• 瀏覽: 7,904
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
唔係話年輕人嘅思維毫無問題
但係而家成個十幾歲至三十幾歲嘅age range反呢個政府,政府嘅責任極大
政府有冇真正了解過呢班嘅人需要同聲音?
有讀書以外才華嘅人冇得發揮,最後都被迫埋首書本,做普通打工仔
有年輕人有自己政治理念想入立法會發聲,被打壓
年輕人苦苦打工好多年,人工追唔上物價,首期又遙遙無望
年輕人係工作環境想上位,無奈有班廢中廢老自以為是,戀棧權力,用陰招打擊上位,又唔知自己果套已經唔work
政府,廢中廢老係各種政治,經濟,民生討論又成日擺一幅高高在上嘅姿態,永遠覺得年輕人就係傻仔,永遠覺得年輕人必須要服服貼貼做乖仔乖女
長江後浪推前浪乃係常識,我呢一代好多都已經打工好幾年,有思想有諗法,接班係大勢所趨,就係班廢中廢老阻住晒

樓主意思, 年青人要抗爭, 目的係上位?

咁怕你比你口中既廢老仲差十條街wor.

年青人識條鐵,又要扮大人,結果,千錯萬錯,就係廢青嘅錯!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-23 06:18 PM 發表
樓主意思, 年青人要抗爭, 目的係上位?

咁怕你比你口中既廢老仲差十條街wor.
唔係
但係事實係佢地嘅聲音被輕視,有D人為面子為自尊心唔想年輕人上到位,最好全部係晒腳底下面

其中一個咁諗嘅就係政府

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-10-23 06:20 PM 發表
年青人識條鐵,又要扮大人,結果,千錯萬錯,就係廢青嘅錯!
正係你呢種垃圾思維,以為自己大人十幾年就樣樣正確

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:21 PM 發表

正係你呢種垃圾思維,以為自己大人十幾年就樣樣正確
年青人連人都未識做,就出來扮大人,應該喂屎俾佢地食先至得!

所以,千錯萬錯,都係年青人嘅錯!

有錯唔認,罪大惡極!

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:10 PM 發表
但係而家成個十幾歲至三十幾歲嘅age range反呢個政府,政府嘅責任極大
有讀書以外才華嘅人冇得發揮,最後都被迫埋首書本,做普通打工仔
年輕人係工作環境想上位,無奈有班廢中廢老自以為是,戀棧權力,用陰招打擊上位,又唔知自己果套已經 ...
d廢老幫d囝囡比首期買樓.
d廢青可以燒地鐵.
賺d老尾黑錢.

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:10 PM 發表
年輕人係工作環境想上位,無奈有班廢中廢老自以為是,戀棧權力,用陰招打擊上位,又唔知自己果套已經 ...
十八九歲耍殺警,你都友持

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-10-23 06:24 PM 發表

十八九歲耍殺警,你都友持
邊個話支持殺警
我只係話明點解咁撚多人乜都係年輕人嘅錯
思維要俾中年人控制

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:25 PM 發表

邊個話支持殺警
思維要俾中年人控制
又廢又想上位咪錯law.
出黎抗爭果班字都唔識寫, 點上位呀, 靠時伐呀?
你真係以為讀多幾年書好醒呀.
有幾多人讀黎讀去都係讀屎片.

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:25 PM 發表

邊個話支持殺警
思維要俾中年人控制
教畜咪中年青人,肥佬黎咪老人

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-23 06:28 PM 發表

你根本就植入思維年輕人=廢
話就反暴徒,反破壞,其實係反年輕人

引用:
打爛哂啲野接咩鬼班呢!?就算接班都唔輪到班死曱甴,一日曱甴終身曱甴,成世做曱甴把啦!

引用:
原帖由 迪亞高哥斯拉 於 2019-10-23 06:31 PM 發表

你根本就植入思維年輕人=廢
話就反暴徒,反破壞,其實係反年輕人
大公司邊間唔鐘意培養年青人?
唔好話大公司, 政府請公務員, 過左三十五, 你都唔好諗住去做AO.
升職一樣. 年青有著數架.
如果上一代用十年升去果個位, 你用五年都嫌比老野阻住, 你覺得自己勁既, 咪創業law

年青人上位比例其實仲要比上一代高.
你連一個老野都爭唔掂, 即係你廢人地好多.
仲有邊Q 度有咁多位比你上呀. 個個都經理咩.

尤其字都唔識寫出黎獻醜果班, 唔好發夢啦.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-23 06:28 PM 發表

廢係因為年輕人唔跟你地諗法香討廢中廢老企圖思想禁錮年輕人,唔准有新諗法

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]