• 瀏覽: 25,166
  • 回覆: 277
+5
引用:
原帖由 寒冬大大馬桶 於 2019-10-23 09:18 AM 發表
原來台式民主,就是不用根據法律行事?
原來台灣都反對的港台引渡條例,是方便台灣直接到香港拉人,可繞過法律辦事,而不是以法律依歸?
民主就是這樣了?
怪不得台灣支持香港犯法的暴徒而不去支持守法的香港人。犯民,黃官一樣支持犯法,莫非佢地又是追求一個不用法律只有獨裁專制的民主制度? ...
台灣有撚法治
只要係綠色自己人點衰都冇事
台灣完全垃圾法治
而香港班黃色法律界一樣

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2019-10-23 08:37 AM 發表
2016年香港呢單水泥封屍案,當時都幾轟動但應該冇乜人記得,可能提起「小草」多啲人會有印象。

當年香港派咗9件差佬去台灣桃園機場接收3名疑犯,並押回香港。

雖然當時台灣只係將3名疑犯遞解出境,但行政上絕對有配合香港警方,仲註銷咗佢哋嘅簽證。今時今日,香港不單止唔配合,仲要用到跨境執法去形容。

果然,人無恥,便無敵!
...
死撚開啦死曱甴,講埋d歪理

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2019-10-23 08:37 AM 發表
2016年香港呢單水泥封屍案,當時都幾轟動但應該冇乜人記得,可能提起「小草」多啲人會有印象。

當年香港派咗9件差佬去台灣桃園機場接收3名疑犯,並押回香港。

雖然當時台灣只係將3名疑犯遞解出境,但行政上絕對有配合香港警方,仲註銷咗佢哋嘅簽證。今時今日,香港不單止唔配合,仲要用到跨境執法去形容。

果然,人無恥,便無敵!
...
你應該食蕉連皮食

那個經手的男人是香港人定台灣人,冇報導的?

我只係想佢走之前,真心堅堅堅咁打佢一鑊。

引用:

果然,人無恥,便無敵!
...
甘多師兄點醒佢,我吾講啦!

引用:

果然,人無恥,便無敵!
...
因香港和台灣冇引導協議,有協議台警都來香港機場禁區押解,但境內不可。
香港法治有時就是那樣死板,不可特事特辦。

引用:
原帖由 鳳凰豬豬豬 於 2019-10-23 12:32 PM 發表
你唔係有證據先送人去台灣ge咩 咁你冇證冇據又知道佢有殺人 人地問你攞證據好正常喎 冇證冇據咁你送去中華民國個度把鬼咩
送人去台灣?陳同佳今日刑滿釋放在香港就是自由人wor,既然他願意赴台投案,而台灣地檢署也在通緝他,點解台灣移民署要將他列入入境黑名單?

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-10-23 12:07 PM 發表

唔自首呢? 押佢坐洗頭艇咩
最重要是形成先例,其他地方可以在香港執法便可

陳同佳老早就認咗罪~~~

交個人去台灣⋯⋯唔得。

都算⋯⋯

兇手認L晒罪啦,自願去台灣受刑。
台灣來港引導自願去受審既罪犯,又唔得???

DLS 緊急法都用得,咁L簡單合情合理既野,攪到咁L複雜???

.

引用:
原帖由 thanks橋 於 2019-10-23 08:33 AM 發表
https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2019/10/1571762356_Jp-1280w.jpg

台灣殺人案疑犯陳同佳今日刑滿獲釋,他能否如願出獄後到台灣自首,仍生變數。一直主張兩地透過司法互助方式處理的台灣當局,昨去信特區政府,要求港方提供認罪書等文件,並同意台灣今日派檢警來港押解陳同佳。特區政府昨並無正面回應台方的要求,只再次暗批台灣拒絕犯案 ...
九二共識都係講一中各表,唔明就算講同中華民國交犯會對一個中國有咩影響,中華民國同中華人民共和國都係中國

祝佢好運

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-10-23 01:02 PM 發表
陳同佳老早就認咗罪~~~

交個人去台灣⋯⋯唔得。

都算⋯⋯

兇手認L晒罪啦,自願去台灣受刑。
台灣來港引導自願去受審既罪犯,又唔得???

DLS 緊急法都用得,咁L簡單合情合理既野,攪到咁L複雜???

. ...
陳同佳講願意赴台投案,但台灣移民署將陳同佳列入入境黑名單

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]