打印

[本港新聞評論] 【何君堯遇襲】網民提遇襲案五大疑點 真相待查

【何君堯遇襲】網民提遇襲案五大疑點 真相待查 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
立法會議員何君堯今早在屯門擺街站為區議會選舉拉票期間遇襲,遭人以刀狀物體直刺胸口,但僅受皮外傷,事出看來突然,何君堯防範反應及時,即與助手將疑兇制服。有建制派議員到醫院探望何君堯後,指「傷口2cm,幸好君堯身手敏捷,又好彩肋骨擋住,刀插不深」。由於事發在何君堯爭取連任之際,不少網民均認為事件疑點重重...



立法會議員何君堯今早在屯門擺街站為區議會選舉拉票期間遇襲,遭人以刀狀物體直刺胸口,但僅受皮外傷,事出看來突然,何君堯防範反應及時,即與助手將疑兇制服。有建制派議員到醫院探望何君堯後,指「傷口2cm,幸好君堯身手敏捷,又好彩肋骨擋住,刀插不深」。由於事發在何君堯爭取連任之際,不少網民均認為事件疑點重重,引起諸多議論,認為警方必須追查到底,找出真相。
相關新聞:【何君堯遇襲】陳水扁選前中槍連任總統 惹自導自演質疑 

疑點一:拍片一氣呵成
事發過程有人全程拍片,由「獻花」到行動、眾人制服施襲者一氣呵成全紀錄,有網民表示:「一早就有人揸機拍片,通常係有事發生咗先會攞機拍...仲有兩個助手一早企埋去,準備好晒。」
疑點二:閃避反應異常
電光火石之間,何君堯僅受皮外傷,暫時未知他是否對「獻花者」早有防範,但網民普遍讚揚他「反應實在太快,超乎常人。」「佢(何)身手幾好,反應好快。好多年輕人都唔係佢嗰皮!」甚至在施襲者打開袋之際似乎已作好準備,「反應好似快得滯。」

相關新聞:【何君堯遇襲】專家分析 自衛術教練:施襲者點到即止

疑點三:旁人迅速出手
何被襲後,助選團等多人瞬間合力制服施襲者,表現十分合拍,網民也認為神奇:「米色衫個阿叔按佢(疑犯)落地下好似㩒掣咁,有冇快成咁呀?如果係真,黑警真係冇用啦。」
疑點四:施襲者無頑抗
事發後施襲者看來輕易被制服,甚至受傷的何君堯也有加入把對方按在地上,過程沒有激烈掙扎,連旁觀街坊也沒有走避。
疑點五:鬧市出手惹疑
事發地點熙來攘往,有網民認為正常情況下,兇手不會選擇在人來人往的地方出手,因為難以逃走,而且何君堯在多個助選團陪同下擺街站,對兇徒而言絕對不是合理的出手時間及地點。

西環嘅西片
何君妖自導自演
如果真插,已經瓜咗

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20191106/60236984



熱賣及精選
條友未必係點到即止,可能係想插完即走,所以去勢快,回刀都快,所謂自衛術教練又係邊位,一定信得過?
你地反應慢,唔俾人地反應快?
好明顯隔離個兩個係保鏢,你估何生唔知香港多痴線黃色暴徒咩



Catch all yellow pls


回覆 引用 TOP

唔係鄺生果d, 慢慢向後碌...或者個男定女, 明明清醒都要灘係到等記者來影..., 先叫反應正常吧...


[隱藏]
有人獻花,當然要錄影啦。
反應算係幾快。但所謂反應快,只不過係個人本能反應退後咗一步。亦可以解釋點解受傷不重。
佢身邊有保鏢,所以立即有人出手幫助好正常。
刺客冇反抗?你有冇睇片呀?連何君堯兩個助理卻都有受傷喇。幾個保鏢第一時間將佢推倒,控制住佢。成個事件幾秒內就受到控制,街坊使乜走避。

[ 本帖最後由 ntworks 於 2019-11-6 07:02 PM 編輯 ]



真喺晒九氣,香港已進入反智時代,時非黑白不分.你話我腦殘我話你白痴.
咁搞法香港實玩完,都好嘅,有大亂先有大治.幾千年都喺咁.
中國人嘅宿命.



毒果可以當真?


要似岑小姐咁, 個樣呆下呆下柒下柒下, 又搵唔到兇手咁先似真架。 知唔知?


你泛民个班俾人袭击佐甘多次,从钉子健开始,你话边一次抓到凶徒?


[隱藏]
講疑點 乜柒鄺神 人妖杰咪重可疑,幾個人打你一個咁撚快出院


做假就放生刀手啦,仲會捉到俾你跟,黃人唔好咁低莊啦


爛毒果
你搵人隊荔枝鷹個扑街比人睇下會點囉
真刀插胸都話造戲



起碼都見血,上次鄺七頭連頭髮都唔亂仲神奇


正股倉
173 @ 1.06
873 @1.86
23  @18


樓市
起碼玩到加息週期
H+0.7 點輸?月供息平過公屋富戶
問導演使唔使加啲血漿

https://youtu.be/MUkkZZ-b55g



回覆 引用 TOP

[隱藏]
做戲會唔會用真刀?而家真係有傷口,如做戲除非絕世高手,否則誰保證不會失手?


 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。