2,3個月就突然自已消失左
...
呢個同愛滋病道理一樣,最初受感染者死亡率高和急,病毒宿主死咗病毒亦活唔到。
慢慢病毒會調整自已毒性,令宿主存活率提高。所以好多愛滋病患者可以存活好耐唔係因為藥效提高,而係病毒做出咗某種程度「讓步」而已。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]