• 瀏覽: 8,598
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
+4
我家族自1885年已經紥根香港,已經6代都係喺香港出世長大,我1961年喺廣華醫院出世,我係正宗老香港,親歷香港幾十年變化

現今嘅香港警察,絕大部份係香港出世長大正宗香港人,因為以現今投考及取錄成為香港警察嘅條件,以香港出世嘅正宗香港仔最適合

而香港警隊至今已有175年歷史,由1844年成位香港警隊,至1997年香港回歸,再至2019年今日,香港警隊一直沿用英式制度,由入學堂至訓練,以至正式成為香港警察,香港警界嘅分級制、部門分配,一直都係沿用自大頭綠衣之後,已有近百年嘅新英式制度至今,話香港警察=大陸公安,一係存心呃無知嘅人,一係極無知冇腦俾人呃

話現今香港警係黑警,就更加無知冇腦,或者係大陸新移民,因為連黑警點解都唔知

所謂黑警,即係身為警務人員知法犯法,以前港英殖民地時代由四十年代至八十年代,嗰陣嘅香港華人警察同英籍鬼佬警察,都包娼、庇賭、包庇鴉片檔/白粉檔,嗰陣幾乎所有橫街窄巷,一係有鴉片檔/白粉檔,一係有賭檔,一係有雞竇,而且好多橫街窄巷3樣都有齊

當年嘅香港殖民地警隊,由最大嘅英國鬼佬總警司,一層層下至普通警察,絕大部份都有份收鴉片檔/白粉檔、賭檔、雞竇嘅定期派錢,即係派片,而且仲將包娼、庇賭、包庇鴉片檔/白粉檔所收嘅片制度化,鬼佬警司最大份,之後至其他鬼佬督察、幫辦,華人警察最細份,直至呂樂探長掘起,先至成為華人警察收片最大份嗰個

呂樂維基資料
https://zh.wikipedia.org/wiki/呂樂

葛柏維基資料
https://zh.wikipedia.org/wiki/葛柏

當年除咗黃、賭、毒派片俾警隊以保經營無阻外,做正當生意舖頭亦要派片,而且要按時派兩份片,一份係派俾黑社會陀地,即係保護費,一份係派俾警察,美其名茶錢,其實亦係保護費

以上嘅情況,當年我仲細,但親眼見過無數次

當年細路仔時,我住喺九龍城有lift嘅洋樓(當年有lift叫洋樓,冇lift叫唐樓),但喺慈雲山某官立學校讀小學,同學之中好多都係住喺當年嘅黃大仙、鑽石山木屋區,放學後我經常去木屋區玩及做功課,當年嘅黃大仙、鑽石山木屋區係打通,由而家嘅鳳德邨一直至黃大仙警署前面,總共超過二千戶家庭,而家剩番喺新光酒樓對開行人天槁側幾間木屋仔,當年大幾百倍以上

當年黃大仙、鑽石山木屋區內,當然有鴉片檔/白粉檔,我親眼見過多次我一啲小學同學揾外快,由白粉檔主持俾5蚊人工我嘅小學同學(後期加到10蚊),然後檔主交一大舊包好嘅銀紙俾佢,佢企喺白粉檔內,稍後就有鬼佬幫辦到,鬼佬幫辦除咗頂警察帽,我同學就將嗰一大舊包好嘅銀紙擺落鬼佬幫辦頂帽內,咁就完成工作,鬼佬幫辦就拎呢包已包好嘅銀紙返出去上警車,係公然收片

以前港英殖民地時代嘅警察收片包娼、庇賭、包庇鴉片檔/白粉檔,先至係黑警

而家嘅香港警察,冇包娼、冇庇賭、冇包庇毒犯、冇收片,係全世界最廉潔嘅警隊/警察之一,當然唔係黑警

喺港英殖民地時代四十年代至七十年代時,係警察惡哂,稍為認為某個市民唔夠尊敬,就即刻捉嗰個市民糟質,要嗰個市民扮狗叫、扮貓叫、再摑幾巴、甚至扮搜身攞走嗰個市民嘅財物,呢啲事當年我親眼見過多次

喺1967年暴動時,鬼佬警員將捉到嘅左派人士,先縛住哂,然後倒吊上幾呎高,令其內臟極度辛苦,之後放番落嚟,用水喉由左派人士個口狂灌水至腹肚漲哂,然後狂踩左泒人士腹肚至嘔哂水及黃膽水出嚟,呢種行刑慘過死,當年我有親人喺警署內做文職親眼見

