• 瀏覽: 42,130
  • 回覆: 209
  • 追帖: 3
+34
引用:
原帖由 whc4106 於 2019-10-22 06:56 PM 發表 -年輕人是否殉道:我覺得係攬炒。--特首應否公祭。
我先叫樓主解答58名死者資訊,樓主解答左未呀?
懂不懂中文:“殉道”的定義。再看一次。
---揆諸你的留言記錄,你還有3次機會。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-10-22 07:00 PM 發表
懂不懂中文:“殉道”的定義。再看一次。
---揆諸你的留言記錄,你還有3次機會。
-年輕人是否殉道:
我再說一次是攬炒,你點理解殉道係個人看法,我唔覺暴徒係一殉道,但暴徒行為係想攬炒,攬住全香港人一齊仆街。
--特首應否公祭。
你仲未回應58名死者資訊,一日不解答表示樓主散播虛假資訊誤導網民,毒害香港,成為一個沒有良心的人。

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-10-22 07:54 PM 發表 -年輕人是否殉道:
我再說一次是攬炒,你點理解殉道係個人看法,我唔覺暴徒係一殉道,但暴徒行為係想攬炒,攬住全香港人一齊仆街。--特首應否公祭。你仲未回應58名死者資訊,一日不解答表示樓主散播虛假資訊誤導網民,毒害香港,成為一個沒有良心的人。 ...
剩下來倆機會:
1. 請你說說 殉道 的定義是什麼。

邪教式殉道!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-10-22 03:45 PM 發表
逐步來:
無能的人才會用“死物/動物”去形容人類,而用這個方式形容自己的同胞 就更可悲。
你覺得你同胞好可憐?

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-10-22 04:08 PM 發表

是你的中文寫得太差
你可以寫 :
用白棉條洗眼
就會看見58個死人
唸咒語得唔得呀!

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-10-22 07:54 PM 發表

-年輕人是否殉道:
我再說一次是攬炒,你點理解殉道係個人看法,我唔覺暴徒係一殉道,但暴徒行為係想攬炒,攬住全香港人一齊仆街。
--特首應否公祭。
你仲未回應58名死者資訊,一日不解答表示樓主散播虛假資訊誤導網民,毒害香港,成為一個沒有良心的人。 ...
師兄,這位老先生既愛聽謠言,更愛亂傳。上回是「網上傳言,十月一號如果有大型遊行,警方可能用超級武力,造成死亡也在所不惜………目的就是威迫利誘市民不要在國慶節上街。」所以他要求「馬上炒掉 湯家驊,范椒芬。就可以減少25% 遊行人數。」

結果是十一警方既沒有用所謂的超級武力,當天還是大量暴徒繼續上街打砸燒。

今回又出新招造謠58死人要林鄭去公祭。不過老人家自己也招了,「有科學研究說:超過60歲的人,特別容易相信假消息。」你便別把他的話當真了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-10-22 08:48 PM 發表

師兄,這位老先生既愛聽謠言,更愛亂傳。上回是「網上傳言,十月一號如果有大型遊行,警方可能用超級武力,造成死亡也在所不惜………目的就是威迫利誘市民不要在國慶節上街。」所以他要求「馬上炒掉 湯家驊,范椒芬。就可以減少25% 遊行人數。」

結果是十一警方既沒有用所謂的超級武力,當天還是大量暴徒繼續上街打砸燒。

今回又出新招造謠58死人要林鄭去公祭。不過 老人家自己也招了,「有科學研究說:超過60歲的人,特別容易相信假消息。」你便別把他的話當真了。...
既然你來了,回應這個:
「殉道」一詞
---譯自希臘字martyr,
--原義為「作證」或「證人」。
--在基督教,專指為信仰作證而致流血捨命的人,因極大的勇毅而忍受死亡。
--- 我把它引申為“為了堅守自己的理念而作了付出生命的準備”

只回樓主一次

1/ 無能的人才會用“死物/動物”去形容人類,而用這個方式形容自己的同胞 就更可悲。

(樓主有冇曾經留過言: 用你的狗眼xxx
如果我記錯我道歉)

2/ 殉道:

(問淸楚你, 你講嘅”係為了堅守自己的理念而作了付出生命的準備” 係咪包括為達到政治目標可以破壞社會, 犯法, 侵害他人權利, 傷害不同政見但非執法者, 砸燒人鋪, 阻平民返工出行, 吾俾人登機?

單從貫徹堅持自己理念同埋行動而犧牲生命嘅我都敬佩佢地嘅持守為”殉道”, 包括ISIS, 塔理班

只係手法....

3/ 殉咩”道”?

