• 瀏覽: 7,820
  • 回覆: 96
  • 追帖: 2
+3
看到之前 有朋友討論 導彈能否擊沉航母……

想請教下,如果導彈擊中航母的跑道,導致艦上戰機不能起飛,是否已經削去它99%戰力?

有需要著眼 是否擊沉嗎?

引用:
原帖由 KFC1968 於 2019-11-7 21:57 發表
看到之前 有朋友討論 導彈能否擊沉航母……
想請教下,如果導彈擊中航母的跑道,導致艦上戰機不能起飛,是否已經削去它99%戰力?
有需要著眼 是否擊沉嗎? ...
基本上要看受損程度,如果不大的話還是能用一點時間修好繼續作戰(二戰時這樣的例子不少)

假切打爛甲板,起吾到機已經失去戰鬥力。既然第一波打中,吾會心存僥倖認為第二波無事。應該撤退。

二戰時每波攻擊可能相隔一小時,仲可以有機會釘木板,依家超音速時代得幾分鐘。越高科技越難維修亦越多機會硬件出問題-蒸氣爐丶供電丶彈射丶十二部升降機丶各種雷達丶反應堆....

航母不是天下無敵,因為艦載戰機作戰半徑只千多公里,即是不能一口氣深入大國腹地(例如莫斯科丶蘭州),打人沿海,要推算人家如何報復。

引用:
原帖由 erkc 於 2019-11-7 10:20 PM 發表

基本上要看受損程度,如果不大的話還是能用一點時間修好繼續作戰(二戰時這樣的例子不少)
以前唔洗彈射同攔阻索,螺旋槳機有甲風已經可以順利短距升降,只要仲有部分甲格完好
今日航母抗擊能力其實更弱,面對嘅武器係音速倍數嘅導彈

彈射都話有幾條,降落就係靠晒一條斜跑道同幾條攔阻索,呢個部分中一發道彈,可以退出戰場返去大修已經係最好結果,已經起飛就只有望搵倒最近嘅跑道降落

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-11-8 08:30 發表
以前唔洗彈射同攔阻索,螺旋槳機有甲風已經可以順利短距升降,只要仲有部分甲格完好
今日航母抗擊能力其實更弱,面對嘅武器係音速倍數嘅導彈
彈射都話有幾條,降落就係靠晒一條斜跑道同幾條攔阻索,呢個部分中一發道彈,可以退出戰場返去大修已經係最好結果,已經起飛就只有望搵倒最近嘅跑道降落 ...
其實你有沒有看到我說的"受損程度"呢?
而彈射和攔阻索在二戰時就已經有了,甚至攔阻索已經是標準配備當時每一艘航母都有;要不然你以為二戰時的艦載機都有著艦勾是用來幹嘛的?
另外二戰時的艦載機也不一定只用部分甲板長度就能起飛的,基本上當時的艦載攻擊機都因為重量問題而需要整個甲板的長度來起飛;亦因為這樣所以當時的航母不能把起飛和降落作業同時進行
說到起飛和降落作業的同時進行就要說到飛機改用彈射器/滑跳起飛和斜跑道設計的出現,這樣把起飛區域的大小縮小同時亦將降落區與起飛區的範圍分開以達到同時進行起飛和降落作業的效果;所以反而現代航母才是能只用部分甲板就能起飛降落的存在

同時超音速ASM的實際威力其實沒你說的這麼大(而且ASM打的主要是船體而非甲板,反正把發動機組打壞讓對無法進行損管才是正路)

引用:
原帖由 6674 於 2019-11-8 02:30 AM 發表
假切打爛甲板,起吾到機已經失去戰鬥力。既然第一波打中,吾會心存僥倖認為第二波無事。應該撤退。

二戰時每波攻擊可能相隔一小時,仲可以有機會釘木板,依家超音速時代得幾分鐘。越高科技越難維修亦越多機會硬件出問題-蒸氣爐丶供電丶彈射丶十二部升降機丶各種雷達丶反應堆....

