[本港新聞評論] 警拒開路阻救援10分鐘<br/>墮樓科大生遲送院垂危 | 日報 | 要聞港聞 | 20191106

自己慌不擇路,關警察乜事?警察當時都未到

熱賣及精選
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 04:20 PM 發表

【本報訊】香港科技大學二年級學生周梓樂本周一凌晨,在將軍澳廣明苑疑躲避防暴警清場追捕,從屋苑停車場墮下重傷,命懸一線。救護員事發後近半小時才到場,有協助的義務急救員不滿警察阻礙救援。本報重組事發經過,發現警方早知悉現場有人重傷,但仍以封鎖線拒絕接報到場的救護車入邨,幸附近有另...
https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing.c ...
條仆街曱甴掟野落街。

https://twitter.com/1ilovehongkong/status/1191681066303541248?s=21

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-11-6 04:23 PM 發表

一定要徹查真相, 還梓樂一個公道
真相。
睇片啦。
https://twitter.com/1ilovehongkong/status/1191681066303541248?s=21

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 naivebamboo 於 2019-11-6 09:25 PM 發表

事實上烏克蘭敘利亞還有非洲國家都出現過謠言引發暴動,你不好視而不見,可能性是實在比較大。
你也說新加坡,那就學新加坡立禁止假新聞法。
係你視而不見
我講新加坡係話兩者冇關係
唔係我一講新加坡就係推崇學新加坡
你可唔可以用吓個腦諗吓邏輯
等如你講烏克蘭唔等如你推崇烏克蘭
你想話烏克蘭有人造你講嘅謠唔等如佢令你發生咩問題
新加坡開放新聞唔見得會變烏克蘭
明未?
就算李氏冇得千秋萬世
會變非洲?出現你講嘅生靈塗炭?
唔好喺度嚇鬼啦
話唔定更快搶走香港嘅資金
變世界大部份文明社會唔好?要變北韓?
人係有常識的,唔係聽你咁講吓就咁判斷
否則呢個世界嘅人都戴住腳鐐

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-11-6 09:25 PM 發表

無非法示威,駛乜封路?!
冇淫鄭使乜示威?

查警暴  止警謊
引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-11-6 09:31 PM 發表

自己慌不擇路,關警察乜事?警察當時都未到
Unsustained, unverified
假設呢條友係真
佢都係聽人講
佢只係之前同周同學一齊

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 disclaimer88 於 2019-11-6 09:32 PM 發表

條仆街曱甴掟野落街。

https://twitter.com/1ilovehongko ... 81066303541248?s=21
見唔到唔好亂講pls

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

冇人能夠保證不發生不幸的局面,一旦發生就是100%, 反正我係比較悲觀,防範于未然總好過放飛自我。
就香港目前的狀況,不少人都被各種誤導性的新聞或者謠言左右,要是冇警察守衛,不會和敘利亞差太遠。所以就有班人拼命抹黑警察,好瓦解這道最後屏障,香港曾經領先內地主要就是靠法制,所以有投資和金融,如果法制崩潰,香港還剩什麼。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 10:42 PM 發表

冇淫鄭使乜示威?
不懂合法示威?!

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 04:20 PM 發表

【本報訊】香港科技大學二年級學生周梓樂本周一凌晨,在將軍澳廣明苑疑躲避防暴警清場追捕,從屋苑停車場墮下重傷,命懸一線。救護員事發後近半小時才到場,有協助的義務急救員不滿警察阻礙救援。本報重組事發經過,發現警方早知悉現場有人重傷,但仍以封鎖線拒絕接報到場的救護車入邨,幸附近有另...
https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing.c ...
消防已澄清警察没有阻礙救援,反而是暴徒堵路導致不能快速到達現場, 你在消防澄清後還轉载一傳媒此舊聞是造謠生事

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 10:42 PM 發表

冇淫鄭使乜示威?
乜示威要掟磚?這不是示威,係暴動

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 10:47 PM 發表

見唔到唔好亂講pls
一群科大暴徒,全世界都見到。

睇下暴徒係學校點樣襲擊人。

https://twitter.com/lovecn_jp/status/1192080839078662144?s=21

回覆 引用 TOP

出來暴動出事就預左

又怪人救得慢

On9 想法

即埸打死你也無得怨,仲講救

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-11-6 04:25 PM 發表

真相
呢個人伸手向前攞住個帶,警察一直退後到警車停放嘅地方,可能警察係擔心袋中有炸彈,所以幾十名警察一直退後幾十米。當時候呢個人中擺出前弓後馬嘅武打姿勢,睇落好搞笑好白癡。點解佢會頭破血流就好次冇人影到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonwatch 於 2019-11-6 11:32 PM 發表

消防已澄清警察没有阻礙救援,反而是暴徒堵路導致不能快速到達現場, 你在消防澄清後還轉载一傳媒此舊聞是造謠生事
其實阻撓救援有兩方面:第一,堵路,堵路令救護車兩次去唔到現場,救護員要徒步,延誤救護。第二,其同黨冇第一時間報警,而係選擇打爛消防鐘,待消防員到達後,再由消防員叫救護車,亦係延誤救護。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。