上星期某港鐵商場, 個小朋友最多P1-2, 好似趕去主題樂園玩機動遊戲咁拉阿爸去人地唱歌叫口號果堆人度, 以為佢只不過未見過湊下熱鬧, 點知小朋友

“五大訴求!! ” (等羣眾回應”缺一不可”)
足足喊上兩分鐘

我忍唔住真係影低, 有女仔聲喊”吾好影相得唔得呀!?” 我被逼收機

跟住, 個商場

咩人, 事, 做左D咩令人去帶/陪一個六七歲小朋友去參與呢個活動?

傳緊咩”道”, 堅持行緊咩”道”. 瀏覽者心𥚃有數.

回覆#69
我從來不會侮辱人的。你記錯了。
看看一樓“殉道”的定義,然後【理論上】把這定義應用於那些死者,看看是否為理想而犧牲。
他們大部分人出來,無私地 為香港人維權;,惠及你的【親朋戚友以及你的下一代。他們為了公義,結果被暴力警察打傷,胡亂控告,

你用伊斯蘭國跟他們相比,你于心何忍。
=====
至於你說的破壞公物等等,有沒有考慮過“四點鐘警方記者會 承認:人群中有臥底警察”,然後有證據顯示:扔汽油彈那個女警。。。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-10-22 03:16 PM 發表 發覺你一樣被激進思想蒙蔽眼睛,邊度死左58人?就此可以睇到,你依然靠信仰,堅持你嘅行為,現實係你根本無辦法證明,死咗58個人!香港自由社會每個人對自由,民主嘅標準都唔同,你有你嘅追求,我有我嘅生活,而家警察鎮壓嘅,係一班破壞社會公物,焚燒他人是私產暴徒! ...
你的疑團 在#70 解開了。
破壞地鐵,扔汽油彈是否真的由 示威者【還是 臥底警察】幹的。
-----
再者,#69 那位網友犯了邏輯錯誤。
【There exists some X > everything is X】

香港曱甴

時代垃圾

清潔香港, 人人有責

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-10-22 09:44 PM 發表

破壞地鐵,扔汽油彈是否真的由 示威者【還是 臥底警察】幹的。
-----
【There exists some X > everything is X】 ...
破壞,扔汽油彈是否真的由 示威者【還是 臥底警察】幹的。
-----
【 There exists some X > everything is X】

噢.....

咁包括泛民議員都喊不割蓆, 五大訴求, 缺一不可, 齊上齊落嘅整個運動, 係some 定everything? or whole?

你認同佢地”殉道之決志”係some 定everything?

掟出去每一支cocktail, 燒嘅每一間舖, 用消防喉射入車站嘅每一滴水係臥底做, some or everything? (你可以上網查下近四個月xxx e.g. 掟磚, 放火嘅一定係內鬼, 咁究竟有幾多臥底?)

比警察偵破到嘅爆炸品, 查巴士搜到嘅gear都係插贓嘅, some or everything?

引用:
原帖由 daimonster 於 2019-10-22 10:25 PM 發表 你的疑團 在#70 解開了。
破壞,扔汽油彈是否真的由 示威者【還是 臥底警察】幹的。
-----
【 There exists some X > everything is X】
噢.....咁包括泛民議員都喊不割蓆, 五大訴求, 缺一不可, 齊上齊落嘅整個運動, 係some 定everything? or whole?你認同佢地”殉道之決志”係some 定everything?掟出去每一支cocktail, 燒嘅每一間舖, 用消防喉射入車站嘅每一滴水係臥底做, some or everything? (你可以上網查下近四個月xxx e.g. 掟磚, 放火嘅一定係內鬼, 咁究竟有幾多臥底?)比警察偵破到嘅爆炸品, 查巴士搜到嘅gear都係插贓嘅, some or everything?
朋友,本帖子是催促鄭月娥做實事,以止暴治亂。
事實上,這幾個月我說的她有一部分已經做了【例如:對談會】。
你想討論泛民主派有沒有割席,請開帖子。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-10-22 10:33 PM 發表

朋友,本帖子是催促鄭月娥做實事,以止暴治亂。
事實上,這幾個月我說的她有一部分已經做了【例如:對談會】。
你想討論泛民主派有沒有割席,請開帖子。 ...
我入泥係首先回應你”殉道”, 你一句”予心何忍”就耍開.  

呢個回你話”我那位網友犯了邏輯錯誤。
【 There exists some X > everything is X】”
我用返你嘅留言材料問返你又耍

本帖子xxxxxxx

你帖子主題吾係”論 : 香港年輕人 是否殉道”咩?

算啦, 冇指望過你會正面直接同其他網友討論.  你確實”論政”

這帖討論完結, 謝謝.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]