• 瀏覽: 1,042
  • 回覆: 5
香港唔係中國嘅又係邊個嘅?
「唔了解鴉片戰爭」
喺兩個月前,因港府擬在立法議會提出修改《逃犯條例》,以便能將嫌犯引渡到臺灣、澳門和大陸。呢個係要解決陳同佳事件!
因有前車之鑒(反對國安法),港人嘅不滿便借「反送中」嘅修例掀起了前所未有嘅大遊行和大抗議。
抗議嘅「民陣」除了要求雙普選外,另四項要求即:
1,成立獨立調委會調查相關事件;
2,特赦在示威中被控上法庭的人士;
3,林鄭月娥下臺
4,撤銷修改逃犯條例。
畢竟香港是鴉片戰爭嘅產物,呢個史實不容否定。起因於1839年清廷通過委任林則徐為禁煙欽差大臣而公開充公英商鴉片將之焚毀。結果翌年1840年英軍艦出動打敗清廷,而迫使清廷割讓香港(1842年)。

儘管英角嘅歷史著作指出鴉片戰爭係因為中國自大,禁外商用港口,英角才被迫打開中國門戶,而事實上係將鴉片大量輸入中國,荼毒中國人民。因此,英國嘅歷史書不稱鴉片戰爭,而稱中英貿易戰爭。似乎係協助中國人能自由從事對外貿易,絕口不提鴉片係英國嘅經濟命脈。
這一點大致可以從《星島日報》一文「寫給出賣香港利益的人」看出,瞭解香港苦痛歷史,才可以寫出這種情真意切嘅文章。英角思想改造此外,香港嘅教科書也沒有將鴉片戰爭的來龍去脈道出史實,讓港人瞭解他們所住嘅地方系英軍從中國搶過來嘅,目的係將印度生產的鴉片大量輸入中國牟利。加上香港回歸中國後,直到2000年曆史仍然唔係學校必修科,也對鴉片戰爭一語帶過,造成港人對中國歷史不是「一知半解」,就係「懶得瞭解」。如果他們知道香港本來係中國嘅,佢地嘅祖輩係從大陸來嘅;即使點樣洋化,都無會數典忘宗到甘樣嘅程度。當港人缺乏歷史知識和對所住地的歷史沒有感情時,他們說出我不是中國人是出於無知與幼稚。但怎點樣亡羊補牢?這是當下的大問題。如果我們熟讀歷史,便會對香港的回歸給予全力嘅支持。本黎就係中國嘅領土,鷹國人必須把香港歸還給中國,呢個唔係佢地嘅仁慈,而係鷹方通過思想改造讓港人成為「和平演變」大陸嘅急先鋒。
一旦中國被西方國家群起攻擊時,香港人豈能在示威聲中鼓掌叫好?這與「反國」和「賣國」又有乜差別了。
原文:https://www.orientaldaily.com.my/news/mingjia/2019/08/22/303274

引用:
原帖由 坐井觀天02 於 2019-11-4 11:20 AM 發表
香港唔係中國嘅又係邊個嘅?
「唔了解鴉片戰爭」
喺兩個月前,因港府擬在立法議會提出修改《逃犯條例》,以便能將嫌犯引渡到臺灣、澳門和大陸。呢個係要解決陳同佳事件!
因有前車之鑒(反對國安法),港人嘅不滿便借「反送中」嘅修例掀起了前所未有嘅大遊行和大抗議。
抗議嘅「民陣」除了要求雙普選外,另四項要求即:
1,成立獨立調委會調查相關事件;
2,特赦在示威中被控上法庭的人士;
3,林鄭月娥下 ...
香港暫時淪陷在曱甴手中, 不久將來又再回歸中國。

你有冇聽過人係返唔倒轉頭
而家講呢D歷史係冇用
大家都唔係唔知呢D歷史
係唔想, 再聲明冇人講過要港獨, 起碼我識D黃絲都唔係
係講過D野要算數
專重一國兩制

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-11-4 03:27 PM 發表

香港暫時淪陷在曱甴手中, 不久將來又再回歸中國。
為左減少香港人嘅損失,希望警隊早D清除曱甴!

引用:
原帖由 坐井觀天02 於 2019-11-5 10:59 AM 發表

為左減少香港人嘅損失,希望警隊早D清除曱甴!
黃媒,  黃官, 黃公僕一日未清除, 曱甴都好難絶跡

引用:
原帖由 浪費光陰的ML 於 2019-11-4 06:27 PM 發表
你有冇聽過人係返唔倒轉頭
而家講呢D歷史係冇用
大家都唔係唔知呢D歷史
係唔想, 再聲明冇人講過要港獨, 起碼我識D黃絲都唔係
係講過D野要算數
專重一國兩制 ...
甘犯罪嘅人係唔係就原諒佢?
反正犯罪已經成為過去式!你再判佢刑有乜用?
如若你話有用,係唔係話讓佢承擔責任?以後唔好再犯錯!
講過嘅野有無做同埋做得點,還有就係,市民支持無支持!好似起公屋,幾多人反對啊!點做!

主題標籤 #林鄭月娥
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]