• 瀏覽: 6,029
  • 回覆: 20
二次創作

二次創作
多所大學校園近日捲入反修例風波,中大更成為主要「戰場」,被警方形容為「武器庫」及「兵工廠」。中大由「暴大」變「武器庫」,觸發不少網民惡搞靈感,有網友就二次創作,將已拆卸的日本台場高達照片,「混」入蒙面黑衣示威者之中,頗有氣勢。
WhatsApp更瘋傳多段惡搞錄音,繪影繪聲咁指出中大生已成功製造出機動戰士高達,正前往市區堵路。一位阿叔說「堅架!我啱啱喺大圍望上去,尖山上有高達行緊出九龍,仲掃毀好多高架電纜!」;另一段錄音則說「好緊急,我表妹喺中大讀書,係前線嚟,現在成班中大教授都好緊張,中大學生成功整咗隻高達出嚟,準備揸出去尖沙咀做堵路。幫手發出去,有激光劍同鐳射彈,大家千祈要小心,盡量唔好出街。」
除咗高達呢啲高科技武器,連「失傳絕學」都搬埋出嚟,另一段搞惡搞錄音就爆料「好緊急!一手料!我有朋友喺中文大學做,職員嚟,話段校長食完催淚彈後醒覺。原來佢係大理段氏後人,近日喺屋企修練六脈神劍,已出關,今晚有大鑊嘢,佢會上前線保護學生,會用六脈神劍,叫啲人小心啲。見到鐳射光就要小心,唔係普通嘢,係六脈神劍!」

大理段氏後人六脈神劍...
中大生已成功製造出機動戰士高達...有激光劍同鐳射彈...
有無復仇者聯盟...壞腦!低能!

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/5429224-

佢哋係唔係大學生嚟
咁低B

很快有米加粒子炮了

引用:
原帖由 希夷 於 2019-11-16 08:06 AM 發表
佢哋係唔係大學生嚟
咁低B
X2
同問😴

我仲見過班曱甴擁住哥斯拉, 係咁噴火.

引用:
原帖由 希夷 於 2019-11-16 08:06 AM 發表
佢哋係唔係大學生嚟
咁低B
你咁講,咁你認為現在香港的大學生高智商嗎?

引用:
原帖由 真。理性的牛牛 於 2019-11-16 09:47 AM 發表

你咁講,咁你認為現在香港的大學生高智商嗎?
怎樣說?
入得大學,是有認授性,但係,
所作所為,確實,低B。

引用:
佢哋係唔係大學生嚟
咁低B
一直都話佢地行為如同小學雞

制造高達?
偷番來架
物主報警

引用:
原帖由 leucocyte 於 2019-11-16 10:05 AM 發表

x2

P圓都打飛機?

引用:
原帖由 leucocyte 於 2019-11-16 10:05 AM 發表

幻想自己學會如來神掌,
以為自己是超人
以為自己是神奇女俠
讀書叻,
但係,自己內心仍然在童話世界,
我巳經是大學生,
~變身 ~
我已經所向無敵啦⋯⋯
蒙面就是超人,
打救世人。
睇得幻想片太多
虛擬世界所向無敵。
現實d啦,以為劫持中大條橋,
火燒紅隧,
毀商場,
燒地鐡,
打異見,
殺市民,
就可以迫使政府妥協,
香港是中華人民共和國土地,
是不可能獨立,
靠幾支弓箭,氣油彈,鎚仔,磚頭,
幾十萬人示威,就可以宣報獨立?
什麼八大九大共存亡!
你哋真係忘,
政府想要捉,想要你地死,容乜易,
叫埋外國勢力?
中國是軍事強國,別國入到台灣海峽至算,
你們要封閉海陸空,以為得意,
中央軍事參謀部,不是白坐。
你們還靠自己幻想?
~超人變~
得架啦⋯⋯
諗清諗楚,自己做番學生,
向遠望,不要再被人利用!

rx78又稱白色恐怖歹學曱甴肯承認啦?

引用:
原帖由 中華移民共和國 於 2019-11-16 10:30 AM 發表

綜援大陸狗又出現
9️⃣7️⃣開喇扑街出家產😀😅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]