航母不是天下無敵,因為艦載戰機作戰半徑只千多公里,即是不能一口氣深入大國腹地(例如莫斯科丶蘭州),打人沿海,要推算人家如何 ...
同意!
按此分析,就算美國派多少航母來,中國有足夠導彈及 精準衛星雷達監視沿海,是威脅不到中國政府。

引用:
原帖由 erkc 於 2019-11-8 11:01 AM 發表

其實你有沒有看到我說的"受損程度"呢?
而彈射和攔阻索在二戰時就已經有了,甚至攔阻索已經是標準配備當時每一艘航母都有;要不然你以為二戰時的艦載機都有著艦勾是用來幹嘛的?
另外二戰時的艦載機也不一定只用部分甲板長度就能起飛的,基本上當時的艦載攻擊機都因為重量問題而需要整個甲板的長度來起飛;亦因為這樣所以當時的航母不能把起飛和降落作業同時進行
說到起飛和降落作業的同時進行就要說到飛機改用 ...
今時今日打航母都係指中國打美國航母
除左東風,其他手段可行性高咩?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-11-8 11:29 發表
今時今日打航母都係指中國打美國航母
除左東風,其他手段可行性高咩?
DF系列只能作岸防,而且實際功效還在紙上說了算所以嘛……你自己想想要不要全靠這個沒實戰測試過的東西好了
而且我從來不認為中國想被壓在近海一帶來用岸基火力對抗,反而近年一直提升海軍實力就已經看出其目的就是要把戰鬥推向外海(要不然把海軍的預算都丟給火箭軍好了)

基本上, 如果甲板 變形, 會有彈躍效果; 彈射就不能工作? 飛機都不能起落? 

引用:
原帖由 erkc 於 2019-11-8 11:35 AM 發表

DF系列只能作岸防,而且實際功效還在紙上說了算所以嘛……你自己想想要不要全靠這個沒實戰測試過的東西好了
而且我從來不認為中國想被壓在近海一帶來用岸基火力對抗,反而近年一直提升海軍實力就已經看出其目的就是要把戰鬥推向外海(要不然把海軍的預算都丟給火箭軍好了) ...
再盲撐都唔會認為十年內中國海軍有正面對抗美國嘅本事
唔係近岸防守 邊有機會 同美國航母過招

靠遼寧同衰15 可以同歸於盡 已經係萬幸

東風無論係吹定堅,都係目前中國唯一可對抗美國航母嘅方案
5馬克冠頂直衝,咁都冇事真係冇嘢好講

點樣打中 係另一個問題

引用:
原帖由 哈囉大大小腸 於 2019-11-8 11:43 AM 發表
要想擊中航母跑道,幾率仲系很小。
有幾大機率真係一個軍事機密,冇人話到一個實際數字出來,
不過中國用遠望4號做了一個示範比美國偷窺,然後甚麼都沒說,由得美媒不停吹,我們一介平民就只可以靠美國的反應,去估計效果了

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-11-8 11:43 AM 發表

再盲撐都唔會認為十年內中國海軍有正面對抗美國嘅本事
唔係近岸防守 邊有機會 同美國航母過招

靠遼寧同衰15 可以同歸於盡 已經係萬幸

東風無論係吹定堅,都係目前中國唯一可對抗美國航母嘅方案
5馬克冠頂直衝,咁都冇事真係冇嘢好講

點樣打中 係另一個問題 ...
另一個問題,係米第七艦隊與南海艦隊在南海設下檑台交戰守則? 玩完大家當無野?
可吾可以報仇從陸基打橫衰賀丶關島丶夏老威?

引用:
原帖由 6674 於 2019-11-8 12:32 PM 發表

另一個問題,係米第七艦隊與南海艦隊在南海設下檑台交戰守則? 玩完大家當無野?
可吾可以報仇從陸基打橫衰賀丶關島丶夏老威?
真係開火都唔會係南海,雙方航母都冇乜位閃避,目標太明顯
美國航母最有利位置係台灣以東,以台灣屏障,一晚狂飆近1000公里攻擊 上海廣東再後徹,隱蔽又 難防
美國航母入得南海,即係話大局已定

要泊岸幾個只會泊夏威夷,其他都係東風射程內
泊岸嘅航母,應該冇乜邊個咁白痴話打唔倒

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-11-8 12:52 PM 發表

真係開火都唔會係南海,雙方航母都冇乜位閃避,目標太明顯
美國航母最有利位置係台灣以東,以台灣屏障,一晚狂飆近1000公里攻擊 上海廣東再後徹,隱蔽又 難防
美國航母入得南海,即係話大局已定

要泊岸幾個只會泊夏威夷,其他都係東風射程內
泊岸嘅航母,應該冇乜邊個咁白痴話打唔倒 ...
我講既係報復方式,最起碼打返第七艦隊海外基地,誤中民居可能不幸係舊地圖。基地無得後徹嘛。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]