而家嘅香港警察,對冇犯罪嘅市民相當有禮貌,卻掉番轉俾恃惡嘅學生、市民恰,仲不斷俾恃惡嘅學生、市民糟質兼誣蔑

而家嘅香港警察,比港英殖民地時代嘅香港警察工作態度認真百倍,辦事效率及破案效率,亦比港英殖民地時代嘅香港警察高好多倍

至如話咩而家嘅香港警察係共狗,就更加係毒果日報、一眾反中傳媒、反中教師、法輪功、高登/連登、各界反中人士故意誣陷而家嘅香港警察,故意洗市民及學生腦,故意煽動市民及學生仇視而家嘅香港警察,以此煽動市民及學生周圍破壞、打殺市民/警察,嚟達到整死香港嘅目的

其實假若而家香港係屬於美國、英國、或其他任何政權,而家嘅香港警察亦會效忠,因為而家嘅香港警察係依法辦事,有罪案就要阻止及逮捕犯案者,呢啲係警察嘅工作同責任

正如公民黨前黨魁余若薇,佢細佬余若海曾多次代表特區政府與余若薇對薄公堂,呢啲就係在其位而施其職,但兩姊弟一向感情相當好,余若海個女喺英國畢業,余若薇專程去英國祝賀合照,就係同一道理

但班冇腦大學生、中學生、連登曱甴暴徒連呢個咁簡單嘅道理都唔識

曱甴頭目黎賤英搞任何反中禍港嘅事,都係抄大陸以前嗰套,因為黎賤英自己亦係由大陸游水偷渡來港嘅大陸新移民,所以黎賤英由5年前搞佔中,到今次搞動亂,都係抄足1989年大陸6.4動亂嗰套,煽動市民學生仇視警察

但其實最失敗就係行呢一步,因為任何國家嘅政治爭鬥,最重要係得到軍心,中共咁強大,就係得到軍心

香港冇軍隊,即係警隊最接近軍隊,若當初黎賤英唔係煽動市民學生仇警,而係撐警,結果已經唔同哂

我有幾位長輩係五、六、七十年代嘅警察或喺警署工作,當中其中兩位仍健在,一位已八十幾歲,一位已年過九十,加上我喺香港出世長大已58歲超過半世紀嘅親身經歷,所以我對幾十年前港英殖民地時代嘅香港警隊比較了解

現今嘅香港警隊,係全世界制度最完善、最優秀嘅警隊之一,而家嘅香港市民卻因為無知兼愚蠢,因而咁易受毒傳媒、泛民政棍嘅唆擺洗腦,竟然仇視而家嘅香港警察

其實證據確鑿泛民政棍係存心呃無知愚蠢嗰班市民,因為楊岳橋嘅外父,正正係退休冇耐嘅幾十年香港警察,楊岳橋同佢老婆由相識至結婚至而家,佢都一直知老婆嘅老竇係幾十年老差骨,若楊岳橋係仇警嘅話,又點會同佢老婆由交往至結婚???!!!又一直同呢個幾十年老差骨外父關係極良好,由此已經完全證明楊岳橋只係煽動班無知愚蠢市民仇警,佢自己就一啲都冇仇警

即使被泛民洗哂腦嗰班人,佢哋試吓撇開佢哋呢幾個月嘅政治偏激,就會發覺目前嘅香港警隊一直維持得香港嘅治安好好,令喺呢幾個月暴亂之前,香港長期一直係全球治安最好嘅城市之一

仲有,喺呢幾個月暴亂之前,西方國家長期盛讃目前香港警隊,係全球數一數二嘅最佳警隊,但呢幾個月,西方國家忽然變哂臉,稍有分析力就知香港呢幾個月嘅暴亂,其實係西方國家嘅反華政客及組織所推動

有200萬非港人支持,你吹呀

引用:
原帖由 天外有天s 於 2019-10-15 07:37 PM 發表
我家族自1885年已經紥根香港,已經6代都係喺香港出世長大,我1961年喺廣華醫院出世,我係正宗老香港

多年前香討多個講香港近半世紀人、事、生活、變化、民生.......等嘅主題,都係我寫,內容都係我親身經歷

現今嘅香港警察,絕大部份係香港出世長大正宗香港人,因為以現今投考及取錄成為香港警察嘅條件,以香港出世嘅正宗香港仔最適合

而香港警隊至今已有175年歷史,由1844年成位香港 ...
長知識!
師兄文章果然有見地。
沒有黑警,只有乞衣!💪

引用:
原帖由 Retired2019 於 2019-10-15 07:42 PM 發表
有200萬非港人支持,你吹呀

嗰陣已經作大十幾廿倍,而家支持曱甴暴徒嘅人仲大幅少哂

引用:
原帖由 正恩fans 於 2019-10-15 07:49 PM 發表

長知識!
師兄文章果然有見地。
沒有黑警,只有乞衣!💪
我幾代都係香港以世長大,我自己係喺香港出世長大幾十年,親身經歷香港幾次變化,睇得好清楚

香港而家仲未死,全靠而家嘅香港警察頂住

香港而家搞成咁,就係冇腦冇分析力嘅蠢人太多

樓主值得推。根本班人 欺善怕惡,今天警隊同政府軟弱,才給反對派予取予攜。

引用:
原帖由 ivan00000 於 2019-10-15 08:45 PM 發表
樓主值得推。根本班人 欺善怕惡,今天警隊同政府軟弱,才給反對派予取予攜。
今日警隊被曱甴法官縛手縛腳,警察正常執法都被曱甴法官判監

