• 瀏覽: 3,043
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
+4
HKUST and PolyU say they ‘condemn violence in any form’ while Lingnan adds it will provide hotline; others decline to comment or have not responded.

段校長現在發現自己好on 9, 被學生過了一度!

新聞來源連結:

https://www.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3034700/hong-kong-tertiary-institutions-shy-away-calls-follow

It just proves CUHK have strong belief in their moral while other institutions do not. If you know history, you will know the very reason CUHK was created was to stand against the CCP. You have every right to stand for the CCP or boycott CUHK. But bear in mind that what CUHK is doing is simply to remain what they are born for.

其實段校長一開始都話譴責所有暴力,同學生公開對話果陣仲嬲到拍台(扮野?),話佢講緊野叫班學生唔好打斷佢,係佢後黎唔知做乜返轉頭同班學生閉門對話兩粒鐘,唔知傾左D乜(有黃報導引用筆錄,但真假成疑),傾完出到黎就企響學生果邊話會譴責警暴,後黎真係出公開信譴責警暴。
當然我都鄙視段校長最後選擇左討好班學生(不論係班學生威逼利誘也好),同班恐佈份子同流合污,等睇佢被算賬。

引用:
原帖由 justin1511 於 2019-10-27 09:42 PM 發表
It just proves CUHK have strong belief in their moral while other institutions do not. If you know history, you will know the very reason CUHK was created was to stand against the CCP. You have every  ...
反共既係新亞,當年有骨氣好多, 人哋直情唔要政府資助

香港曱甴
時代垃圾

引用:
原帖由 evopanda2007 於 2019-10-27 09:42 PM 發表
其實段校長一開始都話譴責所有暴力,同學生公開對話果陣仲嬲到拍台(扮野?),話佢講緊野叫班學生唔好打斷佢,係佢後黎唔知做乜返轉頭同班學生閉門對話兩粒鐘,唔知傾左D乜(有黃報導引用筆錄,但真假成疑),傾完出到黎就企響學生果邊話會譴責警暴,後黎真係出公開信譴責警暴。
當然我都鄙視段校長最後選擇左討好班學生(不論係班學生威逼利誘也好),同班恐佈份子同流合污,等睇佢被算賬。 ...
喺資訊時代下,黃藍之別除咗係智商同良知之外,更大程度係雙方接觸嘅資訊之別。段校長細心聆聽學生後,得知學生思想,選擇轉向支持學生,絕無不妥。至少校長並非如一般藍絲,拒絕了解,動率以「暴徒」標籤關起眼睛和耳朵。

香港曱甴,時代垃圾!!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-10-28 01:03 AM 發表

反共既係新亞,當年有骨氣好多, 人哋直情唔要政府資助
點解收政府資助係無骨氣之舉?收政府資助不代表要跪低

引用:
原帖由 justin1511 於 2019-10-28 01:28 AM 發表

點解收政府資助係無骨氣之舉?收政府資助不代表要跪低
1 我講人哋當年比較有骨氣 冇講而家無 不過如果你要對號入座好歡迎
2 不與恥為伍 你連大學都要靠政府 講咩時代革命?革命左大學先喇

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-10-28 12:26 PM 發表

1 我講人哋當年比較有骨氣 冇講而家無 不過如果你要對號入座好歡迎
2 不與恥為伍 你連大學都要靠政府 講咩時代革命?革命左大學先喇
大學有政府資助就唔可以講時代革命?咩邏輯? 點解收資助係比較無骨氣? 

引用:
原帖由 justin1511 於 2019-10-28 08:08 PM 發表

大學有政府資助就唔可以講時代革命?咩邏輯? 點解收資助係比較無骨氣? 
因為你反緊既 就係資助緊你嘅人
講logic ? 請問一下唔同政見嘅店舖被破壞係咩logic ?

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-10-29 12:01 PM 發表

因為你反緊既 就係資助緊你嘅人
講logic ? 請問一下唔同政見嘅店舖被破壞係咩logic ?
資助緊我就唔反得?咩邏輯? 

唔係唔同政見就破壞,而係助紂為虐嘅就要增加其經營成本。

如果你認為無邏輯,別忘記藍絲呀怕同樣有破壞黃店及襲擊示威者,你又點解釋?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-10-27 09:30 PM 發表
HKUST and PolyU say they ‘condemn violence in any form’ while Lingnan adds it will provide hotline; others decline to comment or have not responded.

https://cdn.i-scmp.com/sites/default/files/styles/ ...
停曬所有大學資助。。錦有本事

引用:
原帖由 justin1511 於 2019-10-29 07:51 PM 發表

資助緊我就唔反得?咩邏輯? 

唔係唔同政見就破壞,而係助紂為虐嘅就要增加其經營成本。

如果你認為無邏輯,別忘記藍絲呀怕同樣有破壞黃店及襲擊示威者,你又點解釋? ...
明白哂,黃C邏輯 :

你俾錢我梗係你使唔哂好不安,我幫你忙去使錢。

你間舖賣啲貨都唔啱我用或我食,我就幫你裝修下間舖。

你個女嫁唔去一定好抑鬱,我就用下半身幫你個女得到性滿足一次。

搞到香港經濟衰退咁正,關我L事。

結綸 :
香港人(要係真正嘅香港人)真係多L謝哂你哋啦。

暴徒想自圓其說?打人是教訓?縱火是增加成本?那麼用棍爆頭是幫暴徒思考!用殺蟲水噴面是幫暴徒清潔面部油脂!在心口打一槍是幫小朋友爭取機會放假!對嗎?🤣🤣🤣🤣🤣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]