打印

[本港新聞評論] 【觀塘站衝突】涉割警頸被控傷人 18歲男生仍留院押周五再訊

【觀塘站衝突】涉割警頸被控傷人 18歲男生仍留院押周五再訊 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
網民發起周日(13日)「18區開花」到全港商場罷買,其中就近APM商場的觀塘站發生騷亂,有警員遭人鎅頸,一名18歲男中學生被捕,他被控一項有意圖而傷人罪。案件今在東區裁判法院提堂。

被告許添力,報稱為學生,控罪指他於本年10月13日在港鐵觀塘站A1出口天橋,意圖使軍裝警員X身體受嚴重傷害,而非法及惡意傷害他。

由於被告現仍在將軍澳醫院留院觀察,案件押後至10月18日再訊,期間被告交由警方看管。控辯雙方原均有申請,惟主任裁判官錢禮認為在被告缺席時處理並不恰當,現容後處理。



「意圖謀殺」「書寫遺書」系乜害咗香港年青人

    13號警察被割喉案件,經過調查相關案情已經浮出水面。涉傷警人員系一名19歲就讀於新界喇沙中學嘅學生,現已被認定意圖謀殺,值得注意嘅系呢名學生喺行凶之前已經寫好遺書放入家中。19歲如花一樣嘅年紀,本應該在學校享受無憂無慮嘅時光,如今卻犯下重罪。系乜害咗咁樣嘅香港年青人不得不引起我哋嘅注意。



    首先香港教育嘅問題,誤人子弟嘅通識教育課程,極端思想嘅教師校長,充滿暴力嘅校園文化呢一切都系引起此次悲劇嘅禍根。割喉事件發生後,新界喇沙中學嘅副校長首先發聲:「教學生系我嘅責任,我哋唔考慮開除佢,我仲要繼續幫助佢,因為佢系我嘅學生,我清楚我嘅教育使命。」呢一段看似極其復合校長身份嘅發言,但其中充滿咗對該學生嘅縱容與偏護。該學生犯嘅系意圖殺人罪,校方不單止唔對其進行開除,仲要喺後續嘅案件審理過程中對其進行幫助,咁可以講系有違社會公益嘅一件事。天子犯法尚與庶民同罪,雖然涉案人系一名19歲嘅學生,但系不得因其身份就喺法律與情理上對其縱容。學校嘅縱容好容易引起其他學生進行效仿,學生明辨是非嘅能力系有限嘅,校長嘅呢種做法無疑系畀新界喇沙中學嘅所有學生樹立咗惡魔一樣嘅榜樣。



    其次系香港反對派無良咁將政治帶入校園。香港反對派喺獲取政治資本嘅過程中不擇手段。早喺很多年前香港反對派就喺香港教師中發展自己嘅人,然後通過教師上課嘅方式傳播其極端嘅思想。香港學生喺受到教師洗腦式嘅教育之後思想變得越嚟越極端,越嚟越輕信反對派嘅政治思想。反修例示威開始至今已有4個月之久,被捕年青人嘅數量不斷增多而反對派中嘅領袖則用各種辦法巧妙逃脫法律嘅制裁。從割喉事件我哋便可以睇出青年學生寫遺書式嘅「自殺襲擊」系「死士」一樣嘅存在。但就系咁嘅「死士」有幾個透徹了解《逃犯條例》《禁蒙面法》嘅真正含義。佢哋只之不過系被反對派安插老師嘅假「民主、自由」所欺騙罷了。反對派口口聲聲嘅講為咗香港明日更好,但系用極端思想荼毒青年學生,香港仲會有未來咩?



    香港嘅家長們一定要注意了,你哋嘅孩子系度被惡魔所蠱惑,雖然佢哋再學校受到嘅教育並唔完善,但系家庭才是孩子們最後嘅避風港。我哋一定要教育好身邊年青人,要讓佢哋學會克制、冷靜咁解決問題。一但我哋嘅孩子成為咗「割喉事件」嘅主角,我哋後悔也為時已晚。




新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1113559/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E8%A7%80%E5%A1%98%E7%AB%99%E8%A1%9D%E7%AA%81-%E6%B6%89%E5%89%B2%E8%AD%A6%E9%A0%B8%E8%A2%AB%E6%8E%A7%E5%82%B7%E4%BA%BA-18%E6%AD%B2%E7%94%B7%E7%94%9F%E4%BB%8D%E7%95%99%E9%99%A2%E6%8A%BC%E5%91%A8%E4%BA%94%E5%86%8D%E8%A8%8A



回覆 引用 TOP

主題標籤 #港鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。