[本港新聞評論] 警拒開路阻救援10分鐘<br/>墮樓科大生遲送院垂危 | 日報 | 要聞港聞 | 20191106

引用:
原帖由 真。委屈的結他 於 2019-11-6 07:26 PM 發表

今次曱甴咁珍惜死物? 因為呢張電話卡係自己嘅,佢死佢事,關人能事
總之最後見到事主嘅人唔敢叫救護車
選擇咗打火警鐘叫架火燭車嚟
至於呢個係咩人,點解見到咁嘅事都唔敢叫救護車?
都真係值得查吓!

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 07:13 PM 發表

咪有人目擊佢出事前俾黑警追囉
有錄像就拿出來指證,冇證據口說無憑就是造謠

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 05:12 PM 發表

係事實
對天發誓,假新聞死全家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 degussa 於 2019-11-6 07:29 PM 發表

白痴重出來作新聞,消防醫護還有很多傳媒都指警方沒有阻路,反而是暴徒阻路。更重要一點,科大學生會說不要再問,給傷者和其家人安寧。
我唔係講事主病情
我係講路面情况
消防署話邊度雙層巴士阻路我見唔到
最好有車Cam片公開
我淨係見到成堆防暴圍上架A346度
人地著住藍燈籠
呢班防暴做乜撚嘢
人地車住劉德華呀?定陳法拉?
最多沙展大Sir上嚟問幾句,點解唔係全部企開圍晒上嚟?
你解俾我聽

查警暴  止警謊
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 04:20 PM 發表

【本報訊】香港科技大學二年級學生周梓樂本周一凌晨,在將軍澳廣明苑疑躲避防暴警清場追捕,從屋苑停車場墮下重傷,命懸一線。救護員事發後近半小時才到場,有協助的義務急救員不滿警察阻礙救援。本報重組事發經過,發現警方早知悉現場有人重傷,但仍以封鎖線拒絕接報到場的救護車入邨,幸附近有另...

https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing.c ...
死曱甴,自作孽 不可活,報應

回覆 引用 TOP

新聞日日新鮮,而家日日提跳楼科大生,已經冇人提1/10中鎗果個中五何傳耀生。
所以好快又冇人理呢個植物人了。

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 naivebamboo 於 2019-11-6 07:31 PM 發表

你為何咁驚發表假新聞會受懲處呢?
我點會驚受懲處?
我係知你地想打壓異見傳媒
假新聞喺開放環境根本唔使擔憂
你睇你地啲假料排山倒海咪又係得個桔

查警暴  止警謊
引用:
原帖由 naivebamboo 於 2019-11-6 07:33 PM 發表

有錄像就拿出來指證,冇證據口說無憑就是造謠
退一萬步
幾多人口口聲聲否認嘅謠言最後係事實?
如果你遮遮掩掩手忙腳亂推3推4左右言他95搭8裙甩褲跌
我只會判斷證明屬實

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 07:23 PM 發表

咪接受咗訪問出咗街囉
唔知係咪講嗰個義務急救?咁佢都話警察冇阻撓。報警都唔敢,要專登打爛消防鐘,再等消防員發現,再叫救護車,呢度已經阻延救援啦!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 07:42 PM 發表

我點會驚受懲處?
我係知你地想打壓異見傳媒
假新聞喺開放環境根本唔使擔憂
你睇你地啲假料排山倒海咪又係得個桔
我對傳媒的操守深表懷疑,普通民眾根本在大量假消息前沒有判斷力,三人成虎古代就有,你拼命反對就是怕假新聞被打壓難以攪渾局勢吧

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2019-11-6 07:50 PM 發表

唔知係咪講嗰個義務急救?咁佢都話警察冇阻撓。報警都唔敢,要專登打爛消防鐘,再等消防員發現,再叫救護車,呢度已經阻延救援啦!
佢係話現場有警員接近擎槍冇干涉佢地急救
佢撚知出面幾架車情况?
你地唔好再找句法了
咁樣狡辯好Tzip

查警暴  止警謊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 naivebamboo 於 2019-11-6 07:51 PM 發表

我對傳媒的操守深表懷疑,普通民眾根本在大量假消息前沒有判斷力,三人成虎古代就有,你拼命反對就是怕假新聞被打壓難以攪渾局勢吧
呢個只係你講法
大眾自然有迎合佢地程度嘅各派消息俾佢地按自己傾向選擇
呢啲叫自由
你嘅目的就係要記者攞牌先做得
咁你就可以全面政治控制

查警暴  止警謊
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 08:01 PM 發表

呢個只係你講法
大眾自然有迎合佢地程度嘅各派消息俾佢地按自己傾向選擇
呢啲叫自由
你嘅目的就係要記者攞牌先做得
咁你就可以全面政治控制 ...
我不讚同你的觀點,這世界冇絕對的自由,政府都可以話有立法限制假新聞的自由。
對我來講,自由遠不如民生法制來得重要。考慮最壞的情況,政府打壓異見媒體,頂多就是侵害民眾知情權,但對實質生活冇太大影響。但是假新聞氾濫,可以被有心人用作挑起動亂的工具,而動亂一起,民不聊生,等到動亂平息,發現是假新聞又能如何,剩下的是只有千家萬戶家破人亡,國家衰弱,幾十年都回復不了元氣,但是就有人躲在幕後得意的笑。
兩害相權取其輕,我是旗幟鮮明支持反假新聞法,新加坡就是榜樣。

毒果!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2019-11-6 04:20 PM 發表

【本報訊】香港科技大學二年級學生周梓樂本周一凌晨,在將軍澳廣明苑疑躲避防暴警清場追捕,從屋苑停車場墮下重傷,命懸一線。救護員事發後近半小時才到場,有協助的義務急救員不滿警察阻礙救援。本報重組事發經過,發現警方早知悉現場有人重傷,但仍以封鎖線拒絕接報到場的救護車入邨,幸附近有另...
https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing.c ...
醫護人員自己講左冇警察阻救援
反而係被路障阻塞嘅巴士,車輛阻救援
D人要戇鳩嘅繼續戇鳩啦冇人阻你

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。