• 瀏覽: 17,233
  • 回覆: 7
+16
何止打頭,開槍射殺才是正路。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 11:40 AM 發表
堵路梗係唔啱,但係咁多學生你拉得幾個?

政治問題政治解決,林鄭進退失據,該進時退,該退時進,而家又死不下台,年青民眾就算戰到最後一兵一卒都唔會停,日日打打殺殺有乜意思,無補於事。 ...
咁你勸吓班暴民啦,日破壞夜破壞,對香港有乜好處,無補於事。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 11:45 AM 發表

我從來無主張過暴力。我只係要求林鄭下台平民憤。
林鄭下台可解決?做人唔好太天真,咁簡單就唔係政治問題啦。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 11:56 AM 發表

點解唔得?

林鄭去留唔係政治問題唔通係你家事呀?
林鄭走咗,就有另一個林鄭上台,現時香港情況正是各方勢力在角力,包括西方國家,你以為只係香港家事呀。互不相讓,死的只是香港。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 12:33 PM 發表

林鄭走左,加上適當讓步,香港 99.9% 民眾收貨,淨低 0.1% 咪全部送中囉。
邊個讓步?暴民?政府肯定唔會向暴力及恐怖勢力低頭,否則日後有乜問題,都會有人效法,用暴力或恐怖行動威脅政府,咁政府如何建立管治威信。這個道理,連西方民主國家都明白。

問責係無問題,如果真的做錯,下台是應該的。但如果訴求是不合理,事事以陰謀論去攻擊政府施政,要政府跪低,使政策不能順利推行,那是否政府的錯,值得商榷。如果是的話,那麼誰人上台亦不能改變被要求下台的命運,因任何政策都不能令所有人滿意。負責任的政府施政是要平衡各方利益,如不滿政府的人事事以暴力脅迫,那麼社會必然大亂,就如香港現時的情況一樣。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 12:45 PM 發表

年青人一定同政府鬥到最後,因為佢地無嘢好輸。政府本身就係服務市民嘅,如果因為覺得不能全部答應要求而乾脆不做任何讓步,即係大家攬炒。

今次呢件事完全係林鄭一手一腳搞出黎,政府要建立管治威信,首先自己要有問責嘅勇氣,承擔嘅責任,並非一味只叫對方唔好搞佢,呢一點無嘢好爭辯。

至於 “日後有乜問題” 就要睇下責任在何方,有無人承擔,當權者需要警惕自己,無時無刻都需要按照民意做事,“這個道理,連西 ...
請看我在#85對你的回應。

引用:
原帖由 omnia 於 2019-11-12 01:16 PM 發表

唔好意思,我唔覺得你在回覆我。
無問題,無需介意。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]