• 瀏覽: 26,778
  • 回覆: 119
  • 追帖: 2
+2
新一份施政報告以錄製視像形式發表,市民想知重點有啲乜,請留意以下懶人包:

房屋土地:
-運用《收回土地條例》和其他適用條例,收回三類約700公頃私人土地作100%公營房屋
-未來三年合共提供一萬個單位
-最高九成按揭貸款的樓價上限將由現時400萬元提升至800萬元
-最高八成按揭貸款的樓價上限則會由600萬元提升至1000萬元

勞福:
-下年度發放兩次「N無津貼」
-增加領取綜援家庭的租金津貼最高金額
-全面調高在職家庭津貼金額,增加計劃下與工時掛鈎的住戶津貼16.7%至25%,並把兒童津貼大幅增加40%

醫療:
-學前康復服務未來三年每年再增加1000個服務名額

教育:
-2500元學生學習津貼恆常化,每年實施
-增加2500個課餘託管服務豁免全費名額等

交通:
-「公共交通費用補貼計劃」加碼,補貼比率由現時超出400元的每月公共交通開支的四分之一提升至三分之一,並將每月補貼金額上限由現時300元提高至400元

其他:
-未來五年改造全港超過170個康樂及文化事務署(康文署)轄下的公共遊樂空間

今次好似多咗少少派糖既政策,雖然都治標不治本,你又滿唔滿意呢

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191016/bkn-20191016121553068-1016_00822_001.html

比里安納度仲靚仔可愛嘅比卡蕉!
全民派$

仲要係咁幫D好食懶飛哋人,完全冇為我哋班中產著想,林鄭都係正仆街

之前話全民派錢,今日冇左影?林鄭你篤屎瀨到咁大篤,居然唔處理,連屁股都唔識擦?

引用:
原帖由 里安納度比卡蕉 於 2019-10-17 09:31 AM 發表
新一份施政報告以錄製視像形式發表,市民想知重點有啲乜,請留意以下懶人包:

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191016/photo/bkn-20191016121553068-1016_00822_001_01b.jpg?20191016220642

房屋土地:
-運用《收回土地條例》和其他適用條例,收回三類約700公頃私人土地作100%公營房屋
-未來三年合共提 ...
下步租管,沒理由租金升,以倍數計,政府也不理,但報告可以高分!

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2019-10-17 09:58 AM 發表
之前話全民派錢,今日冇左影?林鄭你篤屎瀨到咁大篤,居然唔處理,連屁股都唔識擦?
上次 4000,剛先收完,又派?派到比人狂嘈!

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2019-10-17 09:58 AM 發表
到時派錢,你又話佢收買人心姐,反正你都唔知自己想點

冇我份🤔你話我滿意?

又益新移民

今份報告, 昨日個人俾70分:

欠缺控制人口總量措施  扣10分
欠缺對應發展商拖慢落成量措施 扣10分
欠缺容許7人車上國內及簡化程序 扣10分

沒有期望, 只求唔好走數就算!!!

但今日又傳仲要放寬輸入科技人口???

岸久舞極限!!!
岸久舞極限!!!
岸久舞極限!!!

垃圾政府

算L數啦你林鄭, 要做既野你冇能力做, 要面對既你冇擔當面對, 做埋D無9謂野
人就越黎越多, 你攞咩濕9交通補助增加出黎果8幾億 撥黎比醫院請醫生護士仲好啦 

中産交稅就有份,福利就唔使諗!

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-10-17 09:55 AM 發表
仲要係咁幫D好食懶飛哋人,完全冇為我哋班中產著想,林鄭都係正仆街
派糖果個係 財政預算案 呀⋯⋯

垃圾屍正報告。
口惠實不至。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]