引用:
原帖由 天外有天s 於 2019-10-15 09:01 PM 發表

今日警隊被曱甴法官縛手縛腳,警察正常執法都被曱甴法官判監
認同。朱經偉案比七警案更有大影響,比於今天個個防暴都可以是朱經偉,但面對今極端的情況,已不能畏首畏尾。

引用:
原帖由 ivan00000 於 2019-10-15 09:09 PM 發表

認同。朱經偉案比七警案更有大影響,比於今天個個防暴都可以是朱經偉,但面對今極端的情況,已不能畏首畏尾。
今日警察面對3大問題:

1. 黃媒、泛民不斷顛倒是非嚟煽動仇警

2. 曱甴法官借啲意就重判警察特長監禁,連工作同前途都冇埋

2. 香港太多冇腦弱智冇分析能力嘅愚民太易受煽動而仇警

🉐️好,破壞者不是內地新移民,就係越南人後代,黎智英自己都係新移民,憑乜身份破壞香港呀,我家族在香港五代!

引用:
原帖由 黃金38 於 2019-10-15 09:33 PM 發表
🉐️好,破壞者不是內地新移民,就係越南人後代,黎智英自己都係新移民,憑乜身份破壞香港呀,我家族在香港五代!
大陸新移民有兩個極端

一啲係移居香港後克苦耐勞腳踏實地肯捱,以勞力賺取人工嚟維持家庭生活,並慳家儲錢為將來創業或置業,而家香港嘅基層工種嘅員工,多數到係呢一類嘅大陸新移民,呢一類嘅大陸新移民抵讚

但另一類嘅大陸新移民,一到香港已經被泛民政黨招徠,泛民政黨幫佢哋一來港已經申領到綜援,仲係攞到最高額嘅綜援,又幫佢哋最快上公屋,呢類大陸新移民以後就係泛民人士參選嘅鐵票,泛民搞遊行嘅固定遊行人士,泛民政黨嘅打手,暴力衝擊嘅曱甴暴徒

引用:
原帖由 天外有天s 於 2019-10-15 07:37 PM 發表
我家族自1885年已經紥根香港,已經6代都係喺香港出世長大,我1961年喺廣華醫院出世,我係正宗老香港,親歷香港幾十年變化

而香港警隊至今已有175年歷史,由1844年成位香港警隊,至1997年香港回歸,再至2019年今日,香港警隊一直沿用英式制度,由入學堂至訓練,以 ...
多謝天兄的關於香港警察的掌故和個人昔日見聞分享 實難能可貴 及 個人分析
希望已經被愚弄 已被洗腦 的年輕朋友有機會看到 並能早日醒吾過來 盡早回頭是岸

只係講明,中國人毫無社會觀可言。不知道警察在社會運作中嘅重要,更加不知道英國人為香港打造嘅係一支世界級嘅優秀警隊。而為咗搞政治將之摧毀。中國人從來都係唔識得打造社會,剩係識得以私利腐蝕社會,然後以政治破壞社會。

引用:
原帖由 sharping152 於 2019-10-15 10:01 PM 發表

多謝天兄的關於香港警察的掌故和個人昔日見聞分享 實難能可貴 及 個人分析
希望已經被愚弄 已被洗腦 的年輕朋友有機會看到 並能早日醒吾過來 盡早回頭是岸 ...
我有幾位長輩係五、六、七十年代嘅警察或喺警署工作,當中其中兩位仍健在,一位已八十幾歲,一位已年過九十,加上我喺香港出世長大已58歲超過半世紀嘅親身經歷,所以我對幾十年前港英殖民地時代嘅香港警隊比較了解

現今嘅香港警隊/警察,係全世界制度最完善、最優秀嘅警隊之一,而家嘅香港市民卻因為無知兼愚蠢,因而咁易受毒傳媒、泛民政棍嘅唆擺洗腦,竟然仇視而家嘅香港警察

其實證據確鑿泛民政棍係存心呃無知愚蠢嗰班市民,因為楊岳橋嘅外父,正正係退休冇耐嘅幾十年香港警察,楊岳橋同佢老婆由相識至結婚至而家,佢都一直知老婆嘅老竇係幾十年老差骨,若楊岳橋係仇警嘅話,又點會同佢老婆由交往至結婚???!!!又一直同呢個幾十年老差骨外父關係極良好,由此已經完全證明楊岳橋只係煽動班無知愚蠢市民仇警,佢自己就一啲都冇仇警

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]